Nuffnangx

Sunday, 29 April 2012

Less Is More


Salam. 
Silence Is Sometimes Deafening.
But what choice do I have, if that's what I need.
God Knows Best.
Less Is More, I Guess.




The FUTURE is mine.




Aksesori Terhangat

Salam. Apa khabar semua? Hari ni nak borak sket pasal aksesori.
Lama dah aku tak pakai aksesori nih, especially rantai.
Ye la, dah hijab labuh tutup dada, bukan nampak pun kalau pakai rantai.
 Nak pakai kat atas tudung, berat la pulak material nye.
Jadi tak selesa pulak nak bergerak.
Sehingga la kawan aku buat bisnes aksesori baru2 nih.
Lawa nye la koleksi aksesori dia.
Sila layari http://www.facebook.com/MomNTotsShoppe ya, korang..


Ni la rantai yang aku tak bleh tahan godaan lalu kuangkat bawak balik:

Chanel Collection HQ Swarovski Necklace

Bracelet nye pun eeeiii.... da bomb gitu... ^_^


Kita ni kawan2 seronok support sama sendiri, kan?
Lebih2 lagi kalau kawan2 kita buat bisnes yang sangat dekat dengan hati kita...
Aku dah jatuh tangga sangat2 kat aksesori Moms & Tots Shoppe nih.


Close Up ~ Da Bomb...!

Kat kedai maya ni jugak korang bleh beli Educational Tools
untuk anak2 korang.
Bagi yang punya anak special, dapat diskaun 10%.
Kalau takde pun takpe, sebab harganya masih jauh lebih murah 
nak banding dengan kat pasaran sana...

Julung2 kali nya ada gambar2 macam ni kat blog Puan Tak Pe Je.
Kan? ^ _ ^





Tuesday, 24 April 2012

Intonasi & Lokasi

Salam. Pagi ni ambik masa nak update blog kejap, jom temani daku? Kita borak pasal suara dan pengaruh lokasi. Sebulan lepas aku jumpa ADO kat Temerloh, ada keja sket. Amenda ADO tu? Ala.. Yg keja kat pejabat tanah tu. Penolong DO. Hehehe, saje je tak letak titik kat initials A.D.O dengan D.O. Orang-orang kita nih memang suka sebut initials, tapi kadang2 tak tau pun amenda yg disebut, kan? Land ofis ni kan asalnya ikut sistem omputih, cakap London. Pangkat paling glemer kat land ofis of kos la Pegawai Daerah dan Pembantu Pegawai Daerah, ikut department masing2. Dah dari zaman British duk sebut D.O (District Officer) utk Pegawai Daerah, A.D.O (Assistant District Officer) utk Penolong Pegawai Daerah, mesti la havoc kalu tiba2 kita pegi land ofis mintak nak jumpa PD ataupun PPD. Eh, Port Dickson? Oooo... Pantai Port Dickson, ya tuan? Negeri Sembilan nun, bukan kat sini... ^_^

Anyways, A.D.O tu punya la soft-spoken orang nya. Mesra alam dengan diriku ini, may be sebab bila tau datang dari universiti yang sama, gitu.. Lama la pulak aku kat dalam bilik dia, saspen dah pak sedara dgn mak sedara aku kat luar. Ambik sign amenda lama bebenor, ye dak? Ye la, duk bincang pasal intonasi dan lokasi nih la, korang. Katanya dia, heran apasal orang2 kat Bandar Temerloh tu cakap kuat2. Yg datang jumpa dia pon cakap kasar2. Cepat nau naik hangin, especially cikgu-cikgu umur mid-20an. Aku try la share Teori Domino (aku tak tau nama teori tu, saje je nak sebut Teori Domino.. sempena nama album Wings dulu2) pasal pengaruh persekitaran terhadap intonasi suara, for a start.

Aku cakap, dulu ada terbaca pasal ni. Kalau dalam satu kampung yang ada sungai dan air terjun, penduduk2 kat situ selalunya sit-back dan relax. Tapi pitching suara depa beza2. Yang duduk sekitar sungai suaranya lebih pelan. Yang duduk dekat air terjun suaranya lebih kuat. Sama jugak kalau orang yang dibesarkan dalam estet, pitching suara depa jauh lebih pelan kalau nak banding dengan orang yang besar kat landasan keretapi. Cuaca pun jadi faktor gak. Tempat sejuk dan nyaman buat orang lebih sabar. Tempat panas dan sesak buat orang cepat naik hangin. Dah Temerloh tu tempatnya panas dan sesak, of kos la orang cepat naik hangin. Aku xde la cakap, land ofis tu pun ekon kat dalam je utk pekerja, kat luar org menunggu macam kena bakor kepanasan..

Then, senyuman A.D.O tu tambah manis, cheek to cheek dah jadinya. "Ha'ah.. Mak saya cakap sejak saya keja kat Temerloh ni, saya dah cakap kuat sangat!"

Aku tanya la dia orang mana. Alahai... Cameron Highlands, weh! Benar la bagai dikata.. BINGO!

Tinggal lagi, benda ni bukannya tak bleh diubah. Sebab ada lagi satu faktor yang paling kuat pengaruhnya, i.e. keadaan semasa. Tak kisah la dari mana dan macamana asalnya kita nih, keadaan semasa memang boleh ubah diri, sikap, penampilan, pendekatan, pemikiran dan pembawakan peribadi kita semua. Yang penting, kita kena kenal diri, kawal emosi dan hiasi peribadi.

Aku duk teringat je kat A.D.O tuh.



.

Wednesday, 18 April 2012

Cokelat Cinta

Salam. Ogos tahun lepas Junior bagi aku sekotak coklat Berry's. Elok je berbungkus dalam kotak plastik transparent bentuk hati. Dihiasi reben merah dengan lambang hati. Berbunga-bunga la hati Mummy, kan?

Sejak tu tak pernah aku bukak pun kotak tu, apatah lagi makan cokelatnya.
Kalau boleh, siap nak frame aje sampai bila-bila.
Saje je aku letak kat meja solek sekali dengan barang-barang wajib pandang.
Sebab setiapkali aku tengok coklat tu, hati aku lembab je...
Tapi budak tu tak jemu-jemu tanya soklan-soklan macam ni:

~ Mummy tak nak makan ke coklat ni?
~ Kenapa Mummy tak makan pun coklat tu?
~ Eh, Mummy tak bukak lagi coklat ni?
~ Mummy tak suka ke coklat tu?

Tak kisah la berapa kali pun aku bgtau aku sayang nak makan, 
dia tetap tanya soklan-soklan yang sewaktu dengannya.
Kalau dia nak, aku tak kisah pun bukak dan bagi dia makan. 
Dia insist tak mau, sebab katanya dia dah kasi hadiah kat Mummy.
So, aku biarkan la aje, kan?

Dua hari lepas dia pegang kotak coklat tu dan ulang soklan yang sama.
Aku pandang mata dia dalam-dalam.
Ok la, nanti Mummy makan ya, sayang?
Ok! Sambut budak bertuah tu, tersenyum lebar.
Hati aku lembab macam Chocolate Moist.

So, hari ni aku bawak la Coklat Hati yang comel tu kat ofis.
Dekat LAPAN (8) BULAN baru aku bukak balutan Berry's Eternal Love tu!
Hurmm... syedap sangat rasanya. Kena pulak kombinasi dengan teh English Breakfast yang aku buat masa sambung baca buku peberet ku.
Actually pembalut lambang hati yang Junior hiaskan kotak coklat tu dari dulu aku dah bukak.
Buat penanda buku, sebab aku nak selalu pandang depan mata.
Romantik sangat Junior bagi aku. Aku hargai sikap dia.




Balik ofis tadi aku tak sempat nak bagitau dia pasal coklat tu.
Nanti la aku tunjuk gambar yang aku ambik tu kat dia.
Mesti dia happy, kan?

Simple je budak-budak... tapi ikhlas.
Aku ni jiwang terlebih, makan coklat tu pun bleh bergenang air mata.
Aku sayang gila coklat tu.
Sayang gila budak tu.
That's why aku tak mau bukak dan makan coklat tu.
Since dia beriya bagi dan rasa tak dihargai sebab aku tak makan coklat tu,
maka aku kena la terima kenyataan.
Dengan hati yang berani dan penuh kasih-sayang.

I love you too, son...




Thursday, 12 April 2012

Jendela Waktu

Salam. Korang tau, aku dah 8 tahun ambik Soy Milk Protein digoncang bersama Fiber Plus keluaran Cosway. Lately sejak depa keluarkan Whole Food Nutrition, aku dah tak beli Protein tu lagi. Duk goncang la Whole Food Nutrition dengan Fiber Plus, minum setiap pagi. Memang berkesan untuk weight management dan kesihatan minda serta tubuh-badan. Tak de masalah berat badan yang serius la, pendek kata.

Sampai la hujung tahun 2011. Lain macam aje naik badan mendadak. Makan sama jugak. May be sebab lama sangat tak exercise ataupun duk berhantar berambik je dgn kereta, tak macam dulu jalan kaki, turun naik LRT ke hulu ke hilir. Penat pun lain macam, siap boleh tertidur lagi masa tengah borak dengan anak balik dari ofis. Banyak kali husband aku dah siap2 nak ajak pergi makan, tak sampai hati kejutkan aku yang terlelap tiba2. Pergi shopping pun tak larat nak round lama-lama, maklum la
dah mid-30an umurku. Workaholic macam aku ni mana tau berhenti buat kerja, kan? Tapi aritu ikut mak balik kampung, kerja aku tidur aje sepanjang masa. Even masa adik2 tengah riuh-rendah mengecat rumah tinggalan arwah Atok kat Temerloh nun.

Lepas mandi Wap Herba pak sedara aku kat kampung, aku makin penat dan literally merangkak naik ke rumah, terus carik bantal dan tilam. Seksa sangat rasanya nak sampai ke rumah walaupun
dekat yang amat. Abdomen aku rasa krem, area rahim aku macam kena tendang dengan kasut budak2 main futsal bersebelahan bilik mandi wap tu. Rasanya masa dalam pantang dulu takde la sesakit tu pun. Dan
macam tu la hari2 berikutnya. Penat, tertidur sesuka-hatinya di mana2 saje, dan sakit bawah perut yang amat sangat. Tapi biasa la, aku buat dek aje dan terus sibukkan diri dengan kerja2 yang memang tak pernah habis.

Nak dijadikan cerita, aku teman bonda pergi buat check-up kat Pusat Rawatan Herbapathy, Shah Alam hujung bulan 3 aritu. Alang2 buatkan appointment utk bonda, aku mintak cik abang
daftarkan nama aku sekali, saje nak tau apa kata doktor Herbapathy pulak, kan? Sekali, aku didiagnos sakit "Cyst On Ovary" a.k.a Fibroid nama glemer nya. Aku pun tanya la cik Google kan, banyak kemusykilan aku selama hari ni terjawab. Baru aku paham apasal aku menderita sakit perut sedemikian rupa, keletihan tahap gaban, kenaikan berat badan yang sangat WOW! dan macam2 lagi la, kan? So, aku pun start la kayuh basikal setempat aku tu semula kat depan rumah hampir setiap hari. Takkan la nak biarkan badan aku jadi obes baru nak buat something, kan? (klik sini).

Ada satu hari tu aku naik basikal, tiba2 aku rasa seram-sejuk. Mata aku berpinar2. Perut aku memulas2, menjerit ingin ke tandas. Terhoyong-hayang aku naik ke bilik, carik toilet. Tuhan aje yang tahu betapa aku control tak mau bagi panik. Aku berdoa sangat jangan la Tuhan ambik nyawa aku dalam tandas tanpa selesai berhadas. Apasal la aku diarrhea sekronik itu? Tak paham langsung aku..! Sedaya-upaya aku kumpul kekuatan jiwa untuk keluar dari tandas, merangkak naik ke katil dan tolong la ya Allah... Penat yang amat...! Aku mengucap dan terbaring kelesuan, peluh naik basikal dengan peluh seram-sejuk dah menyerbu naik ke kepala.. Pusing. Lama aku tertidur. Sedar-sedar mak aku ada kat sebelah, terserlah kasih-sayangnya.

Berat ujian Tuhan. Tapi Alhamdulillah, masih diberikan kekuatan untuk hadapi dengan ketabahan. Ubat yang doktor Herbapathy tu bagi pun banyak membantu, sesuai dengan aku. Tunggu masa nak remove cyst tu tak lama lagi. Sementara tu, aku tetap kena teruskan hidup, to the fullest, so aku tak perlu ada apa2 penyesalan kalau ada yang tak baik jadi kat aku. Selama hari ni pun aku bukannya tak jaga kesihatan, tapi ye la, dah ditakdirkan mcm ni, aku terima dengan hati yang terbuka. At least aku dapat tau masa penyakit tu masih pada peringkat awal. Dan at least, bukan something yang dikira 'fatal'..

Macam Stella, kawan aku cakap aritu masa chat via WhatsApp dengan dia, "God Closed Doors But Opened Windows". Aku setuju, dan aku tambah, "The Doors Might Be Closed, But They Are Not Locked". Walaupun masa tu aku tak cerita langsung pasal sakit aku nih dan kami sebenarnya duk cerita pasal hidup dia, tapi dalam hati aku sebenarnya duk menasihati dan memujuk diri sendiri. Dibesarkan dengan asas agama Kristian, aku hormat sangat kecekalan dan ketabahan Stella. Dan sebagai seorang Muslim, aku juga perlu cekal dan tabah menghadapi semua ni. Tuhan tak mungkin turunkan ujian kepada hamba-Nya di luar batasan kemampuan. Insya Allah, akan ada jalannya dan akan ada sinar di hujung perjalanan nanti.

Jom la kita berkasih-sayang kerana Allah...




Sunday, 1 April 2012

Fools Rush In

Salam. Not long ago I watched a star-studded Hindi movie called Kabhi Alvida Naa Kehna (Never Say Goodbye), which brought me to the fact that women seem to ask questions they already know the answers. Well, I always defensively said it's not true, for I ask questions to get clarifications on several probabilities. Earlier today when I was still on my kimono pyjama and browsing an authentic handbag blog [www.princessvictoriastylo.blogspot.com], I was suddenly directed to the same issue yet once more. But I decided not to sleep on it when I was cycling like a Hijabista would later on in my porch (couldn't find an image of a Hijabi cycling in gym, hence this picture was inserted). 

Anyways, back to the topic. I guess I subconsciously tried not to notice the indirect answers I got from that particular movie then. And now that I'm 'sober' enough to dwell on this twilight zone, I find myself embracing the entire realization with not quite an awe. Have I been such a fool for not seeing the apparent? Not really. Somehow I knew it all along, just that I never knew for certain. Not until I asked, anyway. Like they say, it's sometimes what you didn't say that tell the most. Some even term it as 'Reading Between the Lines'. Call it what you want, dear. To me, it spells reality. And it Bites.


But then again, we'd better stay out of the iceberg territories and re-route our Colombus compass. For any detriment by any means should be expelled. And sometimes words are best left unspoken. Unless they need to at least soothe our feelings and we're strong enough to live with the reality. Like in this quite different genre of Hindi movie, I guess Maya wasn't even ready to know the answers to her own questions. And Dev had obviously been denying the truth before the provocations came to the max. Coming to a point that their marriages were falling apart since their first encounter 4 years ago, would they rather be spending the next 4 years in agony of wanting each other so badly and hurting their own spouses along the way with that? Phiewwww, that's quite a heart-wrenching issue, don't you guys think? Bravo to Karan Johar for the script. So real and so relevant with current situations, no wonder it hit a remarkable box-office in Europe back in 2006. 




But oh, can't help falling in love with the Hijabi style Maya was wearing in this particular shot. I can easily relate to that, of course. Just add a scarf on, I'd be ready to wait for a train there next to Shah Rukh Khan, trying my damnest not to die right there and then. Ha Ha Ha.