Nuffnangx

Tuesday, 30 April 2013

4 pics 1 word ~ Latest Addiction

Assalamu'alaikum. How are you guys doing? Hope everyone's doing alright, Insya Allah. Today I just wanna share my latest addiction by the name of 4 pics 1 word.


So yeah, I have been undergoing upsets every now and then. Like, who haven't? But for those who share the same boat with me would understand what exactly this game means to its players.


The clues are 4 different pictures that make a single word, with the scattered alphabets to fill in the empty boxes underneath the pictures.


It gets harder and harder as levels go by. But the more you guess the right word and see the "Awesome" remark on the screen, the more you wanna go on and on and on. Hehehe. Now that it's everywhere in the internet, you can even google and find the answers you're looking for. Some even go an extra mile by purchasing the cheats app, just to ensure you get all the answers handy.

Anyways, thanks for dropping by. Happy Labour Day to all of you out there. Have a nice holiday! And to all Malaysian registered voters, happy voting this coming Sunday!

That's all. Catch you later. Assalamu'alaikum.

- Posted using BlogPress by Nai at Tak Pe Je

Sunday, 28 April 2013

Calm Saturday

Assalamu'alaikum. It's Sunday already, now that it's passed midnight. It was a very calm Saturday for me, spending some quality time with immediate family someplace in Hulu Langat. I didn't snap any picture other than the following. Very much intrigued with nature, I forgot my gadgets on purpose.


This was taken right after the car stopped at the destination. And afterwards it was me and me familia..

- Posted using BlogPress by Nai at Tak Pe Je

Tuesday, 23 April 2013

Lovely Dad & Baby Girl

Assalamu'alaikum. Here's a video worth sharing...


She just didn't wanna sleep alone, eh?
I guess my baby boy would relate to this video.

Anyhow, this is a very remarkable daddy...!
*Standing Ovation*


Are You Kidding Me, Maggie?

Assalamu'alaikum. Someone sent me an image via whatsapp a few weeks ago, which I thought juz impossible to be true. Until a senior friend of mine of Malaya University told me a story of quite the same thing. Then I knew that the image wasn't impossible after all. Here's for you to see:


Okay, this sure will be fondly remembered by the young man throughout his life. I wish him well... Ameeeeen....

- Posted using BlogPress by Nai at Tak Pe Je

Monday, 22 April 2013

Testimoni Aura White ~ Nai at Tak Pe Je

Assalamu'alaikum. Okay, family dan kawan2 aku cakap memang selama ni muka aku tak de masalah. Salah. Ada sebenarnya, disebabkan masalah resdung dan alahan kepada seafood. Contoh, sejak balik dari Bali ari tu jerawat2 kecik ada la kat kiri dan kanan dahi. Maklum la, sepanjang kat sana makan seafood tak hengat punya! Yang ni gambar sket punya dekat.. Aku yang empunya badan ni boleh nampak tona dan nada warna kulit yang sekata. Walaupun orang2 di sekeliling aku kata macam biasa je, tapi lain pada hakikatnya.



Tengok yang sebelum aku minum Aura White:


Eh, mana yang samanya, korang? Gambar yang mula2 tadi tu nampak lagi glowing, gitiew...! Sorry la eh, ni yang malas nak buat testimoni. Aku sendiri pun rasa loya dengar. Tapi serius korang, belum pun masuk dua minggu aku minum Aura White ni, belum pun abis 1 jar 400mg tu.. yang aku beli dari adik ipar aku tu.. Tapi aku dah boleh katakan dengan yakin dan percayanya bahawa:-

1- Rashes kat muka aku dah sangat kurang;
2- Kulit muka dan seluruh badan dah semakin lembut;
3- Kurang tidur dan terlebih kerja pun susah nak rasa penat;
4- Jimat bedak muka sebab calit sikit je dah nampak sangat aku berbedak.

Itu dia... Terpaksa la kan, menulis macam bagus sebegini rupa.. Mintak maaf la ya, kepada yang naik mual mahupun loya nak muntah pelangi.. Heheheh. Masa mula2 beli Aura White ni, aku ada cakap dengan mak.. Kalau betul menjadi dan berkesan, aku memang nak jadi dealer. Bukan drug dealer, ya.. Aura White dealer la... ^_^

Maka bermulalah kehidupanku sebagai Aura White dealer, tuan-tuan dan puan-puan. Sila jangan segan untuk mencuba. Undilah dealer yang bernama Nai. Hehehe. Sebelum makin melalut dan meloyakan, elok aku keluar dulu. Terima kasih sudi singgah...

Assalamu'alaikum.

- Posted using BlogPress by Nai at Tak Pe Je

Aura White, Stockist & Demand

Assalamu'alaikum. So, aku dah jadi Mini Stokis Aura White sekarang ni lepas guna pakai produk berasaskan kolagen & nampak kesan positif kat diriku ini. Hehehe. Bukan apa, selain daripada dapat guna sendiri dengan lebih mudah dan selesa, dapat jugak buat side income, ye tak? Kisahnya, HQ cakap esok akan dilancarkan batch baru Aura White ni.. Tanda terima kasih kpd sokongan dan sambutan para pengguna yang teramat luar biasa. Mulai esok, stok baru akan datang dengan kandungan berat yang baru, sudah tentunya lebih daripada 400g DAN yang best nya, harga runcit tetap sama.. Tetap RM150 satu jar.

So I've become an official Mini Stockist of Aura White after consuming this collagen based product and experienced positive effect personally. Apart from being able to consume it easily and more comfy, I also can make some side income, right? And from what I learned today from the HQ, they are gonna launch a new batch tomorrow as a token of appreciation to the consumers' extra-ordinary support. Starting from tomorrow the weight of one jar is more than 400g BUT with the same retail price, i.e. RM150.


So, mulai esok kita yang guna pakai Aura White ni akan dapat bonus peribadi la, kan.. Harga sama tapi kuantiti yang berbeza. Aku nak cakap, Alhamdulillah.. Syukur. Sebabnya, tak la rasa sayang sangat nak penuhkan sudu/skop masa nak bancuh dan goncang dalam shaker tu, kan?

So, starting from tomorrow we as the consumers of Aura White are gonna get personal bonus, right? Different quantity at the same retail price, to which I wanna say Alhamdulillah, grateful for that. For I won't be too calculative whenever scooping the product in the shaker, that's why.

Nasib baik aku telefon HQ dulu sebelum pegi ambik stok lepas abis kes kat Shah Alam tadi. Dah book siap-siap, takut tak sempat dan melopong nanti. Maklum la, bukan sekali dua stokis atau ejen pegi dan pulang tangan kosong. Permintaan terhadap Aura White ni memang luar biasa hebat, tuan-tuan dan puan-puan sekalian. Sebab tu la HQ nak kasik reward, kan? Dengan cara yang aku sebut tadi la.

Thank God I decided to give the HQ a call first before going there right after my case in Shah Alam earlier today. And I've duly reserved my order for the fear of out of stocks, for it is not a new thing the stockist or agents have to go home empty-handed due to the same reason. The demand for Aura White is indeed too hot, ladies and gentlemen. I guess that's why the HQ wanna give rewards (with the above-mentioned way).

Kepada yang dah order tu, sabar kejap ya.. Esok petang dah bleh mula mengepos, Insya Allah. Pasal testimoni Aura White ni, aku nak buat entry khas punya.. Lagipun, berlambak kat internet dan facebook duk gebang pasal menda ni. Tinggal klik aje, kan? ^_6

For those who have ordered from me, be patient, ya.. By tomorrow evening I'd be able to start posting, Insya Allah. And about my testimony, that will have to wait for an exclusive entry. Plus, there are every where in the internet and facebook for you to click. ^_^

Siapa-siapa nak order tu email kat tak.pe.je@gmail.com. Bagus menda-menda kolagen macam ni, kawan-kawan.. Dah sah-sah pulak Halal, tak payah ada rasa was-was mahupun ragu-ragu. Itu aje buat setakat ni. Sampai jumpa lagi, terima kasih sudi singgah.

If you feel like ordering, do email to tak.pe.je@gmail.com. This kinda collagen-based product is good, dear friends, especially when it's confirmed Halal. With that assurance, we need not have any doubt or second-thoughts anymore. Well, that's it for now. Till we meet again, thank you for dropping by.

Much Love, Nai at Tak Pe Je.


Jauh Dirindu, Freedom Classic

Assalamu'alaikum. Siapa suka Freedom zaman-zaman dulu? Oh, aku suka sangat, okay?
Ada satu lagu yang Shuib nyanyi tu, especially.
Tajuknya, Jauh Dirindu. 
Baru-baru aku jadi ting tong sket, tiba-tiba teringat kat lagu tu.
Pagi-pagi ni sebelum turun carik rezeki, aku nak share kat sini..
Terimalah hadirin dan hadirat sekalian,
Freedom, JAUH DIRINDU...! (*tepuk tangan dan kaki)


Ok la, ya korang. Kerja baik-baik ye hari ni.. Takde Monday Blues segala, ok?
Yakin BOLEH....!
Jumpa lagi, terima kasih sudi singgah.
Salam Sayang, Nai at Tak Pe Je.

Assalamu'alaikum.




Sunday, 21 April 2013

Jakarta, I Miss You..

Asslamu'alaikum. I suddenly miss Jakarta so much, wonder why. Looking forward to going there sometime soon. Hopefully it's gonna be sooner rather than later. Here's a picture of my previous visit there, accompanying some friends-clients:


Not that you can see any 'proof' of Jakarta in the picture, though. Heheh. We stayed in the Ascott Apartment back then and walked to Hyatt for some latte and live band. Unlike my first trip to Jakarta four or five years ago, I didn't go to Mangga Dua or Tanah Abang or Monas.. Been there. Done that. Plus, the trip was not a leisure or shopping-wise. I somehow went to some air-cond shopping mall that I could conveniently bagged myself loads and loads of mukena. And there was even one particular shop allegedly said Dato' Siti Nurhaliza always bought mukena from him. Well, good for him...! ;)

Anyhow, I sure miss the city so much.

- Posted using BlogPress by Nai at Tak Pe Je

Saturday, 20 April 2013

Dressing Down On Saturday

Assalamu'alaikum. I went out after Asar prayer today to the nearby mall. Clad in my old grey jeans, I felt and looked very casual.


My OOTD was:
- Maxi Shawl : Nadia Hijabs
- Blouse : Ampang Park Bundle
- Jeans : Lee 251 (Fit)
- Shoes : Factory Outlet, KL Sentral
- Handbag : MBMJ


Junior had misplaced his watch at swimming class last week, so I bought him a new one. This time a much cheaper one. He's been sad for a week, aching for the lost birthday gift from his dad. Didn't have the heart to let him 'suffer' any longer, actually.


But yeah, he got what he wanted. Should he ever loses that watch in near future, I wouldn't mind that much, for it cost me only RM65. ^_^

- Posted using BlogPress by Nai at Tak Pe Je

Kenangku Dalam Doamu...

Tuhanku.. Sayangilah dia, kerana aku menyayanginya...


Tuhanku, jagalah dirinya..
Keranaku hanya mampu mengenang dalam doaku.

Tuhanku, rasa ini datangnya dari-Mu
Hilangnya juga kerana-Mu..
Dengarilah aku,
Hamba-Mu yang berdosa...





Friday, 19 April 2013

Baggy Friday

Assalamu'alaikum. Juma'ah Barakah, dear friends. How are you doing? I just came back from an appointment in 19 USJ City Centre, Subang Jaya. And just finished taking my dinner. Ahamdulillah. Here's my OOTD that I'm still wearing while typing this entry:




The ensemble was:
- Square Maxi Shawl : Nadia Hijabs
- Maxi Top : Zalora.com
- Palazzo : The Poplook




Can't really see the palazzo, right? That's why I affixed herewith the picture taken from the Poplook's website for a closer look.

Ok, my friends. Time to freshen myself up and pray Isya'. You have a wonderful weekend, ya.. Thanks for dropping by. Much love, Nai.

- Posted using BlogPress by Nai at Tak Pe Je

Safety Belt


Assalamu'alaikum. Dearest, do fasten the seat belt. For your own safety, not for avoiding summons. ^_^



- Posted using BlogPress by Nai at Tak Pe Je

Consequence of Events, Samsung Ultrabook Review

Assalamu'alaikum. Yesterday was such a packed Thursday for me, dear friends. Right after a scheduled appointment I went to a bank at Bukit Bintang. The traffic wasn't of help at all and I had to wait 4 numbers before my turn. It was 1.30pm, as you can see. And guess what? I was supposed to see someone at LCCT Sepang before that person's flight at 3.00pm. I sent a text and ended up not going for the last boarding time was 2.15pm and the fastest I could get there would be around 2.30pm. Oh My...!


So I went back to the office, greeted by my new gadget. Meet Mr. Samsung Ultrabook, dear friends.. ;)


I decided to bag myself this ultrabook after due consideration and comparison with Apple Macbook Air, simply because the latter cannot support flash players like it does. And because of the price, of course. Even though the difference is a few hundreds, still I couldn't bring myself to settle for something much more expensive with several shortcomings. Had the latter supported flash players, I would have closed my eyes and spent that surplus few hundreds. Oh, by the way, this ultrabook has touch screen function, you see. Even though that wasn't why I bought it. I kinda like it, really. I mean, who wouldn't, right?

But yeah, I hope I made a good decision. Thing is, the speed was a bit slow last night when I used it the first time at home. Come to think of it, someone must have been downloading things. Hence, the slow speed of the wifi. Why? Because there's no such problem by far at the office. Anyhow, Macbook Air never had such problem at home even when someone was downloading anything. Then again, there's no such perfect app in this world, right? 

That's all, you guys. Thanks for dropping by. Love you so much for that. Until next entry, Cheerio..! Much Love, Nai at Tak Pe Je.


Thursday, 18 April 2013

WW ~ I Want To Break Free

Assalamu'alaikum. It's Thursday, but this post was meant to be a Wordless Wesnesday thingy, which was yesterday. Do excuse me, ya..


Now it is not wordless anymore, though. ^_^

- Posted using BlogPress by Nai at Tak Pe Je

Wednesday, 17 April 2013

Evergreen Polka Dots

Assalamu'alaikum. I've always loved polka dots, especially for baju kurung. Today I wore a black kurung with white polka dots.


I couldn't stop thinking of my previous most beloved white kurung with black polka dots that I had 17 years ago, back in 1996.


Like, my love for polka dots never dies... ^_^

- Posted using BlogPress by Nai at Tak Pe Je

Tuesday, 16 April 2013

A Night With Sister Yasmin Mogahed

Assalamua'alaikum. Sister Yasmin Mogahed was in Martrade Exhibition & Convention Centre for her Reclaim Your Heart Tour, right after the previous stop in Singapore. She was obviously overwhelmed by 2,000 attendees, most of whom were sisters. And she looked absolutely stunning in red from head to toe. I kept falling in love with her every word that she spoke.


The input was deep a thought and youngsters might find it a bit tough to digest. But it was everything that I ever hoped for, only more. Alhamdulillah. It was by all means a whole pack of amazing tazkeerah to me. But wait, there's more..


I got the chance to meet her in person. I couldn't say much, coz loads of sisters were lining up to see her. But I did let her know that I hope Allah will Bless her and that I love her so much... and even hugged her, like other sisters did. Like, I only hoped to meet her up close but never thought Allah would give me much more than that. Subhanallah..


I went there with my sis and BFF, Sue N.. three of whom are die-hard fans of Sis. Yasmin.


We had such a remarkable time there, even though we didn't like the earlier session of unnecessary video interviews that stole away the first 1 hour or so what could have been used for sister Yasmin's speech.

Anyways, the Q & A session that followed right after her speech and of course, the pleasant surprise of meeting her in person had somewhat eased the awkward feelings, if any. We however did feel grateful for the event in the first place, don't get me wrong. May Allah Bless us all. Ameeeen....

- Posted using BlogPress by Nai at Tak Pe Je

Monday, 15 April 2013

Embracing Monday

Assalamu'alaikum. Let's spice up Monday, my dearest...! ^_^


Peace No War...

- Posted using BlogPress by Nai at Tak Pe Je

Sunday, 14 April 2013

Pink's Family Portrait

Assalamu'alaikum. Over the years, Family Portrait by Pink to me has been among the most unforgettable songs ever existed in this world. The lyrics, the melody and the sadness in her voice have never failed to amaze me. That's what happens when someone wrote a song from his/her own experience.


... Thanks for dropping by, love you all for that. Until next entry, Cheerio...! Much Love, Nai at Tak Pe Je.

Singa Menyinga

Assalamu'alaikum. Ok, yang singa tu bukan aku, ye... Hehehe. Dalam gambar tu adalah singa, ya kawan-kawan sekalian. Singa dan yang sewaktu dengannya. Lama dah gambar ni, tengok la tudung aku tu.. Kan dah lama fesyen tu.


Korang selalu tak jumpa orang yang garang macam singa? Ya, memang susah nak hadapi orang macam tu, aku tau. Tapi kalau dah tak ada pilihan, kita terpaksa hadapi jugak. Masa emosi kat hujung hidung, jenuh jugak kita nak bersabar. Segala kewarasan kadang-kadang dah bertaburan kat udara. Apa nak buat? Buat bodoh? Boleh jugak. Lawan balik, pun boleh. Tapi apa kesan dan implikasi lepas tu? Sebab tu la, kita memang nak tak nak kena jadi seorang yang tenang lagi menenangkan. Akhirnya, banyak jalan penyelesaian datang dari ketenangan akal dan perasaan.

Nak jadi macam tu ambik masa yang lama, bukan sehari dua. Kata bijak pandai, 'Practice Makes Perfect'.. Maknanya, memang kena berlatih dan terus berlatih dari hari ke hari. Kita dulu masa mula-mula pandai berjalan, bukan ke bertatih-tatih dulu? Bukan ke sebelum bertatih tu merangkak dulu? Sebelum merangkak pun jenuh usaha nak meniarap. Tak ada seorang pun yang lahir-lahir je terus berlari keliling padang. Tak ada, kan? Jadi, proses kehidupan ni memang perlu latih-tubi yang tak ada kunjung padamnya. Berterusan dan istiqamah.

Jom la kita jadi manusia yang ada alat kawalan jauh kepada emosi dan nafsu. Jadi tuan kepada emosi dan nafsu, bukan sebaliknya. Kalau kita jumpa orang yang menjadi hamba kepada emosi dan nafsu, sekurang-kurangnya kita tak akan terjebak sama macam mereka. Kalau kita jadi singa jadi-jadian dengan orang yang tengah menyinga, singa betul pun belum tentu nak jadi pengadil. Dah tau orang tengah berapi-rapi, buat apa sibuk curahkan minyak tanah? Bukan ke lebih baik simbah air kalau tak nak lempar tanah? Sebab esok-esok, singa ke tak ke semua pun kembali ke tanah jua...

- Posted using BlogPress by Nai at Tak Pe Je

Sparkling Red & White Grape Juice

Assalamu'alaikum. We used to get loads of disapproving looks from strangers at the hyper marts each time we held a few bottles of sparkling juice in our hands a few years back. Back then sparkling juice wasn't common at all to the society at large, so they thought we were consuming liquor. Not many knew that sparkling juice despite packed in such a way that it resembles liquor, it is non-alcohol and hence, HALAL.

My favorite is J & W Sparkling Red and White Grape Juice. I often mix it a little with plain water, so that it won't taste a way too sweet. I personally think the White Grape Juice tastes somewhat lighter and less sour. But then again, it's up to one's preference, really.


What about you, dearest friends? Oh, by the way, this reminds me so much of what Junior once said, "Mummy, ustaz said in Jannah there's a river of liquor. Those who don't drink liquor in this world will get to do so in the next.." Then I said, "If we wanna swim also can.."

Well, meantime... Let's drink sparkling juice, ya? ;)



- Posted using BlogPress by Nai at Tak Pe Je

Saturday, 13 April 2013

Ipoh Mali

Assalamu'alaikum. Do you like noodles? I do. So very much, actually. One of my favorite noodles is Ipoh style Ho Fan (flat noodles) soup. I used to have it every other day for lunch a few years back. Now my son has 'fallen' into the same preference.


For those who are unfamiliar with Chinese cuisine, you can start with this Ho Fan. If you like soup and noodles, then you're gonna love it just the same..

- Posted using BlogPress by Nai at Tak Pe Je

Friday, 12 April 2013

Color Statement Instant Hijab

Assalamu'alaikum. It's Friday and everybody loves it, especially if Saturday and Sunday are two jolly good rest days. Those who work half-day tomorrow, hold your heart, ya..! Anyways, it's been such a productive and busy week that I haven't got a time to snap any picture of my OOTD. Not until today, right after the clock hit 6pm.


There you go.. Didn't even realize how shocking the lime green actually look! Quite a color statement, I reckon. It has somewhat sparkled the peach kurung, don't you think? A colorful OOTD from me today.. ^_^


You guys have a wonderful weekend, ya! Thanks for dropping by, love you much!

- Posted using BlogPress by Nai at Tak Pe Je

Thursday, 11 April 2013

Mom Lives Forever

Assalamu'alaikum. Mak selalu ala2 protes bila aku nak salam peluk cium setiap kali nak keluar pegi kerja. Selalu dia akan cakap, "Tak pe la, tak salam pun tak pe..". Aku tak pernah kisah pun, tetap nak salam. Tetap nak peluk. Tetap nak cium. Sebab aku tak nak lepaskan sesaat pun peluang buat semua tu selagi mak ada depan mata.

Assalamu'alaikum. My mom always shoo me off each time I want to kiss her good bye before going off to work, saying things like "It's ok, no need to kiss me". Not that I ever listened anyways. I keep doing all those things, hugging and kissing her for I don't wanna miss a single chance to do so while she's still around, if you know what I mean.


Mak lahirkan aku masa umur dia 20 tahun, lepas hilang dua orang anak sebelum tu. Lama aku jadi anak tunggal.. 6 tahun baru dapat adik. Selama tu, aku selalu dengar orang buat komen yang aku tak nampak macam mak aku. Mak nampak macam anak mami, aku pulak entah la nampak macam apa, langsung tak macam dia. Mak kata, aku banyak ikut arwah nenek dia, orang Siam campur Cina. Apa2 je la, kan? Sampai sekarang pun, orang ingat aku menantu dia. Hurmm... Apa nak buat?

Mom gave birth to me when she was 20, after losing two children beforehand. I was the only child for quite sometime until I finally got a brother at 6 years young. All my life I never heard anybody said I look like mom, for she looks like an Indian and I look like well.. nothing like her, don't know like 'what'. Mom said I look so much like her late grandma, a mixed Siamese and Chinese. Not that I mind, really. Even until now people (strangers) think I'm her daughter-in-law. Hurmmm.. What to do?

Aku memang rapat dengan mak, dari dulu sampai la sekarang. Adik-adik pun selalu ada bunyi jeles suam-suam kuku pasal menda ni semua. Tapi adat la, korang.. Aku dah jadi macam kawan rapat, sahabat, kaunter aduan dan yang sewaktu dengannya sejak zaman remaja, hokeh..! Sebab tu la kot sentimental aku dengan mak lebih daripada orang lain. Dengan arwah ayah dulu pun macam tu, sebenarnya. Aku memang anak yang taat dan skema gila babas punya. Kalau nak kena rotan, adik-adik aku dah berterabur lari ke hulu ke hilir, aku duduk je tadah kepala. Alih-alih memang arwah ayah tak jadi rotan. Kesian agaknya dia...

I've always been close to mom since forever, which invited loads of envious statements from my siblings. But that's just normal, don't you think? We have always been like best friends, buddies, confidants and what not since I was a teenager, what do you expect? I guess that's why my attachment with mom has always been an extra mile further compared to the rest. Thing was the same with my late dad, in fact. I was a very obedient child to the max, I tell you. Didn't even run away when dad wanted to teach us some lessons, while others had long since fled. That he didn't have the heart to do so, I guess. Pity him...

Aku sejak arwah ayah takde, memang dah nekad dan berazam.. Takkan keluar rumah selagi tak salam dan peluk cium mak. Sebab, semua tu aku akan paling rindu bila sampai waktunya kami tak bersama lagi. Hari tu aku nasihatkan sorang kawan yang buat status kat FB rindukan arwah ibunya sangat-sangat. Aku kata, "Kita kalau boleh memang nak ibu dan ayah hidup dan ada dengan kita selama-lamanya. Tapi sebenarnya memang betul. Ibu dan ayah kita tak pernah mati.. tak pernah jauh dan senantiasa dekat di hati kita. Di situ mereka ada selama-lamanya, selagi kita masih bernyawa.."

After my dad passed away, I promised myself not to leave the house before hugging and kissing mom, simply because that's what I would miss the most when she's gone. I remember one day I commented on a FB status of my best friend who apparently was missing her late mom so very much. I said, "If possible we want our parents to be around forever. But actually that's for a fact. They never die.. Never far away from us and always close within our hearts. They live there forever, as long as we are alive...

- Posted using BlogPress by Nai at Tak Pe Je

Tuesday, 9 April 2013

Slash & Angry Birds

Assalamu'alaikum. My son is a big fan of Angry Birds, like what else is new? But I never once played the game. Not until recently, when I woke up one morning feeling like joining the club, out of curiosity in the first place. So I played the Space Edition and instantly fell in love with the MUSIC first, actually. The guitar is simply superb and well, those who know me would understand my affair with guitars. And just now, my son showed me a video of the very theme song. OMG! No wonder... SLASH, babe...! I just can't stop smiling. ^_^




- Posted using BlogPress by Nai at Tak Pe Je

Nude Lipstick Against White Hijab

Assalamu'alaikum. This is a very quick post, dearest friends. I was stuck in the Putrajaya Immigration for a few hours today, which has worsened my headache even more. Empty stomach didn't help much either. But yeah, managed to settle whatever necessary, Alhamdulillah.


I wish I had taken more attention to the color of my lipstick today. Nude color really made me look very pale, especially against a plain white hijab. Anyhow, better than nothing. ^_^

- Posted using BlogPress by Nai at Tak Pe Je

Monday, 8 April 2013

Oh My Laundry!

Assalamu'alaikum. Aku anak sorang je, tapi isi rumah memang meriah. Jadi, sabun pencuci segala bagai memang cepat habis. Takat 10 kg sabun tu memang sekurang2nya dua kali kena beli setiap bulan. Pelembut (softener) tak payah tanya la, kan. Apatah lagi pencuci pinggan. Memang kena standby kat rumah kalau tak mau ulang-alik ke kedai.

Akhirnya, my dearest cadangkan suruh beli sabun dobi dari kilang. Dah lama dia suruh, tapi baru bulan lepas aku ambik tindakan. Bukan apa, tak sempat nak pusing jadual.. Busy la sangat konon...! Dalam tiga nombor yang aku telefon suatu pagi Ahad nan bening, 1 aje ada orang pick up. Mana dapat nombor2 tu? Dalam mudah.my kawan2 sekalian..


Sekarang aku dah macam nak bukak kedai dobi, boleh? Hehehe. Penuh kat rumah stok pencuci kain-baju, pencuci lantai dan pencuci pinggan-mangkuk. Orang yang jual tu Roztam namanya : +6017-377 4011. Sila telefon @ whatsapp jika anda ada sebarang pertanyaan lanjut, ya?

Ni info aku amik dari iklan Roztam kat mudah.my. Tapi yang ni iklan sabunnya aje.
Harga : RM33
4 haruman yg wangi, lemon, lavender, rose & fresh.
10 liter bagi setiap botol. Sgt menjimatkan.
Penghantaran percuma - KL, Kampung Baru & Desa Petaling.

Bagus korang, produk yang Encik Roztam jual ni. Kalau pencuci kain-baju tu, dah sekaligus dengan pelembut. Jadi, kita jimat duit.. Tak payah beli pelembut dah. Yang pencuci lantai tu pulak, tak payah bilas pun lepas mop.. Bertempiaran larik segala macam serangga., sebab sekaligus dengan penghalau mahkluk yang sewaktu dengannya. Pencuci pinggan-mangkuk pulak, siap boleh buat cuci sayur dan buah-buahan. Sebabnya tuan-tuan dan puan-puan sekalian.. Semua produk di atas dihasilkan daripada bahan organik. Dah, tu je yang aku tau, okay? Yang lain-lain, sila tanya Roztam sendiri. Kem salam aku kat dia. Dengan ucapan, takde introducer fee ker? Hehehehe.

Mudah2an Allah memberkati segala usaha dan menerimanya sebagai ibadah. Ameeeen...


- Posted using BlogPress by Nai at Tak Pe Je

Sunday, 7 April 2013

Sunday Night Outfit

Assalamu'alaikum. Here's my outfit for a private dinner with dearest one. The ensemble was:-
- Square Maxi Shawl : Nadia Hijabs
- Cotton Blouse : Scarlet Plus
- Jersey Palazzo : Poplook


That's about it, a very quick post, eh? Thanks for dropping by.. Love you much!

- Posted using BlogPress by Nai at Tak Pe Je

Friday, 5 April 2013

Purple Crepe Silk Batik On Friday

Assalamu'alaikum. Hari ni aku masuk ofis lepas lunch. Pagi tu ada banyak menda sangat nak kena buat kat luar. Buat semua tu lengkap berbaju kurung ungu. Batik sutera crepe yang sangat selesa, sejuk dan semestinya lembut. Itu la satu-satunya batik sutera crepe yang aku pernah ada. Hadiah dari Kota Bharu, Kelantan. Lama dah, lebih kurang 4 tahun lepas.

Assalamu'alaikum. I went to the office after lunch today for I had a little bit too many things to do outside. And I did all that clad in a pair of purple kurung, made of crepe silk batik. A very comfy, cooling and definitely soft fabric. The only crepe silk I've ever had, a present I got 4 years back from Kota Bharu, Kelantan).


Dan sejak tu, aku dah jatuh hati pada batik sutera crepe, tapi tak beli-beli pun lepas tu. Sampai la hujung tahun lepas. Aku beli online, kawan aku jual kat facebook. Kali ni datangnya dari Terengganu.

And I have fallen in love with crepe silk batik ever since, but I never bought any afterwards. Not until the end of last year, anyways. I bought a pair online from a friend who sold it in facebook. This time it came from Terengganu.


Aku pakai baju ni sampai la dekat pukul 10.00 malam, lepas jumpa orang kat luar. Masa menaip ni pun masih duk pakai baju yang sama. Teruk betul semangat batik hari ni, ya?

I wore the kurung right until it was almost 10.00pm, after I met someone outside. Even was still wearing it while typing this. Quite a spirit of batik today, huh?

Okay la, ya... sampai kita jumpa lagi. Terima kasih sudi singgah. Sayang sangat korang...!

Well, that's it.. until we meet again. Thanks for dropping by. Love you guys so much...!

- Posted using BlogPress by Nai at Tak Pe Je

Acuan dan Corak, Kita dan Anak.

Assalamu'alaikum. Kanak-kanak ni imaginasi dia orang tersangat la hebat. Kalau yang gegerls, aku takde pengalaman sebab anak aku kan sepuluh... Semuanya boboys. Hehehe. 10 in 1 sebenarnya. Junior tu kan, tak habis2 dengan segala macam mak nenek toys. Semua nak pesen lawan2 gitu. Contoh, motorsikal kat bawah ni.. Digunakan utk lawan2 jugak, transport panglima2 yang nak pergi berlawan.


Ni la heronya. Sungguh gagah berani.


Dah tu mesti hero la yang menang, kan? Antagonis takde chance punya. Mesti kalah la..


Kaaaan? Tengok la, dah terbongkang kat bawah kena serang terang2an. Budak ni tak main la serang2 hendap. Semua mesti berdepan.


Dan pemenangnya adalah.... Hero Yang Gagah Perkasa...

Macam tu la korang, dunia imaginasi anak2 kita. Layankan aje.. Janji tak memudaratkan diri mereka, kawan2 mahupun orang2 sekeliling. Kalau disekat, nanti depa membesar kurang keyakinan, tahap ketahanan mental pun tak berapa nak kuat. Kalau kita bagi dorongan yang positif, Insya Allah depa membesar sebagai juara. Juara yang penuh kepercayaan yang mereka boleh melakukan selagi daya dan usaha seiring jalan. Juara yang penuh kewibawaan yang menyebarkan aura positif kepada orang di sekeliling.

Macam tu harapan kita ibu-bapa. Takde sorang pun yang nak anak2 depa membesar jadi org jahat lagi durjana, Na'uzubillah.. Justeru, marilah sama-sama kita jadi baik dulu. Mudah2an nanti generasi pelapis kita pun baik lebih daripada tu lagi...

- Posted using BlogPress by Nai at Tak Pe Je

Thursday, 4 April 2013

A Slave To What We Love Most

Assalamu'alaikum. 
This has just slapped me on the face:
That What We Love Most Becomes The Master;
And We Become The Slaves to It.


Subhanallah.. 
So Help Me God...!


... Nai at Tak Pe Je.




Seputih Salju Hijab Itu

Assalamu'alaikum. Dua minggu lepas aku kena sound dengan tuan hakim kat satu daerah di bumi Selangor sebab pakai tudung putih ada polka dot hitam. Nasib baik dia suruh pembantu dewan yang sampaikan pesanan penaja tu. Kalau tidak, memang berbalam dan berbelang lagi berpolka dot la muka aku depan semua makhluk Allah, baik yang nyata mahupun yang ghaib. Kawan2 aku kat situ semua pelik, sebab sebelum ni takde hal pun benda-benda macam tu. Janji kaler hitam/putih.

Tapi takpe la.. Dah namapun dewan dia, dalam jajahan takluk dia.. Siapa la aku nak melawan?
Sanggup balik Setiawangsa tu nun dari sana..! Lagi satu nasib baiknya, kes aku kena tangguh sebelah petang. Kalau tak, jenuh nak mencari tudung polos warna hitam/putih. Memang lain betul pendekatan hakim2 mahkamah syariah kat Selangor kalau nak dibandingkan dengan kat KL. Ada jugak yang jenis tak nak kaler hitam walaupun polos, nak putih aje. Kita yang kat bawah ni, layan aje la.

Jadi, kawan2 sekalian.. Aku dapat 1 alasan baru untuk kumpul shawl @ hijab kaler putih melepak. Seputih salju seperti ini:


Hari Isnin (awal minggu ni), aku terserempak kawan baik aku kat Shah Alam. Kami punya la tergelak.. Dia tunjuk la tudung baru dia serba putih, polos sepolos2nya. Sampai inner pun dia pakai putih polos. Aku at least inner bersilang hitam/kelabu. Sebabnya korang, dia pun ada dalam dewan masa aku kena sound tu. Tau takut....! ^_^

Aku banyak tudung bawal kaler putih. Tapi dah namapun kaler putih, berbayang2 la leherku pabila tudung itu dipancar sinaran mentari. Dah kena pakai inner labuh kat dalam. Chewaaah.. Alasan, kaaaan? Tapi betul korang, kalau shawl macam dalam gambar kat atas tu, at least aku bleh pakai inner kecik. Tak pakai inner pun takpe.. Pakai je anak tudung biasa.

Sekian, terima kasih.

- Posted using BlogPress by Nai at Tak Pe Je

Wednesday, 3 April 2013

Something About Hijab

Assalamu'alaikum. Here's a tip: It's Always About The Hijab. You can go as casual as you wish. But do remember that a great hijab will make you shine no matter what. At least that's how I view it. Like the following picture, my look would have been so casual if it wasn't because of the maxi shawl from Nadia Hijabs.


By the way, do you notice the crocs on which we sat? Very artistic, I'd say. So, yeah. Here's a close-up look of the maxi shawl:


It's a square high quality chiffon maxi shawl. Very suitable for hot weather, I'd rate it 5 stars out of 5. Full marks, yep. Do give it a shot!

- Posted using BlogPress by Nai at Tak Pe Je

Rindu Bertamu Di Abu Dhabi

Assalamu'alaikum. Dah lama tak tengok Fahrin Ahmad berlakon. Dah pulak aku memang jarang tengok TV. Yang aku tau, settle kan bil Astro & letrik setiap bulan. Janji semua orang boleh layan cerita favorite masing-masing. Baru-baru ni aku terduduk depan TV masa drama Rindu Bertamu Di Abu Dhabi, Episod Pertama ditayangkan. Melekat la pulak! Suka sangat tengok Fahrin dan Fauziah Gous digandingkan. Watak dorang sangat comel. Skrip pon best.

Pelakon2 pon best, kira macam gandingan mantap daripada semua pelakon :- Dato' Rahim Razali, Lydiawati, Raja Ema, Shahrizal Jaszle, Aiman Hakim, Tasha Shilla  - antara yg aku tau la. Aku tak sempat nak ikuti sampai akhir, macam biasa la. Sekali semalam dah episod akhir. Hurmm.. Bertemu jodoh jugak Firdaus dan Fatin. Sungguh macho bakal tunangan dia (Hairi Anak Wayang) lepaskan kepada Firdaus. Kalau la kat dunia realiti pon semudah itu, aman la dunia akhirat..

Drama slot Akasia kat TV3 ni lagu temanya Fahrin yang nyanyi, pergh...! Bleh tahan gak suara dia, korang..! Dah la hensem, suara pulak best. Owh, sungguh bertuah empunya badan!

Hehehe. Selain lagu yang Fahrin nyanyi, ada OST daripada Bob budak AF 2 - Yang Bertakhta. Aku suka sangat lagu tu! Ni aku letakkan kat sini untuk korang dengar.
Dah teringat pulak saat-saat indah aku kat Abu Dhabi, chehh.. Tetiba, kaaaaan?
(Abu Dhabi pada waktu malam) - Posted using BlogPress by Nai at Tak Pe Je

WW ~ From The Lover's Eyes









- Posted using BlogPress by Nai at Tak Pe Je

Monday, 1 April 2013

Nun Jauh Di Lautan : Phuket & Bali

Assalamu'alaikum. Bila aku aku kata aku lebih suka Phuket daripada Bali, sebenarnya lebih kepada laut, pantai dan apa yang ada kat bawah laut sana. Contohnya, kalu kita pergi cruise dan berhenti kat tengah2 laut.. Mesti nak berendam dalam laut paling2 busuk pon, kan? Tak pon, snorkeling sambil bergantung pada talian hayat kat kapal tu sekuat jiwa raga, kalu kita tak pandai berenang (macam haku neh). Masa tu la kita bleh nikmati keindahan dunia di bawah laut. Maksudnya, kita nampak ikan macam2 jenis, macam2 warna. Indah nian panorama, weh... Ok, meh kita tengok gambar aku bergeli2an dengan cik dan encik ikan dalam cruise kat Phuket:

When I said I prefer Phuket to Bali, I actually referred more to the ocean, the beach and what lies beneath. Like, if we board a cruise and stop in the middle of the ocean, we surely wanna at least slip into the water, right? Or otherwise try the snorkeling while holding the rope ever so tightly should we don't know how to swim (like me). Then only we can see the beauty of the underwater world. Meaning to say, we'd be able to see different kinds and colors of fish. What a magnificent view! Ok, let's see a picture of me having fun with the fish in a Phuket cruise:


Sebab aku punya expectation dah macam gitu, bila aku masuk tengok pemandangan ikan2 macam dalam gambar kat bawah ni, tak berapa teruja la korang.. Kira macam "laaaaa... Eh? Biar betul...! Alaaaa... Takkan la..." Haa.. Macam tu la lebih kurang.

Due to such a benchmark, I wasn't as pleased to see any less, as you can see in the following picture. Like, "Err.. Eh? Seriously? It can't be.." Well, more or less.


Tapi satu yg amat ketara, keterampilan cruise di Bali sangat kelihatan mewah dan lebih teratur. Walaupun panoramanya mungkin tak sekebaboom Phuket, tapi kita boleh tabik spring kat pihak pengurusan Bali Hai Cruise yang memeriahkan aktiviti2 laut yang biasanya kita bleh jumpa kat persisiran pantai. Ye la korang, kat tengah2 laut siap ada banana boat, para-sailing dan water slide selain daripada snorkeling. Owh, memang ohsem la idea tu!

Yet again, there's something very apparent with Bali cruise, which stands out to be more luxurious and organized. Even though the scenery might not as panoramic as that of Phuket, we should salute the administrators of Bali Hai Cruise who have gone an extra mile by giving more colors to the activities available off-shore, which we usually find at the beach. I'm talking about banana boat, para-sailing and water slide, apart from snorkeling. That is sure a very awesome idea!

Aku naik water-slide tu, korang. OMG..! Kira macam inspired by Elfira Loy dan katak2 kodok itu la, kaaan? Aku rasa nak tercabut jantung tau tak! Dah pulak gelongsor tu makin lama makin tajam meruncing, makin lama makin laju menolak badanku yang hanya besar pinggang ke bawah ini dan laju dan laju dan laju, sampai aku rasa tak pernah la sepanik tu korang.. Pastu kan, aku terpelanting ke udara dan KEBABOOOSH..! Jatuh dalam air laut yang sejuk gila babas di bawah langit yang membahang. Aku menjerit. Aaaaaaaaaaaa! Walaupun badan kemas dipasang life-jacket, aku masih tercungap2 kelemasan dan sempat la minum air masin yang sejoooook itu barang dua tiga teguk. Huh!

I tried the water-slide. OMG! Let's just say, it was inspired by Alfira Loy and the stunts with frogs and toads. I felt as if I would lose my life, don't you know? Especially when the slide narrowed more sharply and pushed me even faster along the way.. Faster and faster that I never felt so freaking panic. Then I was thrown into the air and went right into the cold sea under the heated heaven. I screamed so loud, really. Even though I was wearing a life-jacket, I was still drowning and even got to swallow a few gulps of the salty water. Huh! y

Aku terdengar suara yg sangat familiar tengah gelak besar macam kena sampuk. Cesss, bedebassss! Mamat tu memang! Tapi dia dah standby siap2 kat bawah, cepat2 sambar tangan aku dan sampaikan aku kepada talian hayat yang bergantungan di sekeliling kapal. Masa tu la aku dengar suara anak aku panggil, Mummmy... Ok tak? Kenapa minum air laut? Hihihi.. Menci la haku! Dia siap bleh tukar posisi kepada meniarap kepala kat depan masa dlm slide tu, korang.. Terjun dgn tangan meluncur macam terbang keluar dari slide & terus menjunam ke dalam air. Pergh...! Sebab malu kat dia la kuteruskan perjuangan itu walaupun sampai hari ni aku masih bleh dapat mimpi ngeri bila teringat!

Then I heard a very familiar voice laughing ever so hard. Yeah, so very him! But then, he was already around, waiting for me and grabbed me to the existing rope for my safety. Right there and then I heard my son's asking, "Mummy.. Are you okay? Why did you drink the salty water?" Hihihih. What a shame! He even changed his position in the water-slide and went out of it with head and hands reaching out to the skies and jumped right into the water. Wow! I felt ashamed of myself looking at his bravery and hence, the infamous landing.. And I still have nightmare each time I think of it!

Heheheh. Tapi kan, bila dah berjaya buat tu.. Aku rasa bangga gak seposen dua kat diri sendiri. Takpe je kan?

Hehehehe. But then again, once I somehow did it, I felt quite proud of myself. It's Just Okay, right?

- Posted using BlogPress by Nai at Tak Pe Je