Nuffnangx

Wednesday, 14 December 2011

Jetlag ku sayang.

As salam. Tabik spring la weh kpd semua cabin crew kat seluruh pelosok dunia nih. Tak kira la walau di mana anda berada. Atau kat airlines mana yg korang kerja. Dan tak kira la walaupun korang actually tak pernah baca pon blog rojak aku nih.. Sebabnya? Korang memang power rangers semuanya. Tahan jetlag dalam hidup korang. Kejap kat Thailand. Tak lama lagi dah kat India. Lepas tu ada pulak kat Australia. Sebelum terbang lagi ke USA. Mak ai... Macamana la korang bleh tahan? Dah la kena maintain muka manis depan penumpang. Jadinya, tahniah la kat korang, ya?

Tengok la aku. Pukul 4.41 pagi duk melangut lagi tulis blog. Dah abis zikir round kat tasbih, tetap mataku tak mau lelap. Lemau abis satu badan. Lemah abis segenap urat saraf. Dimamah fenomena jetlag. Ditambah dgn aku terlelap atas sejadah lepas solat Maghrib. Dan sebelumnya, secawan capuccino di Subway masa teman mak, junior dan bibik makan sandwich masing2 kat Jusco Setiawangsa. Tapi tak relevan, kot. Sebab lps maghrib tu boleh je lelap walaupun minum capuccino tu. Kan? Then, may be disebabkan oleh secawan Indocafe masa dinner tadi, duk teman Encik Mat Suami makan spaggy yang aku masak ala2 mee goreng tertumpah bekas garam. Syiaaann... Confirm deria rasa aku terjejas teruk sebab lidahku rasa biasa je, tak masin pon spaggy tuh.

Mesti sebab aku letak gula sikit sgt... Dah pulak, masa rebus spaggy tu aku dah masukkan garam dalam air. Tak pon, may be sebab garam tu tak tergaul rata. Sedap kot spaggy masin tuh, sebab licin semer dirembat orang. Takpon, semer tengah kebuloq. Either way, works for me, bebeh!

Nampak gayanya aku kena stay up sket lagi tunggu azan Subuh. Kalu tak, mesti terbabas dinosaur la Subuh aku hari ni! Biasa la.. Syaitan mmg mengulit mata dekat2 nak Subuh, dengan misi dan visi menggagalkan anak-cucu Adam daripada menunaikan solat yang paling sikit bilangan raka'at tapi paling payah nak dilaksanakan.

Cuma ye la kan, masa ni kalu kita duk tunggu, rasa macam lambat nau bergerak. Kalu tak, tak terperasan pon waktu berlalu. Kira macam tunggu taxi la kot. Masa tak nak, berderet2 ada. Masa kita desperate nak naik, sebijik pon tak lalu depan mata. Cheh! Relevan ke perumpamaan itu tadi, korang? Ah, gasak la.. Janji aku prolong this one-sided conversation. Tak abis-abis cakap sorang2 aku ni, ish.

Anyway, thanx to you guys yg tetap sudi baca... Lenguh pulak tengkuk orang tak bleh tido malam ni menunduk. Justeru, elok la aku mengundur diri dan memulakan proses pra-wudhu' di tandas. Good luck la for another crazy day tomorrow, Tak Pe Je! Sekian untuk kali ni, bye-bye everybody! Love me tender, love me sweet, never let me go...


Adeh.

Friday, 2 December 2011

Di Hujung Dunia

As salam. Sejak dua menjak tiga menjak ni payah nak tulis blog. Takut terluah banyak rahsia, boleh? Tak pun, sebab banyak yang dah tak lagi jadi rahsia. Pada dasarnya, at least. Tinggal lagi, dah lama sangat tak menulis ni jadi macam biul sikit ler, bermonolog dengan perasaan. Sampai berjalan pon terasa macam tak pijak bumi. Jadi, molek juga hamba membariskan kata-kata di hujung tinta, agar tenang jiwa dan raga. Boleh, tuan hamba?

Aku ni workaholic. Semua yang rapat dengan aku tau. Perfectionist pulak tu, teruk betul kombinasinya. Kedua-duanya jadi parah setiapkali nak pergi bercuti, semasa bercuti dan selepas bercuti. Cuma lately jadi ok sikit la, Alhamdulillah. Sebab aku dah pandai relax. Konon la, kan? Sebenarnya lebih kepada berhati-hati. Sayangkan tekanan darah dan jantung, terpaksa la.. Tak pasal-pasal karang jejaskan kesihatan. Ish... Tak mau la! Lagipun, sebagai langkah utama melambatkan proses kedutan di muka. Kan?

Masuk hari ni dah lebih seminggu aku di perantauan. Menimba pengalaman dari sejarah dan tamadun Islam. Tak dapat kawal emosi sebenarnya, melihat kesan tinggalan yang sepatutnya menjadi warisan terbilang. Tinggal lagi, itu la fungsi sejarah. Untuk belajar dari kesilapan nenek-moyang. Tak kisah la nenek-moyang orang lain ke nenek-moyang sendiri, kan? Yang penting, belajar. Mana yang elok, kita ambik jadi pegangan. Mana yang tak berapa nak elok, kita jadikan aje sempadan. Al-Qur'an pun isi kandungannya ada 1/3 sejarah yang perlu dikupas, diselami, diteladani dan disempadankan. Rugilah kita kalau buat tak kisah aje. Di mana letaknya keperdulian kita?

Tapi kan, lain kali la aku cerita pasal pengalaman tu. Kali ni saje je nak tulis something kat blog ni, rindu pulak nak berceloteh, kan? Cuma yang pasti, di hujung dunia pun aku pergi, aku masih orang yang sama. Menyayangi, mengingati, merindui orang-orang yang sama. Walaupun mungkin reaksi daripada orang-orang tu kadang-kadang tak telly dengan aksi diriku yang romantik ini, tak de hal nya. Chewah. Sebab aku tetap aku. Tak punya waktu untuk menunggu. Aku memang sentiasa memberi, tak selalunya menerima. Tapi itu la aku...