Nuffnangx

Wednesday, 29 June 2016

WW ~ Moment Frozen In Time


~ Nai at Tak Pe Je.

Saturday, 25 June 2016

Pergi Iftar Dapat Anak, What?!

Assalamu'alaikum. Ramadan kali ni memang tak bukak puasa kat luar, simple macamana pun mesti mengadap meja kat rumah. Kecuali masa pergi jemputan iftar, of course, cuma tahun ni pun network sekitar aku tak buat majlis besar-besaran. Maklumlah, masing-masing kena tempias demam kura ekonomi dunia. Dalam keadaan macam ni, kita utamakan keluarga sendiri dulu, sesuai la unjuran agama kita, kan?

Dua minggu sudah, aku pergi la memenuhi jemputan Majlis Berbuka Puasa Bersama Anak-Anak Yatim kat Jalan Duta, anjuran Mahkamah Syariah Wilayah Persekutuan K.Lumpur. Bekas assistant aku, si Akma pun ada sama, dengan suami dan anak kecik dia, yang aku tak pernah jumpa sejak keluar dari perut. Kebetulan aku tak sihat dan tak stabil setahun lebih, maka tak sempat nak menjenguk baby masa Akma berpantang. Dulu anak sulung dia aku siap car pooled pergi ke Bandar Baru Rawang sana, melawat bagai. 

Kisahnya, masa Akma duk salam aku peluk cium, budak tecik tu pandang aku macam, "Eh, ni la makcik yang aku selalu dengar suara masa dalam perut dulu!". Menggelupur la weh hulur tangan kaki segala mintak dukung, aku tak tunggu lama la, kan? Adoi, kelakar betul ingat muka si Akma kecik hati dimaktirikan oleh anak sendiri! Takde nangis langsung budak bertuah tu masa aku bawak lari ke meja aku, jauh dari pandangan mak bapak dia. Setengah jam aku tunggu dia nangis, tak nangis-nangis jugak, eh takkan la kan? Sebab takut aku pulak yang nangis, maka aku pun dukung la dia pulangkan kat Akma. Sampai sekarang la Akma duk panggil "budak lupakan ibu", heheheh. Baby tau aku sedih dan teringin, gamaknya. Senyum tetap senyum, hati biasalah... Bukan boleh dibohongi.


Upacara selain makan, bergambar la apa lagi, kan? Kat balcony siap nampak KLCC dan KL Tower dari jauh. Nampak cahaya bulan terbias atas kepala aku, tak? Disimbahi sinar purnama dan lampu neon, menjadikan gambar ni sangat ohsem. Suka sangat tengok!


Jubah dress tu 1st time aku pakai sejak siap ditempah lebih setahun lepas. Takde occasion nak pakai, seganlah nanti overdressed. Masa iftar macam ni bolehlah, kan? Takat nak pergi ofis ataupun beli groceries kat Giant, ishh.. Biarlah Rahsia je ler! 


Ni haa jumpa kakak Datin kita nan sorang, yang tak pernah tak striking warna tudungnya. Muda sokmo dia ni, itulah advantage orang amalkan minum Biyoung. Nak cantik memang kena guna banyak duit, sebenarnya, fight dari dalam dengan supplement. Mekap tak payah beriya kalau dah serasi supplement, naik seri dengan sendirinya. Aku dulu ambik jugak Biyoung dua tahun lebih, tapi tak cukup disiplin nak tahan payau rasanya menelan menda tu dan menelan belanja yang besar. Hehehe. 


Mengelilingi dome di meja istimewa, gambar ni masa awal-awal kejadian. Belum penuh lagi meja dengan tetamu dan kuih-muih. 


Entah apa cameraman cakap masa ni, sampai gelihati benar kami berdua, lupa dah aku.


Banyak lagi gambar seputar majlis iftar dalam facebook persatuan, tapi takkanlah aku nak spam blog sendiri dengan gambar yang 10 pages tak habis-habis. Agak-agak la, kan? Yang penting, majlis dah pun disempurnakan setakat yang terdaya oleh pihak penganjur. Mana yang elok kita ambik, yang kurang elok kita bagi pandangan membina demi kebaikan masa hadapan. 


Makanannya bagi aku, sangat sedap. Lauk-pauk kampung yang ringkas tapi cukup segala rasa. Cuma ya la, macam yang aku cakap tadi, mana yang kurang elok kita tegur-menegur ke arah kebaikan. Tak berapa sesuai la nak bakar kambing dalam kawasan tertutup macam auditorium, kot... Berjerebu seluruh alam. 


Kesian kat tetamu yang datang. Mungkin kekangan bajet dan nak elak daripada panas jauh dari aircond, barangkali. Pada pendapat aku, lebih baik buat je kat lobi. Nak baca tahlil, doa selamat dan sampaikan sumbangan dah elok dah dalam venue tertutup macam tu. Cuma bila sampai waktu bukak puasa, pakat-pakat turun ke lobi. Takde panasnya udara malam.. Dapat kambing golek, tak ingat panasnya dah..! Itu nampak panjang gila Q nak ambik kambing golek. Memang sedap, terbaik dari ladang! 


Tapi mungkin jugak ada yang tak kisah semua tu, macam anak aku dan kawan-kawannya, siap cakap, "Kitorang tak perasan pun ada asap, okay je.. Kambing sedap!"


Heheh. Sabor je la! Aku doakan tahun depan kita berpeluang lagi nak bertemu Ramadan, dan iftar jama'ie kat Jalan Duta akan ambik iktibar daripada kepulan asap yang memenuhi ruang berbuka puasa. 


Khusyuknya cik abam berdoa, Allah paham isi hati kita, Insya Allah. Kenangku dalam doamu jua... Ameeen! 

Okay la, itu saje kali ni. Lain kali cerita lagi. Terima kasih sudi baca, jaga diri dan hiasi peribadi. Semoga Ramadan yang masih berbaki akan dapat kita sama-sama penuhi dengan segala amalan serta ibadah sebaik mungkin. Assalamu'alaikum.

~ Nai at Tak Pe Je.







Monday, 20 June 2016

Coretan Sebelum Sahur dan Kurung Pahang Kuning Mustard

Assalamu'alaikum. Dah setengah bulan kita berpuasa, kejap je kan? Tak lama lagi dah nak raya, pejam celik pejam celik je pun! Aku duk angan-angan nak buat kuih siput, entahlah jadi kenyataan ke tidak, macam tak je! Bukan tak boleh tunjuk-tunjuk kat kedai, tapi dah hampir pasti takkan menepati citarasa punya! Korang suka tak kuih siput? Eh, tu kuih raya favorite aku sejak pandai mengunyah kot!   Tart nenas pun aku suka jugak, waah... Telan air liur aku jap-jap ini!

Anyways, aku niat tadi nak cerita pasal iftar jama'ie yang aku hadiri malam semalam, tapi biarlah dulu, karang berjela-jela pulak jadinya. Maklumlah, aku kalau dah start tekan keyboard bukannya reti nak berhenti. Baik aku borak-borak kosong takde arah tujuan sementara bersahur lagi setengah jam. Gila, kan? Dari jam 1.02 tadi aku terkebil-kebil tak ngantuk dah. Jam 11.30 malam aku tak boleh nak bukak mata langsung, tengah-tengah borak dengan room-mate lepas terawih dan witir sekali dengan mak dan adik-beradik aku, entah bila aku terlelap pun tak tau! Sedar-sedar dah jam 1.02 pagi. Baguslah, dah Tuhan kasi chance tidur dan bangkit pulak waktu-waktu sunyi gitu, takkanlah tak paham-paham lagi isyaratnya, kan? Rezeki tu, kita manfaatkanlah untuk mengimarahkan bulan baik sedaya mungkin. Nak tidur semula memang tak mungkin dah la.. Orang lain berdengkur sahut-menyahut, aku macam ni la, nasib baik ada gak menda nak dijadikan bahan update blog. 

Dah alang-alang kat sini, meh aku share gambar aku balik kerja hari Jumaat baru ni. Lately memang banyak kerja, ke hulu ke hilir menyudahkan apa yang penting. Kebetulan pulak minggu lepas kena attend trial back-to-back dua hari, melepek ahkak ko ni haa bulan-bulan puasa jadual macam tu! Apa nak buat, dah namanya pun kerja, kan? Redha aje ler.. 


Sampai hari Jumaat, hari appointment sedunia. Penat masih bersisa, tapi disebabkan boleh pakai baju selain hitam-putih, memang menaikkan semangat untuk bangun, bersiap dan terjah ofis. Kuning mustard, ambik ko deq non! 

Kalau hari lain aku biasanya ambik gambar sebelum turun kerja, kali ni aku cuma sempat buat pe'el tu bila dah balik kerja jam 6.30 petang. Lipstik masih elok di bibir, sebab aku solat kat ofis dan touch up sebelum client datang. Pencahayaan yang bagus sangat-sangat membantu untuk dapatkan hasil gambar yang sejuk mata memandang. Hahahha. Sabor je lah! 


Sebenarnya aku rasa sayang kalau tak abadikan gambar pakai baju kurung mustard ni, so berbaloi la nak abadikan dalam blog merapu aku ni. Baju raya dua tahun lepas ni, aku pakai masa turun ke Kuala Terengganu dari Temerloh. Lepas tu tak pakai-pakai sampailah kali ni, memang tak senonoh aku ni, korang! Kain macam tu aku memang minat, nampak vintage to the max pada hemat aku. Aku beli kat Jakel sekali dengan matching satin buat alas kat dalam, lining la senang cerita. Lace hijau kat hujung baju tu aku jahit sendiri je, tertunduk-tunduk jahit tangan pagi ke petang. Haa... Sikit je nampak, kan? Tapi dia punya azab nak menyiapkan... Taubat tak buat dah! Orang yang terer menjahit mesti gelak bila dengar, kan? Tapi itulah dia, #lazymom macam ahkak ko ni memang gitu kekdahnya. 


At least ada gak baju raya aku yang bukan daripada kain saree, kan? Tapi masih mengekalkan tema plain, sebab aku kurang gemar yang banyak corak. Gambar last tu time singgah rumah member kat Batu Buruk, semangat nampak, kan? (Aku pregnant time tu, sebelum keguguran seminggu selepas balik KL lepas raya). Ok lah, dah nak jam 5 pagi. Time to go. Take care! Assalamu'alaikum.

~ Nai at Tak Pe Je.

Thursday, 16 June 2016

Selfie Subuh Hari

Assalamu'alaikum. Jam 2 pagi sekarang dan aku masih berjaga, apa cerita ni? Biasalah, Ramadan sebenarnya mengajar aku erti 'shifts', yang mana kadang-kadang body clock dah kacau-bilau. Lalu aku jadi makin kagum pada manusia yang bekerja ikut shift, korang memang da bomb! 

Semalam pagi-pagi buta lepas Subuh aku dah siap-siap nak menghadirkan diri ke Jalan Duta, supaya aku sempat sampai sebelum client aku menunggu kat kaunter pendaftaran. (Read: Sebelum dia tembak aku dengan whatsapp dan call bertalu-talu). Sesetengah client kita kena layan macam tu, entahlah susah nak explain kehidupan seorang aku. 


Anyways, sebab aku rasa bangga kat diri sendiri boleh siap dari hijab ke stoking dalam jangkamasa setengah jam, maka gigih la aku snap gambar sendiri kat belakang almari. Bukan apa, segan jugak kat roommate aku tu, subuh-subuh dah selfie. Ngeee... Kira kena la nyorok belakang almari sket, cover line kennn? 


Hurmm.. Korang, aku kan, belum ada proper vanity dalam bilik, tunggulah dah lega-lega sikit. Sekarang ni aku dah terbiasa dan selesa pulak dengan keadaan takde meja solek bagai, jimat ruang dan laluan lebih lepas bebas. Tapi dalam bucket lists tetap ada beberapa pilihan nak buat Ikea hacks, cuma itulah aku cakap tadi, tunggulah lega-lega sikit. Bila aku ambik gambar ni kan, teringat kat keadaan locker aku kat aspuri zaman remaja dulu. Beriya la aku menghias locker yang ciput kasi nampak kemas, teratur dan sedap mata memandang. Tempat wajib posing mesti depan locker, haaa... Siapa buat menda yang sama, kita #ganglocker! 


Siapa kata tak leh guna konsep yang sama dalam bilik tidur orang dewasa? Jadi, sesiapa yang bujang trang tang tang duk rumah sewa dan tak kuasa nak beli meja solek bagai, bolehlah hidupkan konsep locker aspuri macam dalam gambar-gambar kat atas. Cuma kenalah kreatif dan inovatif, biarlah nampak 'berjenis' sikit, janganlah selamba badak sangat, dek non... Dah setiap ketika nak mengadapnya lagipun, kan? Stress management jugak tu sebenarnya.. Kita pastikan sebab-musabab yang boleh menyesakkan otak diminimumkan sedaya mungkin. 

Mudah-mudahan, ada yang boleh korang manfaatkan daripada post aku kali ni, walaupun duk tayang gambar selfie perasan bagus sorang-sorang ni haa... Heheh. Take care, selamat bersahur!

~ Nai at Tak Pe Je.

P/S: I love u still. 


Wednesday, 15 June 2016

Sehelai Tudung Hijau Nan Manis

Assalamu'alaikum. Tahun lepas kan, Elly ada kasi aku hadiah tudung, aku rasa dia dah confirm tak ingat. Usahkan dia, aku pun termenung kejap bila terjumpa tudung ni masa kemas-kemas barang lepas pindah aritu. Akhirnya aku tanya Bibik, kot2 la tersalah letak tudung orang dalam kotak aku, tapi katanya kawan aku yang bagi dulu. Aku bawak bertenang dan cuba flashback pelan-pelan, siapa la yang baik hati sangat bagi hadiah tudung ni? 15 minit gak la aku menerawang ke ruang angkasa Gaban mencari sejalur cahaya. Oooo... Elly la bagi! 


Aku dah lupa sempena apa dia bagi, tapi kalau tak silapnya, sekali dengan hadiah menang teka gambar handbag dalam blog dia. Bukan apa, aku time tu banyak sangat masalah dunia sampai tak terkejar tak cukup kaki tangan dagu mulut mata segala. Kena pulak kemas barang-barang seisi rumah sebab nak pindah, maka duk selempang mana-mana shawl ataupun instant hijab kat depan mata. Ulang pakai yang sama selagi sesuai.  


Bila dah makin teratur keadaan rumah dan hidup tempat baru, barulah aku berbalik kepada perangai asal yang suka pasang badan bergaya apa adanya. Maka aku pun selalulah pakai instant shawl yang manis warnanya ini, semanis tuan yang menghadiahkannya. Gitu..! 


Aku kalau pakai tudung ni, mesti jodohnya baju kurung, feeling-feeling Gadis dan Bunga la konon..! Terasa macam duduk dalam aircond dengan iringan lagu Belaian Jiwa, haaa.. Ada ko bah?


Terima kasihlah Elly oi.. Aku ni memang pencinta warna hijau, macam tau-tau je kan? Aku doakan kau murah rezeki panjang umur, sihat walafiat dan berbahagia di samping le familia. Ameeen..! 

~ Nai at Tak Pe Je.




Monday, 13 June 2016

The Power of Love

Assalamu'alaikum. Boys always seem not to crave for much attention as compared to girls, right? Wrong. Don't get fooled, you guys, because they might be crying inside, thinking they're no longer loved. The difference is that we have to make the first move, go and knock on their doors and well, be with them while they're watching indie animation channels or some you tubers playing minecrafts. At least that's how I approach my son, I wonder how tough it's gonna get soon when he's in secondary school! 


As much as I'm aching for another child, I can't even begin to imagine how lonely my son must have been all these years for not having any siblings to play with.  I guess I've come to terms with myself now and started to chill more around the only child that I have. 


He's such a good sport, and we share loads of mutual interests by far, taking selfies is one of them, much to his dad's 'delight'. I've been struggling, though, not to strangle him for being too 'focused' in games and staff but then again, that's part of the challenges parents have got to deal with kids in this uber generation. 

With two major examinations coming his way this year, I've got to really get hold of my stress and anger management so as not go get him killed one of these days, if you know what I mean. I might not put him under any pressure or expectation to get straight A's in any way possible, but that doesn't mean that I would not try to at least get him to appreciate his potentials either. 

My mom doesn't get it, but I don't blame her. She's always into results thingy, which explains why I turned out to be who I am now with my own kid. I refused to be doing the same thing to him, despite all the disapproval I've got from her. Thank God my spouse understood this from the early stage, that he was a bit tensed looking at how I've been grooming our son since the school holiday started last two weeks. 

Well, by now Junior has seen what he's capable of doing, thanks to the 'hardcore' exercises mummy, he once said. In three day's time he's going to have his first sitting of the Junior School Leaving Assessment. I have done my part and it's up to him now. 

It's crazy but I only started to step in with my regime within less than 2 weeks before the exam! But he knew fully well it was going to happen, anyways, for I have told him every now and then since the last two years: that I would let him play and wouldn't flinch at poor results until the right time comes.

When I went to pick up his trial assessment results, I was actually surprised to see them, and made him realize that he would do wonders if he puts a little efforts at home. "We can do this, baby!", I said. He hugged me and said, "thank you, mummy!" But that didn't mean that he would be on his feet doing the efforts on his own, though! Not without me tagging along every other day, trying my hardest not to turn into a Hulk in the process.

Since then we have become much closer, and he was made to know how much this lady loves him to bits. Everyone could spot the difference in him, he smiles more often now. 

Verily with every hardship there comes ease...

~ Nai at Tak Pe Je.

Sunday, 12 June 2016

Self-Inflicted Irreparable Madness

Is When You Can't Bring Yourself 
To Move On From A Pain You Didn't See Coming.


And You Knew It From The First Hello.

~ Nai at Tak Pe Je.

Friday, 10 June 2016

An Open Vow To Dearest You

My love,

More than a decade ago, I agreed to sail a ship with you. Nobody said it was going to be easy, neither did we promise not to stumble and fall. As I stood there not knowing what future held for us, I never failed to entrust my faith in our Creator. That He would lead us the way. That we would do just fine, come rain come shine. 

Looking back, boy, I've had my share of losings! But yeah, life has made us humanely sane, right to the very core. I'm still a bride at heart, just twice as much a little scarred and wiser, as much as you otherwise are a nurtured groom.


We've had our ups and downs, countless  joys and sorrows. As much as we're sometimes afraid of tomorrow, we've got each other and that has helped a lot, really. In this yet another turbulent year of challenges, let's not forget God's promise, "With Every Difficulty, There's A Relief". See, even He never promised life would be easy, when instead He soothed us with an assurance that for every hardship there would be ease. 

Let's not focus on the closed doors, when they're not even locked in the first place. So what if we can't find the keys, when we can get a locksmith out there? I'll walk by your side the way I've been doing all these years, Insya Allah. Let's just love like there's no tomorrow, because saying I love you's has become an under-statement. 

With all heart and soul, Happy Anniversary!

From the chamber of yours truly,
Honey.

30th day of May, 2016.

Thursday, 9 June 2016

WW ~ When You're Getting 2 Items But The Q Is Too Long

See Caption.
  

^_^

~ Nai at Tak Pe Je.

Raya Saree Sedunia

Assalamu'alaikum. Okay, kali ni aku borak dalam bahasa pasar kita, ya? Sebab nak kata Bahasa Melayu karang, tersangatlah rojak gaya penulisan orang kita dalam internet ni. Kalau orang guna google translate pun takkan paham punya. Dah namapun bahasa pasar, gitulah kekdahnya pun kannya adoi? Gitu. 


Aku ni kan banyak betul kain ela yang belum bertempah, ada dekat 2 tahun kot aku perap. Kira kalau buat jeruk tu dah terlebih reput gamaknya. Dulu adik ipar aku jual kain saree, aku borong barang 4,5 pasang. Tiapkali ada stok baru, mesti aku beli, ye la dah nama pun menyokong industri kroni, paham-paham aje ler..! Sudahnya, bersusun dalam almari tunha, siapa nak jawab? Ahkak ko jugak! 

SINI korang boleh tengok raya 2 tahun lepas, aku buat raya dah sepasang. Tahun tu pun kebanyakan baju aku pun daripada kain saree. Penyakit apalah aku ni asal raya je pakai saree. Sepasang lagi tahun yang sama aku ada buat kebarung tapi tak pernah pakai, boleh? Kainnya aku baru je pakai masa kenduri sambut menantu adik aku awal bulan April baru-baru ni. Tengok SINI PULAK. Gila punya lama jaraknya, kan? Itulah dia, tak dapek nak nolong dah! Untuk mengelakkan daripada diperap lebih lama, aku pun hantarlah kain-kain ela dalam almari tu kat tukang jahit. Yang dahsyatnya, ada jugak dua pasang kain yang aku beli kat Vietnam 2 tahun lepas terheret sama dalam ini cerita. Tak silapnya ada lagi tu kain-kain terpinggir yang aku buat-buat lupa. Jenuh nak membayar nanti kesemua tempahan tu, ya Allah bantulah hamba-Mu yang hina ini! 

Gambar kat atas tu tailor baru hantar pagi ni kat aku, dah siap sepasang katanya. Tengoklah tu, kain saree jugak tu... Adik ipar aku kasi hadiah dari India, sebab dia tahu aku ada fatal attraction dengan saree sifon. Maka sahlah raya tahun ni aku masih lagi meraikan kain saree. Nasiblah labu... Penyakit sendiri carik, pandai-pandailah tanggung. Aku tahun ni malas nak fikir banyak, semua aku suruh tailor buat baju kurung Pahang dan kebarung Pahang. Dah tua-tua ni malas pulak nak berkurung moden bagai.. Penat dah. Ulang tayang pakai yang lama-lama je ler, semua pun condition tip-top lagi. 

Raya pun lambat lagi, kira belum teruja tengok baju raya. Entahlah, dalam keadaan sekarang ni apa pun tak mengujakan. Syukur Alhamdulillah ikut mana pun, masih dikurniakan kesempatan untuk menjalani ibadah puasa dengan baik. Korang pulak macamana? Bebaik jaga diri, tau.. Sampai jumpa, Assalamu'alaikum.

~ Nai at Tak Pe Je.

Wednesday, 8 June 2016

Nai's Lamb Chop Recipe


Assalamu'alaikum. How's your Ramadan so far, you guys? Hope everyone is doing great, Insya Allah. Before I start thinking to put things together for today's iftar menu, I'd like to rant about yesterday's menu, now let's go straight into it, shall we? 

I had written down a recipe from the internet to marinate lamb chops Arab style, but somehow or rather I turned out adding the quantity of the original ingredients due to much, much larger portion of my chops at hand. Understandably, I just had to double everything up, sometimes tripple, so as to adjust to the current situations in the kitchen. And oh yes, I went an extra mile further by adding some red grape juice to the marinade, making it somewhat fusion la konon..!


And having said that, I have to admit that I didn't like the outcome of it, unfortunately. Thank God I had asked Bibik not to grill all the marinated chops, just enough to cater a few people at home yesterday. Then, immediately after nibbling some, I went right away to fix things up and customized the recipe my way. I added every available sauce in my humble kitchen, namely oyster sauce, black pepper sauce, chillie sauce, soy sauce and ketchup. Then I let it rest in the fridge right until 3 o'clock in the morning. There you go, padan muka nak Arab style sangat, kan? See the picture below: very pale-looking marinade before the total makeover. Sorry, I don't have any other pictures of the aftermath, though.


What greeted me was a handsomely marinated large bowl of lamb chops and very, very, very tasty meals for sahur. Makan kambing pagi-pagi buta kita, okay? Junior had his second servings and insisted not to eat any rice, which I disagreed, because he hadn't taken any rice since yesterday's iftar. He's such a lamb-eater to the max, always skipping any other meals when lambs are on the table. 

Good things always surface behind any disguise, you guys! Now I know how to prepare a superb fusion marinade for lamb chops, Alhamdulillah! May be you should have it a go, someday, who knows you're gonna love it just as much. That's it, thanks for keeping up with me. Until next time, Assalamu'alaikum.

~ Nai at Tak Pe Je.






Monday, 6 June 2016

Welcoming Ramadan With Arms Wide Open

Assalamu'alaikum. Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadan. May this Ramadan increases our faith and patience and perseverance. 

Ameen. 

~ Nai at Tak Pe Je.