Nuffnangx

Saturday, 31 March 2012

Setajam Pisau Lipat

As salam. Kadang-kadang aku lama termenung depan laptop, banyak bermonolog dengan diri sendiri sebelum tulis apa-apa. Tak terluah apa yang terdetik di hati mahupun yang terlintas di minda. Mungkin sebab dari dulu aku memang tak biasakan diri menulis pada masa terlampau emosi, marah, sedih, keliru, seronok atau yang sewaktu dengannya. Bukan apa, takut besok-besok menyesal ke apa ke, dah tak boleh patah balik. Benda dah pun ditulis. Kalau pun boleh delete kemudian hari, orang dah terbaca. Haaa.. aku jugak yang susah! 


Jadi, lebih baik aku pilih untuk diam daripada melantun macam spring tak hengat. Tak payah peningkan kepala nak betulkan keadaan disebabkan aktiviti melenting yang didorong emosi yang tak terkawal. Bak kata bijakpandai, beringat sebelum kena. Sediakan payung @ raincoat sebelum hujan KECUALI anda kerja kat kedai Giodarno. Takpun kerja dekat-dekat dengan Giordano. Sebabnya, masa hujan depa jual payung murah 2 henggit daripada biasa. Jenuh la orang berkerumun beli payung depa masa hujan lebat kat Bukit Bintang nun. Tempat lain aku tak biasa tengok, that's why aku bagi contoh outlet kat Bukit Bintang tu.. 

Macamana nak kawal diri tak mau bagi ikut perasaan masa menulis? Kena betul-betul jadi tuan kepada perasaan kita. Itu la caranya, pada hemat patik la, tuanku. Especially kalau melibatkan penulisan interaktif. Secara dua hala. Owh, lagi kena kawal perasaan. Biar lambat sikit pun takpe balas apa yang ditulis kepada kita, takde hal nye. Paling tidakpun, orang kutuk kita lembab. Macam kat YM la lebih kurang, kalau kita lambat menaip, kan kita ala-ala kena kutuk dgn sistem, kononnya kita tengah merangkak belajar menaip. Takde luak nye kena kutuk macam gitu. Jauh lebih elok daripada kita terlebih efisyen dah jadi eksyen plak. Macam bulldozer meluru serang orang dengan pantasnya, janji hati puas. Sekejap je pun kepuasan tu. Tapi kesannya pada orang yang terima balasan kita tu, lamaaaaa.  Kalau tak, mana pulak diumpamakan penulisan tu "Setajam Mata Pisau"..


Penerimaan orang lain-lain tau kalau kita tulis apa-apa. Sebab mana ada intonasi yang boleh bezakan maksud sebenar si penulis. Kalau berdepan, lain cerita. Memek muka, bahasa badan, nada suara kita boleh tangkap secara langsung. Kalau dalam telefon pun tahan lagi, sebab boleh dengar suara, kan? Tapi dalam penulisan, takde semua tu. So, intonasi banyak digambarkan dengan gaya penulisan itu sendiri. Tanda seru, tanda soal, tanda macam-macam lagi.. itu la pun intonasi dalam penulisan. Sebab tu la salah-satu pantang-larang dalam penulisan, elakkan guna semua huruf besar ~ especially dalam SMS. Itu seolah-olah kita tengah menjerit kat orang yang terima SMS tu. Ye, mungkin kita jenis malas nak tukar kejap huruf kecik kejap huruf besar, so kita bantai tulis semua huruf besar. Dah kalau boleh sebabkan salah paham, lebih baik kita guna semua huruf kecik, ye tak? 


Ye, bagi kita mungkin menda tu biasa aje, small matter kata omputih. Tapi bukan semua orang boleh berbaik sangka pada kita. Lagipun, bukan semua orang kenal kita macam adik-beradik ataupun pasangan hidup kita. Apa salahnya kalau kita cuba berubah pelan-pelan, ye tak? Bukan hilang pun bisa ular menyusuri akar. Silaturrahim pun boleh dipelihara. Dapat pahala. Senang-senang aje dapat, baik kita rembat. Kan?


Dah pulak zaman-zaman social networking nih. Gaya orang berkomunikasi dalam masyarakat maya nih dah jadi sangat terbuka. Lagi kena jaga cara menulis. Bukan apa, sekali terkena selamanya terasa. Karang takut jadi jeruk pekasam pulak rajuk tak berkesudahan. Dari kawan, jadi lawan. Kan dah putuskan silaturrahim. Menda-menda ni terjadi sebab komunikasi antara dua pihak boleh disaksikan oleh banyak pihak. Dah namanya pun bermasyarakat secara maya. So, melibatkan air muka dan perasaan. Memang la kena Handle With Care. Once Broken Considered Void. Jadi, kalau ada menda-menda yang agak-agak boleh cederakan maruah orang lain, apa kata kita guna Buffer je hantar private messages? Boleh buat grouping lagi, kan? 


Pendek kata, betul sangat la perumpamaan Setajam Mata Pisau tu, ye tak? Sampai dah jadi satu kerja plak orang kita saman-menyaman disebabkan Status dalam Facebook ataupun Twitter atau yang seangkatan dengannya la. Jadi, bawak-bawak la bertenang ye kawan-kawan. 


Macam aku, suka sangat baca status sesetengah kawan yang kreatif dan menggastrikkan perut aku akibat tergelak besar sorang-sorang. Jenis kawan yang macam ni, status dia tak menyesakkan hati orang, bagi aku. Jadi hiburan lagi ada. Sebab dia tahu apa yang baik, apa yang buruk. Sesuai la dengan background, profesion dan ilmu yang dia ada. Ala-ala jadi Penghibur Tetap di Muka Buku, gitiew...! 


Berbeza kan keadaannya, kalau kena cara, penulisan boleh merapatkan silaturrahim. Sebab apa jua yang negatif, boleh diusahakan jadi positif. Sama la sebaliknya, apa jua yang positif boleh ditukarkan jadi negatif. Kita bebas buat pilihan. Cuma fikirkan la kesan dan akibatnya. Selagi hidup bermasyarakat, banyak yang nak ditimbang-tarakan.


Sekian.






...











Saturday, 24 March 2012

Memburu Rindu

Salam. Lama la jugak tak update blog ni, dihambat waktu yang memang jeles kat aku.
Dah nak abis bulan Mac, korang.. Cepatnya masa berlalu. Petanda akhir zaman, agaknya. Rasa macam baru je masuk tahun baru. Baru je tengok orang pakat duk buat azam baru, tukar diari dan planner baru. Sesaper yang lebih hi-tech, bz sungguh update planner dalam i-pad atau Galaxy Tab masing-masing. Trendy gitu. Aku? Tetap perlukan old-school planner, kalau tak banyak program terlepas pandang. 

Umur dah melepasi garis muda remaja ni buatkan aku bertambah kreatif fikir pasal sisa-sisa kehidupan. Pasal saki-baki usia yang dipinjamkan Tuhan. Kalau beruntung, mungkin aku ada 30 tahun lagi. Kalau tak, esok-lusa
dah boleh jadi arwah. Soal ajal tak siapa yang tau, kan? Macam jugak jodoh, rezeki dan tanah kubur, kita tak tau bila maut akan menjemput. 

Lalu, aku terfikir: Kalau aku ada 30 tahun down the road, aku nak habiskan masa dengan berduka-lara dan bermusuh-musuhan ataupun mencipta kebahagiaan dan berkasih-sayang kerana Allah? Apa pelan dan tindakan aku sebenarnya untuk semua tu?     
OK, may be kita boleh break down soklan tu sket, kasi nampak isu, apa kata?

1- Kalau Aku Ada 30 Tahun Lagi Nak Hidup, Macamana Aku Nak Habiskan Masa?

i) Berduka-Lara;
ii) Bermusuh-musuhan;
iii) Mencipta Kebahagian;
iv) Berkasih-sayang kerana Allah.

2- Apa Pelan & Tindakan Aku Untuk Semua Tu?

Alamak.. Tetiba aku rasa tertekan plak bila soklan secara rawak dah diperincikan jadi isu..! Heh, padan muka aku. Jadi, kena la aku hadapi menda nih dgn penuh berani dan apa adanya, kan? Aku dah sah-sah tak mau hidup dalam duka dan lara for the next 30 years, hello?? Saper pun tak nak, kan? Bermusuh-musuhan pun tak best, dah tua-tua nak gaduh dan banyak musuh lagi, of kos not a good picture to me. Makanya aku teramat la suka pilihan (iii) dan (iv) kan. So, aku pilih mencipta kebahagiaan & berkasih-sayang kerana Allah.

Nak kena jawab ke soklan kedua tu? Dah letak kat situ, kena la jawab, kan? Sebab aku dah pilih nak hidup secara positif dan tinggalkan yang negatif, maka kena positif along the way la nampak gayanya, kan? Kalau aku tak mau duka dan lara, aku kena pandai la cipta kebahagiaan. Dah pulak tak mau bermusuh-musuhan, aku kena la belajar memaafkan dan berkasih-sayang kerana Allah. At least yang tu aku kena settle dulu. Akar-umbinya kat situ. Selagi aku tak lepasi tahap tu, macamana nak ke level seterusnya? Tak bleh langkah-langkah punya, kot nanti banyak unresolved business. Perkara-perkara berbangkit nanti banyak yang berbaris.

Aku tak tau la korang, tapi aku nampak semua ni bermula dari pemikiran. Mindset. Macam Keanu Reeves kata dalam The Matrix, "There Is No Spoon". Apa yang kita nampak pada zahir tak semestinya fakta yang tak boleh berubah. Lagipun, kita selalunya berfikir dengan hati yang celaru dan berat sebelah. Emosi duk paling atas. Kewarasan duk kat luar kawasan. Susah yang amat ler nak ada titik penyelesaian.

Apa yang aku perasan selama hari ni, banyak keadaan yang tak diingini boleh dikawal (damage
control) kalau emosi kita letakkan kat tepi dulu setiapkali ada perang perasaan atau tsunami kehidupan. Terlebih sabar, terover mengalah pun tak apa, actually. Sebab di akhir rancangan, lebih senang nak buat damage control. Contoh, kalau kita mengamuk macam Hulk dan lipat-bumi segala ikutkan hati yang bergelora, tup-tup salah paham atau fitnah orang sebenarnya, pihak yang kita sepak-terajang dan maki-hamun tu dah melankolik lain macam, merajuk jeruk asam garam semer ada. Satu keja pulak nak pulihkan hubungan. Banyak keja pulak nak pujuk perasaan. Baik terlebih sabar, sampai orang kata kita bodoh pun takpe. Janji senang keja kita masa depan. Kira macam "Menarik Rambut Dari Tepung" ~ Rambut tak putus, tepung tak berselerak.

Tinggal lagi, kita ni manusia, bukannya malaikat. Bukan senang nak sentiasa berfikiran positif dan bertindak mengikut kewarasan fikiran. Lebih-lebih lagi apabila diserang pelbagai tohmahan dan adu-domba manusia yang jahat ngalahkan syaitan. Lama-kelamaan kalau tak banyak pun, sikit termakan jugak. Terbawak-bawak jugak dek perasaan dan emosi yang tenggelam-timbul. So, kalau la ada waktunya kita tersasar, maafkan la diri sendiri. Pujuk la hati. Itu hanya menunjukkan kita memang normal macam orang lain jugak. Cuma selalu la cuba bangkit dari semua tu. Pelan-pelan pun takpe, janji kekal dalam kewarasan.

Try letakkan diri kita 10 tahun dari sekarang masa nak buat keputusan. Sekarang kita tengah marah, benci, menyampah, sakit hati dan yang sewaktu dengannya pada pihak satu lagi. 10 tahun akan datang, apa natijahnya dari keputusan yang kita buat hari ni? Ada apa-apa tak yang mungkin kita nak ubah? Kalau kita jengah masa lampau, ada tak rasa sesalan? Timbang-tara semua tu. Terlebih pikir pun takpe. Besok-besok tak payah banyak pikir. Lebih baik daripada pikir sikit sekarang, besok-besok kena banyak pikir. Kalau boleh, kita kasik minimum rasa sesal sebab kita dah abis pikir dan dah abis ikhtiar. Baru la besok-besok kita boleh tenang dan aman-damai.

I wish I could
I wish I could have
I wish I would
I wish I would have
I should have
If only
If...

Ish, tak best la banyak sangat regrets. Kalau aku panjang umur, seboleh-bolehnya aku tak mau ada any regrets whatsoever. Mudah-mudahan aku dilimpahkan ketenangan jiwa dan dianugerahkan segala kemanisan iman oleh Yang Maha Mengetahui Apa Yang Tersurat dan Apa Yang Tersirat.

Amin.





.

Monday, 12 March 2012

Bulan Ditutup Awan


Wahai Janji Setia Sudah Diucapkan 
Aduh Kata Bersumpah Telah Kupadukan
Kini Engkau Pergi Jauh Membawa Diri
Tinggal Daku Seorang Dalam Sunyi Sepi

Nun Bulan Ditutup Awan
Terkenang Hati Bertambah Rawan
Wahai Jikalau Kutahu Janjimu Palsu
Tentu Tidak Kuturut Sedari Dahulu

Wahai Janji Setia Sudah Diucapkan
Aduh Kata Bersumpah Telah Kupadukan
Kini Engkau Pergi Jauh Membawa Diri
Tinggal Daku Seorang Dalam Sunyi Sepi

Nun Bulan Ditutup Awan
Terkenang Hati Bertambah Rawan
Wahai Jikalau Kutahu Janjimu Palsu
Tentu Tidak Kuturut Sedari Dahulu


...

Aku rasa lagu ni sexy bila arrangement nya jadi macam ni.
Dan 1st time aku tengok cara Yuna nyanyi sexy.
May be sebab selama ni aku takde la perati sangat cara dia nyanyi.
Ataupun sebab memang lagu ni dah menambat, menawan dan menakluk seluruh jiwa sentimentalku ini.

Rupa-rupanya dah banyak orang disampuk dengan lagu ni. 
Even dah berlambak orang blog tentangnya.
Tapi takde halnya, aku menambah nasi sekali-sekala lebihkan karbohidrat.
Aku ni memang peminat lagu2 lama. 
Elok sangat la depa duk bagi CPR kepada lagu2 tu semer, kan?
Cuma aku rasa kalau la Yuna ni kasik feeling sket masa dia nyanyi, lagi malatop..
Most of the time macam sengih aje dari awal sampai akhir, susah gak.
Pendapatan aku aje la pun..

Anyways, kalau korang perasan, perempuan tak payah nak dedah2 sangat nak nampak sexy.
Tutup segala pun still bleh kelihatan da bomb gitu!
Lagipun, semua tu kan subjektif... definisi tersendiri.
Dah nama pun perempuan, sah2 la ada curve yang tak boleh ditutup.
Pakai jubah flair pinggang ke bawah pun bleh jadi masalah kat certain guys.
So, terpulang la kepada niat masing-masing.
Yang penting, pandai bawak diri dan hiasi peribadi.
Insya-Allah, selamat...







Tuesday, 6 March 2012

In Other Words

Salam. It's complicated sometimes to put into words what's inside your deepest soul, 
don't you guys think?  Words seem to fail us in lots of important occasions. 
Like, when we needed the right words at the right time, we stumbled. 
So we ended up not saying anything exactly it meant to be. 
Rings any bell? Well, join the club.. happens to me all the time! 

What bothers me the most is that I can't seem to find the right word in Malay 
when I'm supposed to speak the language in an important event. 
I had no choice but to blurt out any English term that crossed my mind there and then. 
I couldn't bear to pause more than seconds, now could I? 
Not without much embarrassment, anyway.  
Likewise, when I'm supposed to speak fluent English, 
the only phrases keep dancing in my eyes are Malays! 
Life can be so cruel sometimes to Tak Pe Je.

And I was not very good at expressing my feelings either. 
Not when I was in front of someone I had a crush on, at least. 
Too shy to even try, most of the time. But too bold not to give a shot either. 
Confusing explanation, even to my own ear! I was much, much better with words. 
Written words, actually. Still am. Very much so. 
But apparently I've become less shy and much bolder, ehemm..! 
Must be the profession I've been in, I
guess. 
Then again, I've become even greater with words as well. 
So, writing has emerged to be my masquerade, my inner strength somehow.

I still remember how I approached a guy back in high school. 
I juz couldn't take it to be guessing anymore. So I was like, what the heck, juz go and ask!
So I did. My God! It took me ages to come to the exact points. But somehow I survived the embarrassing series of stumbled words. I braved the risk of being rejected for I hated to be put in puzzle. If he said no, then I could you know, move on. If he said yes, then I could get to know him better. Sounds simple. But it wasn't easy. I don't think I could do that again now. What was I thinking? May be that's why... I wasn't even thinking. Now that I think a lot, sometimes too much, of course I wouldn't have the guts to do such thing, now would I?

Anyways, we've come a long way from our adolescent years, right? 
Thought we'd never get over heartaches and loads of growing pains but we had.
We did alright. Let's give a pat on our own shoulders, you guys!
In other words, we did it our ways...




And someday, let's juz point-blankly say to someone we care:
I Have Always Had
Would Always Do
Love You

So we have nothing to regret even if we are not loved in return.
The way that we want it to be.
For Love Is Not Conditional Upon Acceptance.
In Other Words, 
It's Purely Ours, Exclusive Rights of Our Own Hearts.
Be At Peace With Our Own Feelings.
The Rest Is None Of Other's Business.

With that, I sign off for now.


...




Thursday, 1 March 2012

Susun Atur Handbag Itu..

Salam. Kali ni aku nak borak pasal susun atur dalaman handbag (wanita). Ala-ala segmen terjah handbag artis la, kan? Walaupun bukan semua orang mampu gunakan Chanel sebagai "Beg Basahan" macam Dato' Siti Nurhaliza, tapi semua orang mesti ada beg basahan sendirian berhad. At the very least, kan? Tak kisah la brand apa pon, janji namanya handbag, maka entry nih ada kaitan la dengan aku, dia, kamu dan mereka semua kat luar sana.

Aku ni berdarah gemuruh type "E" for Extreme. Kalau under pressure ataupun nak cepat, maka tinggi la risiko nya tak jumpa kunci kereta, kunci rumah, pen, lipstik, two-way foundation atau apa-apa saja la yang aku campak dalam handbag. Especially kalau orang duk tunggu kat belakang nak masuk rumah, apasal la tetiba je takde kunci dalam handbag? Lalu, aku jadi sangat upset kat diri sendiri, rasa macam hopeless and good for nothing je setiapkali menda macam tu berulang-kali menimpa tanganku yang selalu tersesat dalam handbag! Why oh Why Baby, Tell Me Why?


Maka kami rakyat Malaysia pon berikrar akan menumpukan segala usaha dan tenaga kami demi mencapai cita-cita berikut: TAKKAN TANGANKU SESAT DALAM HANDBAG EVER...! Apa aku buat agak-agaknya? Ala, takde menda sangat pun, juz memanfaatkan Handbag Organizer dengan penuh rasa cinta pada Rukun Negara.


Pelan & Tindakanku diilustrasi melalui gambar-gambar amatur seperti berikut, ya kawan-kawan:-


1
Perkakas-Perkakas Itu

2
Diletakkan Di Dalam Handbag Organizer

3
Disusun Atur Di Dalam Handbag

4
Tersimpan Rapi Di Dalamnya...

Owh, sungguh bahagia rasa di hati sejak dua tiga menjak Susun Atur Keperibadian Beg Tangan ni menjadi rutin hidupku. Kunci rumah kejap aje jumpa. Kunci kereta pun kejap aje muncul. Lipstik, two-way foundation dan rakan-rakan yang sewaktu dengannya elok aje duk dendiam menunggu aku ambik ikut giliran masing-masing. Sangat bagus untuk pengurusan darah gemuruh tahap "E" diriku ini. Mesti sebab aku asyik minum Ribena aje lately, tu yang jadi pandai sket carik idea penyelesaian. Aku rasa la, kan?


Apa-apapun, tak rugi kalau kita akui kelemahan diri, betul tak korang? Mana ada manusia sempurna, lagipun. Yang penting, kita pakat cuba ubah mana yang kurang. Kalau pun tak bawak faedah kepada orang lain, dapat manfaat kat diri sendiri pun dah bagus... Aku ni share aje, kot-kot la ada di kalangan korang yang mengalami masalah yang lebih kurang sama, boleh la try cuba test. All those handsome hunks out there, boleh la hadiahkan Handbag Organizers kat awek, isteri, adik, mak, kalau tak berguna untuk diri sendiri. Kan?


Sekian, selamat mencuba...!