Nuffnangx

Monday, 29 September 2014

Hello again, Monday!

Assalamu'alaikum. Weekend's over and it's Monday now, which is perfectly OK.. Every ending means there will be a new beginning, don't you think? I had quite a handful weekend, loved it I must say. How was yours, by the way? Seems like I'm back into writing in English, yes? Ah. That's me. Went to try a new hangout place called DR. CAFE at Festival City Mall, Danau Kota with my dearest sister, not that I liked it much but yeah, not bad at all. Lost a bit of time there, which means I did enjoy the environment. The cafe latte was mild, a little bit too mild for my liking but I couldn't be more thankful for it - or else I might end up counting sheeps at night, if you know what I mean.


I did however go to get some groceries there at the Econsave, which was surprisingly very, very economic just like the name and of course, saved a whole lot of bucks actually. Only that you might not find those familiar brands for cooking oils, butter spread and the likes, talking about saving bucks, no? I was taken aback when we were about to check out from the place along with the rest of the visitors, couldn't believe the jam it caused! There were only two exits and everybody was like going out at the very same time, which made 10 o'clock seemed very pain-in-the-bass. Ah. Long time no stuck in any jam, that's why, PLUS my other half and son were waiting at home to hunt for naan. Noticed a few missed calls along the way, but yeah, bila lagi nak merasa tunggu mummy kan? *wink


Well, that was Saturday. I got so restless Sunday that forced me out of the house after lunch and what on earth was happening, no parking? Why suddenly everybody seemed to flock every possible place these days, really? I nonetheless refused to submit myself to the chaos inside the building and hence, parked outside - risking a ticket but then again, DBKL never issue tickets on Sundays, so it's OK. Not that I caused any obstruction to the traffic, now did I? Rules are made to be broken, no? LOL. On another note, do you notice that I actually wore the same hijab for both occasions? Yeah, almost wore it again today, I swear but decided against it. Love it that much, that's why and PLUS, no unwarranted nor unwanted smell (not just yet). 


Forgive the frowning face of mine, dear friends! Walking under the sun has never been my preference. So yeah, there goes nothing, really. Thanks anyways for dropping by. Love you guys for that! Take care and have fruitful days ahead. See you when I see you. Assalamu'alaikum.

~ Nai at Tak Pe Je.







Saturday, 27 September 2014

Jumaat Yang Indah Dikelilingi Pohon Nipah

Assalamu'alaikum. Baru-baru ni aku tersesat ke Utara kejap, ada keja sket. Singgah makan laksa dan bihun sup baekkkk punya kat Ladang Nipah Kipli, Kuala Sanglang, Perlis Indera Kayangan - kita panggil Restoran Nipah je, okay? Boleh tengok details kat SINI. Aku takde ambik gambar sangat, sorry tak boleh nak share dengan korang semua tapi dalam kedua-dua links yang aku bagi tu Insya Allah cukup untuk menjamu mata dan memasang rencana apa-apa yang patut.


Masa kita orang pergi tu hari Jumaat, bukak lambat sket la.. Lepas solat Jumaat seperti selayaknya. Macamana bleh tau? Senang je.. Kita orang telefon dulu sebelum bergerak ke situ. Nombor (+60174306245) dapat lepas tanya Master Ji Google, pakej sekali dengan direction jalan lurus, jalan pintas, jalan yang benar segala bagai. Haruslah, kan? 

Kita orang kan bermusafir, maka takde la berkejar solat Jumaat.. Sampai ngam-ngam pukul 2.00pm, maklum la perut menjerit minta diisi. Setibanya kami depan pagar Restoran Nipah tu, tersergam indah sebuah surau yang sangat ohsem dan mencuit kenangan, binaan rumah kayu yang biasanya orang buat chalet zaman sekarang. Syahdu je hati solat jamak qasar kat situ.. Rasa macam tengah tunggu durian dengan arwah Atok zaman kecik-kecik dulu. Perasaan yang tak reti aku nak gambarkan, tapi nostalgik lain macam. Siap terngiang-ngiang di hujung telinga bunyi durian gugur dan derap kaki aku berselipar Jepun terkocoh-kocoh nak kutip durian. "Atok! Durian dah tak dek!" Jerit aku termengah-mengah. Atok relax je, macam biasa. "Orang dah ambik la tu. Takpe.. Rezeki dia.." 

Hurmm.. Anyways, berbalik kepada cerita asal, lepas solat tu maka menapak la kami di sekeliling pokok nipah carik port yang berkenan di kalbu. Ada bau sket la kalu duduk betul-betul tepi paya bakau, standard la. Tapi bukan bau yang mengganggu sistem pernafasan pon.. Nature gitu la. Anak aku punya la seronok tengok siap ada buai kat tepi pondok makan. Haruslah jakun tahap dewa, maklum la orang bandar! Dia tak berapa makan, tapi.. Mungkin tak kena selera dia. Aku dengan Daddy dia la yang beriya makan. Laksa dan Bihun Sup kat situ pergh... Terbaekkk! Campur dengan lapar sekali, kan? Lagipun, kami berdua memang hantu laksa. Lain kali tolong la ingat nak snap gambar makanan, boleh? Isshh....! 

Kalau la korang ada niat nak ke Utara dalam waktu terdekat ataupun bila-bila berpeluang nanti, jenguk la Restoran Nipah ni.. Ambik gambar sampai lebam, ya! Sampaikan salam aku kepada surau yang dah melekat dalam hatiku ini.. 

Sekian, selamat berhujung minggu! 

~ Nai at Tak Pe Je.

Tuesday, 23 September 2014

Kedai Online TPJ, IG dan Pasolambak.com

Assalamu'alaikum.. So TPJ dah nak menjual pulak la ya sekarang ni? Ye, kawan-kawan.. Dah sunnah Nabi tu galakkan umatnya berbisnes selagi takde unsur riba' mahupun rasuah. 9/10 daripada rezeki pon datangnya daripada bisnes, ye tak? Maka dengan itu sukalah aku nak berbisnes rintik2 dengan harapan menjadi lebat, Insya Allah. Sebenarnya pasang niat nak join Fynn Jamal dalam konsep ala2 mudah.my dengan nama Pasolambak.com tapi tak cukup 10 produk. Itu la sebenarnya sebab musabab aku start buat Instagram Preloved_TPJ jual baju-baju koleksi peribadi yang berlambak kat rumah ni haa. Bukan apa, acara memanaskan badan kata orang. Stretching la lebih kurang, sebelum start exercise.

Lepas tu bila aku dah kurang sket sibuk dengan kerja tetapku itu, aku start tengok koleksi supplement, skincare dan pemakanan harian yang memang tersengih kat dapur selama ni. Then, aku start ambik gambar pelan-pelan, bayar deposit 1 + 1 kat pasolambak.com dan tunggu feedback daripada admin depa. Jenuh jugak la aku nak paham arahan dah memang selamanya fail bab2 baca manual ni kenn...! Tapi syukur la aku jenis tak malu bertanya dan tak malu mengaku salah, so takde halnya nak betulkan mana yang tak kena bila admin perbetulkan. Sabarnya la mak ai depa ni... Ngadap karenah berjuta lemon jenis Vendors dan Customers. Hidup Pasolambak.com!!!

Tak nak pening-pening kepala, just nak share dgn orang lain amenda produk yang aku duk restock sepanjang hidup ini seperti kat bawah ni ha...

1) Minuman Coklat Tamar Cocoa. Tiap-tiap pagi aku minum menda ni, buat secret recipe sendiri: Homemade Cappucino + Susu Hi-goat + Madu + Tamar Cocoa. Hasilnya aku dapat 1 minuman yang tersangatlah lazat berzat berkhasiat lemak berkrim terbang ke awan singgah ke bintang mendarat di Phuket gitiewwww...! Hehehhe. Seriously delicious, baq hang...! 


2) Susu Hi-Goat: Yang ni anak aku pon (dipaksa rela) minum setiap pagi, campur dengan madu. Sejak minum ni la anak aku susah nak demam dan senang nak makan. In fact, susah nak berhenti makan. Kejap-kejap makan, kejap-kejap makan. Daya ingatan pon makin bagus.. Senang je nak ingat surah-surah hafazan (setelah dipaksa rela oleh mummy yg sangat garang macam singa itieww).


3) Pes Nasi Maqlubah (Nasi Periuk Terbalik, terjemahan secara langsung dari Arabic). Yang ni beza sket dariapada produk yang ada kat pasaran dari 2 segi. Pertama, rempahnya dalam bentuk pes (70 gram) yang tak perlu ditumis dan sedia untuk dimasak. Keduanya, beras yang digunakan adalah Basmathi bermutu tinggi (beratnya 500 gram) yang dah pun direbus sekali round. Jadinya, senang mak ai nak dimasak.. Pejam mata pon boleh gitiewww...! Harganya kalu sekali dengan beras 500 gram itu adalah RM18 tak termasuk pos, ya kawan-kawan. Kalau korang duk kat Melbourne sinun tak bleh ler charge RM6 postage kenn? Agak2 la Cik Salmah...! Tapi kalau korang nak jimat, beli je Pes/Rempah dan guna beras Basmathi korang sendiri yang bleh didapati kat mana-mana kedai runcit ataupun hyper market segala dan just bayar RM15 tak termasuk pos. Paham kan explanation ini, kawan-kawan?


4) Penawar Resdung Tradisional. Yang ni seantero keluargaku duk makan, kena restock sokmo gitieww..! Sebab kami semua pengidap resdung yang diwarisi sejak turun-temurun sejak time immemorial. Darah koman punya, baq hang..! Makan udang kalu, bengkak muka bonjol hidung, boleh? Aku gasak je tapi.. Malas nak pantang sangat. Tapi kena tahan derita la kalu takde kapsul resdung ni. So, hidup kami lebih bermakna dengan adanya menda alah ni kat rumah. Boleh la makan seafood kalau teringin sangat, kan?


5) Kombo Cadangan Untuk Pengawalan Berat Badan. Hasil eksperimen diri sendiri bertahun-tahun lamanya, memang sangat berkesan.. Jom la sertai program cadanganku ini dengan kiraan 3, 2, 1.
Jom...! 


6) Kombo Pemuliharaan Lutut: Eh, betul la. Aku memang sangat jaga lututku ini, hokey..! Sebab aku membesar tengok tok nenek sedara aku bengkak-bengkak lutut segala.. Jalan pon azab sangat makin lama usia menjemput badan. 3 supplements ni akan pastikan minyak pelincir lutut kita tak kering sampai menghauskan tulang-temulang. Prevention is better than cure. Sesuai jugak untuk yang ada masalah saraf ataupun sengal2 lutut, terutamanya ibu-ibu hamil.


7) Stock Clearance Aura White. Dah banyak sangat supplements ni aku dah tak aktif membeli mahupun menjual Aura White. Sesapa berminat, tinggal bagitau aku, ya... 


8) Kombo Penjagaan Resdung (lagi). Tadi makan, yang ni pakai ataupun sapu.. Jangan makan pulak, tau! Bagus ni korang... Kalu tak, aku tak rekemen... Sebab aku yg duk guna selama ni, maka aku tau bagus sangat menda ni.


9) Gamat Facial Cleanser: Yang ni eloknya lahai untuk muka-muka sensitip dan berminyak. RM10 je korang, pastu guna sikit je buih dah bersepah. So, walaupun kecik dan 70 gram je, tahan lama sebab tak yah tuang banyak-banyak masa nak membelai wajahmu penuh mesra. 


Itu la antara produk yang aku nak share dengan korang. Itu la pon yang aku nak jual kat orang. Sebab aku percaya kalau nak menjual apa-apa produk, kita kena cuba dan buktikan kat diri sendiri dulu. No offence, tapi aku tak gemar orang buat-buat suka kat produk hanya sebab nak menjual. Sendiri pakai produk lain, tapi gebang kat orang pakai produk yang dijual. Tak best la kan cenggitu. At least try la dulu tengok bagus ke tak.. Then, baru senang nak berkongsi pengalaman. 

Ok la kawan-kawan. Jemput la jenguk kedai aku kat Preloved_TPJ dan jugak Pasolambak.com. Check it Out. Sayang korang ketat-ketat! 

~ Nai at Tak Pe Je.







Sunday, 14 September 2014

Weekend Shopping Haul, Well.. Kinda

Assalamu'alaikum. It's School Holiday already in Malaysia, so a very happy hols to you guys out there! Even if you guys can't utilize the school hols this semester, 16th (Tuesday) will be a public holiday (The Formation Day of Malaysia), right? I still have things to do tomorrow so Junior would have to wait awhile, unfortunately before we could actually going someplace nice within the vicinities. Hurmm..

Meantime, weekend would be a suitable time to do some shopping, now wouldn't it? This was the (only) picture of mummy and son taken at the mall while waiting for Daddy. We shopped mostly Junior's things, apart from some groceries.


And the night earlier, I accompanied my other half to hunt for new DVDs at his fave shop after having our dinner at the nearest Paparich. Sorry, I didn't snap any picture there! ^^ 


Apart from that, I've been very busy vetting, perusing, amending and restructuring my staff's causepapers for tomorrow's outstanding work. I almost lost my patience actually but yeah, no need to ruin a good weekend! 

Until then, take care!

~ Nai at Tak Pe Je. 



How To Answer The Call for Prayers

Assalamu'alaikum. Most of us might have known about the way to answer Adzhan but for those who have not, you may google it and I'd recommend SHAFIQALBU

This is the hardest thing to practice despite being so simple and easy, to me at least. And this post I dedicate to the worst enemy I have had and would always have, i.e. My Own Good Self.

Take care!

~ Nai at Tak Pe Je.


Thursday, 11 September 2014

Boyfriends' Wear, Style and Covered

Assalamu'alaikum. Are you one of those ladies who love to wear clothes from gents' department? You're not alone, you know that, right? For your info, I even love gents' shoes, perfume and cuff links - to name a few. But I usually pair them with ladylike outfits to suit my own preference and well, shall I say style? Yeah, kinda.


Actually that's not hard at all to do. Just put your skirts on instead of jeans, you're good to go. That's the very basic idea, of course. Feel free to experiment other choices depending on circumstances, venues and revenues. I've been doing it for ages, in fact, especially all those early days when ladies department didn't have hijabi friendly blouses and shirts. And before I knew, I was too involved already to change direction eva. ^^ 


These days of late I noticed people out there tend to throw ideas on 'How To Wear Men's Outfits' or 'How To Turn Men's Shirts Into Sexy Dresses'. It's their right, yes I know but from my point of view, ladies don't have to reveal their flesh as much as they don't have to reveal their blood to look sexy (in whose eyes, by the way?) Call me old-fashioned but don't you think it's actually a huge manipulative campaign dominated by morality assassin called advertisement? I mean, ladies don't have problems at all to look sexy because it's in their blood and birth acquired 'skills'. So, why bother to overkill the skills, ladies? You could slip onto a sack and still look sexy, do you know that? Because you have been created in a such a way that defines sexiness in general scale. You'd better start not to keep falling into this morality assassin's trap just to fit in while the very definition of sexiness does not even represent everybody's idea in this globe. Even if it were, how about asking your own selves what your heart of hearts tell you? Be honest for once, do you wholeheartedly agree or just follow the stream blindly? 

To whom are you trying to lie? 
Who are you trying so desperately to please?
Are you really comfortable doing it? 
Have it occured to you that this is not going to stop ever? 
Can you actually have an approval from everybody? 
Should you care? 
And to all questions above, why? 

A human baby is born naked and later wrapped in a towel or blanket or anything that serves the purpose, i.e. to keep the baby comfortable and duly covered now that the placenta is no longer around to do that. Basic thing. So, comfort is a basic need. An instinct, indeed. Our body naturally needs wrapping and necessary coverage, which give us the sense of comfort, of feeling comfortable to be exact. But we often than not are misled by what we want or think we want as opposed to what we need. What we actually need, for that matter. 

Too deep a conversation? Too serious to chew? Or too true to love? 

~ Nai at Tak Pe Je.






Tuesday, 9 September 2014

A Decade of Love Pride and Joy. What A Ride!

Assalamu'alaikum. It's 9th September for the 10th time since he was born. A decade has passed and he's still a baby in my eyes. Always will be, I guess. Happy Birthday, Baby! 


I Promise You My Devoted Love Till Jannah...

~ Nai at Tak Pe Je.