Nuffnangx

Thursday, 23 February 2012

Bukan Di Luar Kawasan

Salam. Pernah rindukan somebody tak korang semua? Rindu yang boleh buatkan kita "weng", hati jadi ketat, lidah rasa kelat, even masa makan coklat. Pernah tak? Sangat tak best. Kan? Segalanya payau. Lemau. Ish.. Tak mau la!

Tapi itu la dia namanya rindu. Kita bukan boleh pilih pun nak ke tidak, sungguh berat sebelah perasaan itu. Dominant. Kuku Besi, mungkin? Owh, tidak... Rindu bukannya something yang kejam. Tapi org yg dalam kerinduan memang la terasa mcm dunia sangat kejam. Aduhai.. Hopeless. Helpless. Clueless. Sampai jadi Mindless? Ha.. Yang tu kita boleh pilih. Yang kita tak boleh pilih, kerinduan. Tapi bab-bab sejauh mana nak layan rasa rindu, kita boleh pilih. Susah, of kos, aku pun tak cakap senang. Tapi boleh pilih, at least. Itu dah cukup bagus, kan? Sebab kita ada kawalan, dalam bidangkuasa kita untuk mengawal.. Aku bahagia la, sebab ada jugak keadaan yang boleh aku kuasai perasaan itu.

Selalunya jenuh la kita fight tak mau rindukan somebody, kan? Aku pun tak terkecuali. Masalahnya, makin dilawan, makin menjadi-jadi pulak ditimpa perasaan. Rupa-rupanya memang tak payah lawan pun, layan aje ler. Takat mana sangat nak diasak perasaan, takkan takde masa reda langsung? So, aku cadangkan baik kita tak payah lawan. Kalau buat dek, itu bukan penyelesaian. Lebih kepada penafian, sebenarnya. Itu lagi bahaya. Takut nanti explode, susah woo... Jadi, buat aje macam orang yg tak reti berenang yg terjatuh dlm laut. Biarkan aje ombak bawak ke mana, jangan sibuk nak meronta-ronta. Nanti terdampar la kita kat pantai. Itu kata saintis la. Ada logiknya, korang. Kalau tak, macamana org pengsan kat tengah laut selamat pulak tak lemas, elok aje terbaring dihempas ombak ke pantai. Kalau dia sedar, meronta-ronta, panik seperti sepatutnya, dah tentu lemas kejap aje dah arwah. Euwww.. Mintak dijauhkan la aku terjatuh tgh laut, kan?

Aku bagi metafora je tu, korang.. Yang aku nak cakap, perasaan rindu ni baik kita layankan aje. Ikut kreativiti dan preference sendirian berhad la, kan.. Macam aku, kalau dah takde keja lain nak buat, aku nangis aje habis-habisan. Walk the memory lane. Tengok gambar-gambar kenangan. Tulis perasaan aku tanpa sorok apa-apa, then padamkan balik bila dah rasa okay. Peduli apa aku orang nak cakap apa pun, kan? Hello.. Dah nama pun perasaan aku...? Memang kena jadi selfish. Let it out, say it. Out loud. Scream if you may. Janji bahagia. Sebabnya, proses pemulihan hanya akan bermula selepas apa jua perasaan yang terpendam itu diluahkan. Macam jugak kehilangan orang yang kita sayang. Ambik la masa nak merintih. Menangis. Meraung. Sampai pitam 5 kali sehari pun, so be it. Nanti pelan-pelan masa akan memulihkan. Kalau tak, macamana nak pulih? Asyik ada sisa dan baki perasaan berbangkit. Tak ke sadis tu, kawan-kawan..?

Ni ha, aku dah ala-ala pulih dari kerinduan la ni. Kan dah boleh merapu semula kat sini? Kalau tak, berhari-hari, berminggu-minggu sebaris aje la pun ayat kat ruangan blog aku, tak penuh-penuh. Sibuk memang la, kan. Tapi kesibukan tu cuma bagi satu tempat menyorok aje pon. Dah abis sibuk, macamana? Jadi, takkan selesai jugak masalah akhirnya. Bagus jugak bila dah tersedar dari persembunyian yang tak dirancang. Tinggal lagi, bagi la peluang kepada diri sendiri. Jangan duk hukum diri kita sebab diserang rindu yang tak berketepian. Perasaan tu Tuhan yang bagi. Cuma kita kena la tau nak letakkan had pada semua tu. Kira macam Pengurusan Jiwa la lebih kurang. Jangan sampai tak sayang diri sendiri, sudah. Bila dah lalui proses pra pemulihan, semasa dan selepas pemulihan, kena carik diri sendiri yang hilang ditimpa perasaan. Sebab akhirnya, yang nak teruskan kehidupan kita jugak.

Dan tak payah hukum diri sendiri kalu asyik datang dan pergi perasaan tu, tak pernah betul-betul terkubur. Iman pun ada pasang, ada surutnya. Inikan pula perasaan...


...

Thursday, 16 February 2012

Sayang Disayang

Salam dari kejauhan. Ye lah, dah takde depan mata, kira jauh la jugak, tak gitu kawan-kawan? Aku sebenarnya dah penat sangat masa mula-mula tulis entry ni dua-tiga hari lepas, tapi awal bebenor nak tidur. Bukan apa, takut nanti pukul 4 pagi aku terkebil-kebil bangun. Kan dah susah nak tidur semula? Nak ajak saper la borak pagi-pagi buta, kan? Takkan la aku nak kacau orang-orang yang kerja shift malam kat KL ni pulak, kan? Tetiba tepon 999. tak pon, 994. Haaa... Tak pasal-pasal kena charge buat panggilan palsu! Kan? 

 Korang tau, anak aku baru-baru ni kan, 5 hari dia terlantar tak bermaya kat hospital. "Pakej Ibu-Anak" selama 5 hari 4 malam yang amat mencabar bagi aku. Nasib baik la aku dah selesai benda2 urgent yang perlukan kehadiran aku kat ofis masa dia terlantar sakit. Malam mula-mula tu mak aku insist nak teman sekali, jadi kami semua terpaksa bagi chance dia 'merasa' bermalam kat wad kanak-kanak tu, walaupun kami bimbang sangat dia tak tahan sejuk, tak cukup tidur dan akhirnya jatuh sakit. Mak tak lena gak nak tidur kat rumah, duk ingat kat anak dgn cucu aje, gitu la alasan yang mak bagi. Aku yang kepenatan, memang layan rasa kantuk dan akhirnya, mak yang banyak berjaga. Sayangnya mak kat aku! Complacent, tu yang bleh tidur.. Tau mak ada duk standby. Bukan tak sedar pon kejap-kejap nurse masuk, check suhu badan. Kejap-kejap masuk bagi antibiotik. 

 Esoknya, mak dah tak berapa sihat. Pakai baju sejuk, selimut rapat-rapat masa aku naik bawak nugget dari MacDonald Ampang Point, yang anak aku pesan. Jadi, dia dgn sukarela dan sucihatinya buat keputusan sendiri nak balik rumah. At least dia puas hati, tak pe la.. Malam ke-2 tu aku tinggal dgn Junior berdua aje, lepas semua org balik rumah. Sepicing pon aku tak tidur, kot-kot dia merengek sakit perut aku tak dengar. Masa dia meraung, meronta-ronta, aku siap doa mintak Tuhan tukarkan la nyawa dia dengan aku, kot sampai ajal dia. Takpon, bagi aku je la rasa sakit dia tu. Masa aku cerita kat mak, mak cakap, macam tu la yang dia rasa masa aku sakit dulu. Sedetik hatiku berbisik: Sekarang baru aku paham. Padan muka aku. Kan? 

 Sepanjang Junior kat wad, adik2 aku semua datang. Hari-hari lagi, especially Tia dan Pak Teh. Pak Ngah datang gak selang sehari, walaupun jauh dari Batang Kali. Pak Su pon beriya balik dari UIA, nak jenguk Junior. Auntie dgn Uncle Ngah (adik-adik ipar aku) pun tiap-tiap hari datang. Jauh-jauh malam baru balik. Suami aku terkejar-kejar jadinya. Habis kerja, terus datang jenguk Junior. Tengahari sambung kerja, petang datang lagi. Dah jauh-jauh malam baru balik, sekali dengan mak dan adik-adik ipar aku. Dua malam terakhir baru la Junior merasa ditemani Mummy & Daddy, nampak tenang dia. Rasa kelakar, selama ni kalau pegi bercuti mana-mana, Junior dapat extra-bed. Kali ni, Mummy & Daddy yg kena share extra-bed sebelah Junior. Agaknya dah tua-tua besok, Junior sudi tak nak teman kami kat wad? Hurmmm... 

 Sampai sudah doktor tak pasti sakit Junior. Main possibilities aje pakar tu. Mula-mula 'Possibly Food Poisoning'. Lepas tu 'Possibly Waste Blockage'. Masuk hari ke-3, 'Possibly Thypoid Fever'. Aku makin tak lalu makan jadinya, korang. Maunya tak, tu jenis demam yang bawak maut. Tapi akhir sekali, masa dah bleh keluar wad, diagnos terakhir doktor pakar tulis kat laporan tu lain la pulak. Tak kisah la, korang.. Janji dia dah makin sihat hari ke hari. Alhamdulillah... 

 Monyok aje Junior sepanjang duk hospital. Bosan, of kos. Masa weekends kwn2 dia dtg, baru la nampak happy. Lagipun senang dia nak bergerak, dripping tube nurse dah tanggalkan. Apa2 pon, bila dia jatuh sakit, kami makin rapat. Makin la manja, kan? Tapi memang obvious la, bak kata omputih, He's The Reason. Penyebab untuk aku teruskan hidup. Dengan penuh berkakilebar dan berkaliber. *Wink.





Sunday, 5 February 2012

Baldu Biru

Salam. Lamanya tak layari lembaran bisu seorang aku di arena ini. Sepi. Menyepi. Sendiri. Menyendiri. Walau bukan begitu niat di hati, apakan daya, kudrat membatasi. Ruang dan waktu juga tak menyebelahi. Lalu, hari ini dan saat ini, kukuak sekelumit rasa, secebis kerinduan, lalu kutitipkan bait-bait bicara dari sanubari yang paling dalam.. Hayati..

Hehehehe.

Korang, aku ni baru balik dari BBQ kat Port Dickson. Asyik berjemur aje semenjak dua menjak tiga menjak ni. Bermula dari awal Januari 2012 kat Pulau Pangkor, ada aktiviti percutian berdana ekonomi handalan antara adik-beradik yg tersayang. Mak aku jadi chettiah kutip 30 henggit sorang setiap bulan. Terbukti mak seorang Ah Long dalam hatinya, hehehe. Takut semer orang nak hutang dia lama2. Kalu tak, cair ler taik telinga dengar dia duk demand suh bayor, beb!

Lepas tu masa cuti panjang Gong Xi Fa Chai baru ni, aku secara quadruple pegi berkhemah kat Pantai Bagan Lalang, Sepang Gold Coast. Bayangkan la, 1st time ever aku pernah pegi camping
masa Darjah 5 dulu, weh! Tu pon kat padang skolah rendah je.. Ayah aku siap pegi intai, korang jangan tak tau! Aku buat2 tak nampak je masa dia lalu dgn motor Yamaha kaler merah nye itiew,
adeh. Berat ati dia nak lepaskan puteri impian ini pergi, gamaknya. Nasib baik la sorang2 nye
org lelaki yg duk sembang dgn aku berjela2 lamanya adalah Cikgu Kamaruzaman, cikgu praktikal yg terhensem la di mataku saat itu. Ala, lagipun mana ada budak lelaki pon suka kat aku masa skolah rendah. Aku biasanya dgn cikgu-cikgu aje la. Sorang lagi yang aku rapat, cikgu India yang ajar Muzik. Ha.. Cikgu apa ke namanya ntah, tapi hensem gak la, mcm hero Kollywood. Hehehe. Tapi Cikgu Muzik tu tak suka camping, so aku lepak dgn Cikgu Kama secara duet aje la,
kan? Lepas balik tu kan korang, banyak soklan ayah aku tiba2 minat nak tanya pasal cikgu Kama.

"Orang mana cikgu tu?"

"Ajar apa dia?"

"Apasal misai dia kontot?"

..... Itu la kali terakhir aku dapat gi camping. Hurmmmm.....


Anyways, camping kat Bagan Lalang sgt meriah. Macam pesta, korang. Kiri-kanan berderet khemah.
Bingit, korang. Kalah bunyi mercun kat KLCC. Bunyi ombak pun tenggelam, weh! Sebelah kanan
aku tu pulak ada sorang makcik ni duk citer pasal kisah dia jual kuih masa kecik, tolong mak dia. Ala2 citer Dato' Simply Siti la, kan? Pitching dia korang, mak ai... Melayankan. Melarat2 sampai kul 2 pagi, abis pasal sejarah pakwe yg duk ngurat dan aku qoute unqoute, "abis takat panggung wayang aje la, kan.." Aku sket lagi nak gi berendam dlm ombak pagi2 buta, beb, lantaran terhibur yg amat sangat. Nak kata tak reti bahasa, dah bercucu bagai.


Jadinya, muka aku maintain "tanned" sejak dari trip ke Pangkor, ditambah dek jasa Pantai Makcik Glemer Tepi Khemah. DAN sejak semalam & hari ni, oleh hawa Pantai Port Dickson. Jenuh la kitorang family friends bersama anak masing2 menikmati privacy private beach itiew...! Dah mcm anak Cikgu Muzik skolah rendah aku je nampak muka anak aku tuh! Heheheh.


Sampai rumah ptg tadi aku ngantuk gila, beb. Tak mau tidur siang, aku turun tengok konsert Awie & Ella buat kali keberapa ntah kat Astro First. Patutnya aku dpt tiket free gi tgk live kat Istana Budaya, tapi masa tu aku kat Pangkor. May be sebab rasa ngantuk melebihi rasa minat thdp Awie & Ella, maka tak jalan gak. Apa lagi, aku gi buat White Coffee kaw punya 1 mug besar. Baaaaaaaaaru bleh tongkat itu mata! Dan sambung tgk konsert. Kul 6.30pm aku naik, buat entry nih. Sementara tunggu Maghrib. Kedengaran jelas dari surround system stereo alunan lagu BALDU BIRU yang gila best paduan suara Awie & Ella kat bawah.. Terbuai, weh!


Misi aku berjaya. Aku tak tidur siang walaupun mengantuk tahap Cromok. Dan bonus nya, siap satu entry. Bravo, Tak Per Jer!






.