Nuffnangx

Wednesday, 22 April 2015

WW ~ Things Laying Around Put Together

Label: Wordless Wednesday 
Venue: Uniqlo KLCC
Date: Monday, 20th April 2015


~ Nai at Tak Pe Je




Tuesday, 21 April 2015

Nu Sentral Sini Sana Situ

Assalamu'alaikum. Okay, a quick post before kicking off Tuesday morning, looking forward to spending a productive day ahead Insya Allah. Rojak sket entry kali ni, sorry ya kawan-kawan sekalian. Kisah sekitar hari Ahad baru-baru ni, masih segar dari ladang punya dan sebelum diperap dalam peti sejuk, baik aku segerakan siaran tertunda kan? 

Pagi-pagi Ahad tu aku ada bawak orang pergi view rumah sebijik kat Setiawangsa, kekok pulak maklum la first time mainkan peranan sebagai real estate agent gitu ~ Real Estate Agent Separuh Masa (tumpang glam drama Emma Maembong sket, sudilah apa kiranya...). Selama ni takde la pernah sampai carik, uruskan dan bawakkan beriya, cuma tanya-tanyakan networking di kalangan agents. Kali ni lain, memang hands on dari awal sampai sudah. Mudah-mudahan ada la rezeki, Insya Allah. Kadang-kadang peluang yang datang ni boleh jadi berjangkit kekdahnya, dari separuh masa kepada sepenuh masa. Tak caya tengoklah drama Emma yang meletup sekarang ni, takkan la korang tak bleh predict lagi nak hala ke mana ending dia? Heheheh. Hurmm.. 

Amboi.. 2 perenggan dah kata nak quick post! Okay, jom kita ke fasa seterusnya. Takde menda pun, korang.. Aku ajak adik aku lepak minum kopi je pun. Well, at least that was the real plan. Cuma lepas mengopi tu aku terasa nak jalan-jalan tempat baru, so adik aku bawak gi Nu Sentral. Memandangkan kami dari arah yang berbeza dan bawak kereta asing-asing, kena la adjust hantar 1 kereta parking kat rumah. Barulah car pool ke LRT, parking kat situ dan berlenggang itik naik LRT menuju KL Sentral. Lama jugak la aku tak lepak KL Sentral sebenar-benar lepak, sampai tak perasan kewujudan new section ala-ala shopping mall kat Gangnam sinun. Projek yang makan tahun duk buat jalan jam kat Brickfields tu dah siap la Cik Puan Tak Pe Je weh! Where have you have been, hello???


Jalan tak banyak pun, seriously. Singgah lepak kat The Loaf sebelum melilau kat Monki, Victoria Secrets dan mana-mana yang sempat je sebab hari dah petang menghala ke Maghrib kot, mak bukannya bujang dek non oi...! Sorry takde gambar selain drpd yang ni, next time aku pergi dengan misi memburu gambar kat Nu Sentral tu aku share dengan korang, yek? Tapi tak tau bila tau..! Hahaha. Takut aku nak berjanji-janji ni.. Dah tau susah nak ditepati.


Nak review makanan kat The Loaf Nu Sentral pun tak sempat dalam entry ni, nama pun quick one, remember? Tapi sandwich dia memang sedap dan banyak gila nak habiskan. Asyik menghancurkan program diet adik je aku ni, ishhh! Dia happy je, tengok tu.. Jadi, tak yah la rasa bersalah, kan? Hehhe. Bagus jugak, sisterhood rules bak kata orang bijak pandai...


Dah, dah. Nak gi keja pulak. Nah amik melanja selfie satu, dengan tudung belang-belang peach dan kelabu. Jaga diri dan semoga happy selalu. Sampai jumpa, Assalamu'alaikum.

~Nai at Tak Pe Je.


Thursday, 16 April 2015

Tentang Kerja, Tuntutan Perut dan Kehendak Naluri

Assalamu'alaikum. Dahsyat dengar tajuk kat atas tu, gegak gempita padahal takde menda pon. Cerita bab makan-makan lepas tension kerja diikuti dengan window shopping a.k.a jalan-jalan carik pasal. Simple je blog ni, makin hari makin senang berbahasa ibunda campur-campur bahasa ayahanda orang lain sikit-sikit. Takpe je, kan? 

Hari Rabu kelmarin Adah dengan aku ada buat kes sama-sama kat KL, dia tolong aku menggalas beban yang dah 3 tahun aku tanggung sendirian. Bukan apa, sesetengah orang lebih suka ambik khidmat peguam syari'e perempuan atas sebab-sebab tersendiri, so aku tak boleh la memandai-mandai heret cik abang aku jadi counsel, kan? Bila dah tak tergalas beban tu, aku mintak jasa baik Adah join sekali naik sampan, sama-sama mendayung mencari penyelesaian. Seriously aku bersyukur ada samar-samar dah cahaya kat hujung jalan yang sangat bersimpang-siur ini. Alhamdulillah.

Sesuai la dengan tahap gaban mengembara ke ruang angkasa nan gelap, maka kami pergi carik makan kat tempat yang mudah nak memenuhi citarasa yang entah apa-apa semenjak dua tiga menjak ni. Pastry Ville lagi, depa dah hafal muka aku dengan Adah. Kali ni kami berdua order spaghetti meatball, menu yang serupa tanpa ada perbezaan langsung. Tapi air tak sama, Adah order iced caffe latte sedangkan aku order hot caffe latte.


Hurmm.. Adakah aku berselera? Tak pun. Kuahnya terlebih generous pulak hari tu, tak sesuai pulak dengan tekak. Meatball nya sedap, nasib baik. Tu pun bukan bleh habis jugak, dah memang portion nya besar. Alasan. Dah memang takde selera, bagi la apa pun haih...!


Cuma itu la kan, caffe latte tetap menjadi pujaan kalbu dinda... Sedap!


Apa kami buat lepas tu? Adah ajak gi Elle Zada dekat-dekat dengan Wangsa Walk tu jugak, bukan jauh pun. Katanya nak window shopping, ingat bleh caya ke bila perempuan kata gitu? Takde maknanya la, weh... At least, not Adah nor TPJ. Open secret already pendek katanya...


Aku beli shawls sebanyak 3 helai. Adah beli sepasang jubah dan sehelai matching shawl. Hurmm.. Apa nak dikata? Kami bahagia...! Ok, meh kita review sket selayang pandang dan sepintas lalu Elle Zada Wangsa Melawati ni. Butiknya sangat kontemporari, luas, selesa dan cantik. Sales Assistants pun sangat friendly, ramah-tamah, mesra alam dan kaya dengan senyuman. Layanan yang tak dibuat-buat dan yang penting, takde la ikut korang macam anak itik pulang petang selagi ada ruang. Aku suka kat depa, sungguh! 

Dan butik ni sangat ohsem untuk Muslimah kat luar sana yang tercari-cari himpunan hijab labuh tapi trendy, shawls yang ala-ala Inggeris tapi tak berbayang leher korang yang jinjang itu sebab dah siap ada alas segala. Nanti bila aku pakai shawls yang aku beli tu, aku upload dan buat entry khas (tertakluk kepada terma dan syarat). Ye la, karang aku janji beriya entah bila nak kotakan tu? Berjanji memang mudah. Apatah lagi nak melanggar janji, teramatlah mudah. Nak menunaikannya tu yang payah.


Selesai review secara ringkas, berbalik semula kepada cerita asal. Lama jugak actually kami tak gi shopping bersama-sama, masing-masing ada tugas dan tanggungjawab sendiri. Tapi kalau dah namanya kawan baik, takpe je tak jumpa hari-hari pun. Takpe je tak selalu duk dekat-dekat pun. Sebab kita akan selalu dekat di hati. Kekdahnya begitu...

Ok la, tak boleh lama-lama berceloteh kat sini. Jaga diri korang bebaik, ya... Sampai jumpa, Assalamu'alaikum.


~ Nai at Tak Pe Je.

Wednesday, 15 April 2015

WW ~ Sisters Are Born To Gossip Together

Label: Wordless Wednesday
Venue: Baskin Robbins, Wangsa Walk Mall
Date: April 12th 2015 
Day: Funday Sunday


#awakkatmana


#gossipgirls

video

~ Nai at Tak Pe Je.





Sepetang Bersama Bumble Bee Bam Bam Athiyya

Assalamu'alaikum. Entry ni lama gila dah terperap dalam deraf... Baru terperasan malam aritu dan tertangguh lagi sampai beberapa ketika. Been under the weather lately, betul tak tipu cakap masjid punya! So pagi ni sebelum bersilat cekak gayung segala, moleklah aku selesaikan pertarungan yang ni dulu. Here goes.

Nampak betapa happy nya peneman kepada kanak-kanak dalam gambar kat bawah? Begitulah magis nya kuasa Allah, duduk kat sebelah toddler pun boleh jadi teramat happy. Hubungan family ni pon begitulah, tumpang bahagia dan membahagiakan. 


Anak sedaraku nan seorang, Athiyya Hanaani yang bertuah yaamat ni memang kesayangan hati kami semua, lebih-lebih lagi sekarang ni dah dapat kaki terkedek-kedek ke sana ke sini. Tapi masa gambar2 ni semua diambil, dia baru boleh merangkak. Lama tu Mak Long perap cerita ni kasik kaw itu jeruk! 


Ni Mak Long & Nenek. Beza umur 20 tahun, tak aci betul Nenek kawen awal! Hehehe. Precious woman in my life. Love Love Love her! Jenuh pergi Wangsa Walk carik purse yang dia ndak tapi sayang, tak jumpa sampai sudah. Dia nak ajak gi Sogo katanya, 6 tahun lepas beli kat situ purse yang dia suka. Nak lepas ke Sogo tu mak ai... Ntah bila! Jap mak ya..


Dan namanya Hantu Selfie, ada aku kesah nak selfie atas ke dalam eskalator? Gitu, kekdahnya... 


Kami lepak kat fave hangout aku, Pastry Ville. Mak ayah Athiyya kata spaghetti meatball dia sedap... Ntah la, aku tak gemar sangat pasta cenggitu. Aku makan cream puff je, jodoh dengan hot coffee latte. Macam biasa la kan... Melayu tak sedor diri. Hahahha.


Lama dah tak jalan2 membunuh masa dengan depa ni, asyik busy memanjang. Nanti kita pegi lagi, ya korang... Tambahkan korum lagi next time, barulah gemuk secara berjema'ah...! 

Okay korang, aku kena cepat ni. Gitu-gitu je lah entry tak bleh nak detail bebenor.. Jaga diri hiasi peribadi dan sayangilah orang yang tau menghargai kasih-sayang kalian yang melimpah-ruah tu. Kutip, kutip, kutip. Tak baik membazir.
Ok bye. Assalamu'laikum dunia.

~ Nai at Tak Pe Je.





Wednesday, 8 April 2015

Monday, 6 April 2015

Kompilasi Suka-Suki, Merah Mata Coklat-Hitamku

Assalamu'alaikum. Tengok dalam senarai entries, ada 1 draft yang belum diproses. Sebelum dijeruk diperam dan dAipekasamkan, baik aku susun ayat dan taip apa yang patut kat sini. Kadang-kadang aku ni bukan ada motif sangat letak gambar dalam satu draft, tapi sesedap tutti frutti je ikut mood. 


Contohnya gambar basikal ni, pujaan dan penyelamat aku daripada obesiti ni, entah kenapa ada dalam kompilasi gambar pada tika dan saat ini. Padahal masa tu aku ada ambik gambar untuk kongsi dengan whatsapp group, sebab semua pakat upload gambar apa yang depa tengah buat. Kebetulan aku baru lepas kayuh basikal, snap aje la gambar benda alah tu.


Yang ni masa tengah tunggu nak boarding flight, sejuk la konon sampai pakai jaket bagai. Tapi itu la masalahnya, aku memang penyejuk especially kat tempat yang pasang aircond full blast punya. Kebiasaannya siap kena selimut beriya walaupun dah pakai *cardigan/jaket/sweater (potong mana yang tak berkenaan). Dan jaket ni lain dari yang lain sket, sebab hadiah daripada somebody special gitu..! Timakasih la bam bam bagi hadiah jaket ni tau... 


Ok, dua gambar yang terakhir ni aku ambik hari yang sama, di dua tempat yang berbeza. Dah kebetulan pulak gambar pakai jaket kat atas tadi pakai baju yang sama dengan dua gambar terkahir ni.  Kisahnya aku bawak naik flight jauh2 nak mintak tukang jahit tiru design blouse yang aku beli kat Zara tu, tapi tak cukup masa nak tunggu siap. Sudahnya aku pakai je la masa balik tanahair. 


Blouse ni epik betul, sempurna dari kualiti dan corak kainnya sampai la kepada design dan kekemasan  jahitannya. Padan la dengan harganya yang dua hari dua malam aku bolak-balik fikir nak beli ke tak. Nampak kat refleksi cermin tu ada perempuan lain sebelah tiang? Haaa.. Dia la yang jadi pemangkin 'paksa rela' aku beli keesokan harinya. Kawan aku tu, dia beli blouse yang motif lebih kurang jugak, cuma design ala peplum sket. Aku tak menyesal langsung, seriously... Kira bagi reward kat diri sendiri la, kan? Because I'm worth it! Hehehhe.

Ok la korang. Aku ni merah & bengkak mata lepas nangis tengok trailer dan interview pelakon2 Furious 7, gila emosional tak ingat punya. Petang Sabtu kelmarin aku gi tengok cerita ni kat One Utama, memang banjir tudung satin aku takung air mata. Tolong la weh... Tak sanggup betul tengok Paul Walker, especially masa ending. 

Anyways, I'd better stop now. Gi basuh muka dan tidur, esok hari yang panjang. Terima kasih sudi baca sampai habis. Sampai jumpa, Assalamu'alaikum.

~ Nai at Tak Pe Je.