Nuffnangx

Wednesday, 28 December 2016

WW ~ When I Hold You With My Gaze

Can't you see?


~ Nai at Tak Pe Je.


Tuesday, 27 December 2016

Sos Pasta Kari Laksa Pastamate (Mee Kari Di Bumi Osaka)

Assalamu'alaikum. Pergi berjalan kali ni aku yang in charge menu dari rumah lagi, dan aku bawak siap-siap Ready to Cook Material, RTCM, chewaaah... nama glamour macam Ready to Wear Collections, pergh..! Aku dah plan awal-awal, akan ada satu hari yang aku nak masak laksa kari, jadi aku dengan gigihnya bekalkan perencah, santan dan mee. Balik kerja, aku ronda-ronda Aeon Mall dan masukkan dalam troli sos pasta jenama Pastamate, ikut gerak hati semata-mata, walaupun ada je jenama lain yang aku dah biasa dengar, macam Nyonya contohnya. Aku ambik jugak santan dalam kotak jenama Harmuni dan Vit's Ramen, untuk disandingkan bersama-sama nanti kat Osaka. 



Santan ni selalu aku guna masa mula-mula nikah 13 tahun lepas, mungkin disebabkan masa sangat terhad dan pergerakan pun terbatas untuk mencari santan fresh, ataupun sebab aku terlebih nak mencari jalan singkat dalam banyak perkara. Apa-apa pun, aku selalunya akan kembali kepadanya setiapkali nak berjalan jauh, senang nak main masak-masak di perantauan.


Ramen jenama Vit's ni pulak aku saja terasa nak buat eksperimen, asalnya menyampah nak kembangkan mee kuning dalam beg 6 jam penerbangan dari KLIA ke KIX. Sudahnya, sangat-sangat membuahkan hasil, kerana ternyata sangat lazat dimakan dengan kuah yang aku sediakan. Susah sangat nak carik ramen halal kan, padan muka, aku bawak dia naik kapal terbang dan masak ikut tekak Melayu! Patutnya aku bukak gerai kejap kat sana, lepas tambang teksi ke hulu ke hilir 3 hari pun jadik! Ngeee....



Korang jangan sesekali terpedaya dengan cara-cara memasak yang ditulis kat belakang mana-mana perencah masakan, itu semua dusta! Ada ke depa suruh masak perencah tu bersama air panas, ke laut ler rasanya, ya Allah...! Jadi, korang kena jugak ada basic memasak sikit, kalaupun tak banyak. Silalah tumis dulu bawang putih, bawang merah, halia dan cili blend sampai naik bau. Lepas tu muntahkanlah isi kandungan perencah laksa kari tu ke dalam tumisan tadi, jangan segan-silu nak taruk air sikit, karang tak pasal-pasal hangit kuali. 

Dah sebati dalam 5 minit, taruklah santan sekotak tu haa... tak payah kedekut nak guna separuh ke suku ke, kata nak makan sedap, lagi mahu berkira. Kalau dalam peti dah ada seafood ke apa yang patut, masukkan bila santan dah mendidih. Pastikan korang tambah air secukup rasa, jenuh karang pekat sangat kuah. Masa tu dalam peti kat apartment yang kami sewa takde seafood, yang ada cuma sambal bilis yang bibik bekalkan, maka aku tangkap muat ler menyedapkan resipi. Dan aku gunapakai meatball bakso yang aku bawak dari rumah, potong comel-comel, goreng separuh masak dan campakkan dalam kuali. Nak bagi authentic lagi, aku rebus 2 biji telur dan taruk atas meja, tinggal ambik je masa nak makan laksa kari tu. Ramen pulak aku rendam dalam air mendidih, toskan dan letak kat meja sebelah telur rebus. 

Hasilnya, terhidanglah laksa kari di bumi Osaka menggunakan ramen. Sedap sangat-sangat, hokeh! Bukan sebab aku yang buat dan nak angkat bakul sendiri, tapi nak cerita, betapa persediaan rapi dan pemilihan material yang tepat akan menjanjikan kenangan terindah di perantauan. Apa lagi yang lebih bahagia daripada membahagiakan insan-insan yang kita sayang? Dah pulak kita pun kenyang dan seronok dapat makan dengan best walaupun kat tempat orang. 

Takde gambar, sorry eh.. sebab kekdahnya, aku kat sana sibuk bebenor, lepas masak baru terhegeh-hegeh pergi mandi dan bersiap lawa-lawa nak keluar berjimba dengan pakwe dan Junior. Takpe ler, matlamatnya nak berkongsi menu dan resipi di perantauan, bukan nak menayang masakan. Heheheh. Terima kasih la sudi baca, mudah-mudahan bermanfaat untuk korang. Jumpa lagi lain kali, aku nak tido dah kul 4 pagi, ni la bahananya minum mocha frap dengan adik aku maghrib-maghrib kat Starbucks!





~ Nai at Tak Pe Je.


Sunday, 25 December 2016

JEJAK KANSAI : MASJID KOBE & MENARA KOBE

Assalamu'alaikum. Hari kedua di Osaka, kami bertiga sama-sama menapak ke Umeda-Namba Station untuk ambik tren ke Kobe yang memakan masa lebih kurang 25 minit dari Namba. Memandangkan kami cuma punya masa 6 hari sebelum pulang ke KL hari ke-7, maka kami memang kena pilih tempat yang betul-betul nak dikunjungi, takkan mungkin mampu nak tawaf semua tempat. Sebagaimana Junior beriya nak pergi ke Universal Studio, daddy dia pulak beriya nak solat di Masjid Kobe. Aku macam biasa, takde hal mana-mana pun, janji orang-orang yang aku sayang bahagia, aku ON aje. Pagi tu depa berdua makan roti canai segera cicah kari kepala ikan merah yang kaw tak ingat punya, aku masak sebelum Subuh. Aku tak berani makan, susah nanti berkejar cari tandas. Jadi, aku cuma minum air suam campur secamca madu dan 5 titik lemon, jamu, air milo dan bawak bekal biskut dalam handbag. Itu pun dua kali jugak masuk tandas sebelum turun, what to do? Semua pun jenis buang toxic punya minuman.


Sampai di Kobe, kami menapak pulak ke stesen bas City Loop (Hop On Hop Off) yang akan singgah di tempat-tempat tumpuan pelancong. Kami singgah di dua tempat aje, Masjid Kobe dan Menara Kobe. Cuaca masa tu boleh tahan sejuknya, mencucuk-cucuk tulang lutut. Down overcoat yang aku beli kat Universal Traveller dekat 4 tahun lepas memang sangat-sangat berjasa dalam cuaca-cuaca sedemikian, Alhamdulillah. Tak kisahlah kalau dah out-of-date pun, kan... heheh janji elok lagi dan menepati matlamat utamanya, maka takde hal punya! Junior je la selalu kena beli baru, sebab dia cepat memanjang, semua baju jadi senteng, luar dan dalam. Nasib baik la tak duduk di negara 4 musim, kalau tak, sekian terima kasih, sediakan bajet je ler nak kena beli setiap tahun!


Kobe ni dia macam kampung sikit la, takde kebaboom macam Osaka. Tapi aku suka, ye la penat aje nak bersesak dengan segala macam manusia... kat KL pun bersesak, pergi Tokyo bersesak, pergi Osaka bersesak, jadi bila kat Kobe tenang, mestilah aku suka. Tunggu bas pun rasa lepak je, takde terkejar-kejar. Berbungkus sampai ke leher tu dan siap bersarung tangan bagai tu maknanya sejuk yang amat ler tu, kawan-kawan..!


Kami tiba di perkarangan Masjid Kobe, setelah menapak dari perhentian City Loop 'Muslim Mosque' dalam 10 minit.. sedang elok nak masuk waktu Zuhur, dalam jam 11.50 pagi kalau tak silap. Ada satu rasa syahdu bila berdiri kat Masjid Kobe ni, korang... satu-satunya bangunan yang terselamat daripada bom masa Perang Dunia ke-2 dulu, ia masih tersergam indah dan dijaga dengan penuh rasa cinta oleh pihak pengurusan dan orang-orang Islam di Kobe. Masyarakat sekeliling pun amat terhutang budi dengan orang-orang Islam di situ, yang memanjangkan bantuan kepada mangsa-mangsa perang waktu itu.



Demikianlah kami bertiga bersungguh-sungguh mengabadikan gambar kenangan di situ.


Ambik wudhu' beku, beb...! Masa tu la kena paham hukum dan syarat wudhu' itu meratakan air ke seluruh anggota wudhu', jangan tetiba kita nak buat macam kat KL pulak dalam kedinginan 6 darjah celcius! Kat tempat Muslimin depa dah sediakan heater, aku kat tempat Muslimat beku, beb... dekat 45 minit jugak la aku menguatkan minda daripada tidak fokus kepada kesejukan yang menggila. Bila muazzin dah laungkan azan barulah ada sorang jema'ah perempuan Jepun datang bawak heater letak kat belakang, ye la dah tiba waktu dia nak solat, kan... tak salahkan dia pun. Kita menumpang, tak payah nak expect yang bukan-bukan.


Kami berjema'ah Zuhur dan meneruskan dengan solat jamak taqdim Asar. Masa tu la kita tau betapa solat itu lebih manis dalam keadaan yang berkelana dan bermusafir, sebab tu la kita digalakkan untuk selalu berkelana dan bermusafir di bumi Allah ni.


Perut dah lapar, kan? Sejuk-sejuk ni perut cepat lapar, beb... lebih-lebih lagi aku cuma makan biskut dari pagi. Pakwe dan junior yang makan roti canai berkeping-keping pagi tadi pun lapar, apatah lagi aku ni ha. Kami menyeberangi jalan dan menapak ke depan lagi dalam beberapa minit, menuju Naan Inn yang dikhabarkan ada menyajikan briyani kambing yang dahsyat punya sedap. Memang benar bagai dikata, korang... pergh..! Aku dah terigau-igau dah.. sampai terpanggil untuk memahirkan diri dengan briyani Pakistan lepas Junior baik daripada berkhatan nanti. Tapi disebabkan terlampau menikmati kelazatan briyani kambing, kari ayam, ayam tandoori dan naan, maka kami tak ambik gambar satu haram pun. Hahah harap maaf la ya, tuan-tuan dan puan-puan.



Dah kenyang, kami kembali semula ke pangkal jalan untuk tunggu bas City Loop ke Pelabuhan Kobe pulak. Masa tu hujan dah mulai turun malu-malu, memang terbaiklah disertai angin yang langsung tak de segan silu bertiup kencang. Nasib baik dah kenyang, kalau tak entahlah apa nak jadi, menangis kot aku terjelepuk kat jalan. Kami ambik keputusan untuk lepak di Sky Lounge Menara Kobe tu aje, memanaskan badan dengan secawan air kopi. Masa tu pakwe buat lawak, jenuh dia pusing nak cari port bagus untuk menjamu mata masa duduk-duduk, rupa-rupanya restoran tu berputar weh, adoi... tak kisahlah duduk kat mana pun, semua sudut kita akan ada peluang nampak. Heheh comel je dia, nak gelak besar karang kesian. Hahahah tolong la hamba-Mu ini Ya Allah! Jahatnya la bini jenis suka gelak besar macam aku ni!

Gambar-gambar kat atas tu aku songlap dari IG pakwe, sebab aku tak simpan.. semuanya dari henfon dia. Aku lebih sibuk menikmati panorama dan bermonolog dengan akal dan perasaanku, memahatkan setiap penjuru sudut dan lekuk kuat-kuat dalam memori.


Bila hujan dah berhenti, kami pelan-pelan turun ambik gambar kat kawasan Menara dan Pelabuhan Kobe. Bas City Loop ada dekat je dengan kawasan tu, jadi takde la kami kena menapak jauh-jauh, cuma kena alert dengan jadual perjalanan yang memang dah disediakan dalam pamphlet. Berjalan di Jepun ni tak leh leka layan kepala ting tong, sebab depa punctual yang amat, kalau tak naya ler kena tinggal dan tunggu trip seterusnya.



Winter ni siangnya pendek, jadi kejap je dah gelap dan malam awal menjengah. Nak ke tempat-tempat lain dah takde tenaga, junior pun dah sendu je muka, dia tu bukan suka sangat senario macam Kobe, dia budak lagi, nak expect lebih-lebih pun tak boleh. Maka kami pun beransur pulang ke Namba Station, masa untuk lepak kat apartment sebelum meneruskan aktiviti berjimba keesokan harinya. Ke mana kami, korang? Haa.. tunggu...!

Heheh poyo je, ok la terima kasih sudi baca sampai habis. Jumpa nanti, Assalamu'alaikum.

~ Nai at Tak Pe Je.



















Tuesday, 20 December 2016

Orang Malaya di Osaka : Kansai Trip

Assalamu'alaikum. Kami bertiga melangut kat KLIA sampai pukul 1.30 pagi, MAS ada buat penyelenggaraan pesawat ke apa ntah, dari waktu penerbangan asal pukul 11.50 malam, terpaksa ditunda lebih sejam. Naya la sesiapa yang ada connecting flight kat mana-mana negara, memang confirm burn tiket selamba badak punya. Aku dah ngantuk sangat-sangat, dalam pukul 2 pagi aku tarik selimut dan tidur sungguh-sungguh, bila bangun tu rasa sangat fresh, padahal dua jam setengah je bila aku jeling jam tangan, pukul 4.30 pagi. Lepas tu aku tak ngantuk dah, tergerak hati nak layan cerita Harry Potter, the Secret Chamber. Itulah kali pertama aku pernah tengok cerita yang gila babas glamour tu, percaya tak?


Sampai kat Kansai International Airport pukul 7.50 pagi waktu tempatan, Q kat Imigresen pun tak panjang dan kejap je dah boleh pergi tunggu luggage. Aku dah siap-siap pakai long john dari sebelum boarding, sebab darah aku ni bangsa tak tahan langsung sejuk, especially kalau terbang tinggi ke tempat-tempat 4 musim masa winter. Masa aku lepak kat depan kaunter Global Pocket Wifi tunggu luggage sementara pakwe dan junior pergi pakai long john kat tandas, ada sorang polis Jepun datang interview manja-manja, tak yah susah hati, jawab je sesantai yang mampu. Dia tanya background kita je secara ringkas, takde la sampai tahap nak merisik masuk meminang pun. Oh, ya.. pocket wifi tu aku order online 2 hari sebelum sampai ke Osaka, nasib baik ada lagi yang available. Ingat tau, kalau korang tak suka tergempar-gempur, order la sekurang-kurangnya 3 hari sebelum tarikh berlepas. Senang hidup kita dengan adanya menda alah ni, korang... nak cari jalan ke tempat makan ke, train mana nak naik ker, semua mudah. Aku ambik yang Premium Wifi by Softbank LTE (187 Mbps) yang boleh share dengan 10 devices, sesuai la dengan keperluan dan kehendak semasa. Pilih je yang pick up dan drop kat kaunter airport, tak pening kepala. Kaunter Global Wifi ni pun senang nak cari, hala ke Selatan lepas Information Counter, seberang sana ada kaunternya tersengih dengan pegawai-pegawai customer service yang mesra alam dan mesra English. Buka je dari awal email yang depa hantar kat kita dengan Order number, dan tunjukkan pasport kita, selesai urusan. Mendanya besar power bank je, ringan dan senang nak bawak. Abaikan kuku macam helang Junior dalam gambar tu, ya... sampai kat apartment, aku selamat dah potong kuku dia kasi bersih dan rapi.


Naik eskalator ke Tingkat 1, kami pergi beli tiket tren Nankai Railway menghala ke Namba, tukar tren di Shin-Imamiya ke Ashihabarashi Station. Dari situ, kami mengheret beg pagi-pagi jalan kaki kesejukan ke apartment, dalam 5 minit lebih kurang. Tambang tren sehala dari Kansai ke Ashihabarashi, dibundarkan jadilah RM200 untuk 3 orang dewasa, sebab Junior dah tak dikira kanak-kanak, ya korang, dia dah 12 tahun.


Niat di hati nak masak dulu, makan, solat jamak qasar zuhur-asar, barulah keluar berjalan, tapi tuan rumah cuma izinkan kami letakkan luggage je dulu, balik rumah lepas pukul 3.30 petang, sebab cleaner dia nak bersihkan rumah, basuh dan keringkan dulu tuala dan cadar segala bagai. Maka terpaksa la kami melilau dulu, akhirnya lepak makan ringan kat Delifrance, area Hankyu Railway Station.


Hala balik apartment, pakwe singgah kat Aeon Mall, beli ikan, sayur dan segala yang munasabah ler nak dimasak. Aku singgang je ikan tuna hari pertama tu, goreng telur dadar + ikan masin, buat cili potong sama kicap, dan hidangkan salad. Esoknya aku bangun pagi sebelum subuh, masak nasi dan kari kepala ikan merah. Idok ler kami makan nasi, itu semua aku masak awal untuk dinner, bila kami dah balik berjalan-jalan. Pagi tu kami makan roti canai segera yang aku bawak dari Malaya. Untuk yang belum tau, kami memang jenis pergi merantau tempat orang bawak bahan-bahan untuk memasak, duduk pulak apartment yang cukup kelengkapan memasak dan membasuh baju. Nak duduk hotel bagai memang tak mampu ler, kita travel ikut bajet dan kemampuan... Heheheh.


video

Itu video yang aku ambik dalam tren dari airport, seronok bebenor junior dapat pergi Osaka. Harapkan dia la nak tanya simple Japanese, bangga pulak tengok dia tau semua tu. Okay la, nanti aku sambung lagi cerita orang-orang Malaya di Osaka ni, ya. Terima kasih banyak sudi baca sampai habis. 

~ Nai at Tak Pe Je.


TEASER : JEJAK KANSAI




Teaser : Jejak Kansai Junior

Assalamu'alaikum. Dah setahun lebih kami plan nak ke Kansai area di Jepun, daddy Ajieq duk kumpul Enrich points dan tunggu masa yang sesuai aje. Ingat tak yang aku ada cerita pasal pergi KL Sentral aritu? Haa... aku pergi jadi wakil pakwe untuk redeem tiket ke Osaka ler. Dah dapat tiket free, tinggal bayar airport tax la, kira tersangatlah berbaloi-baloi mamat tu terbang ke hulu ke hilir meninggalkan anak bini. Alhamdulillah... nikmat wajib disyukuri! 


Aku tak sempat nak cerita panjang-panjang kat sini, kira macam buat teaser la lebih kurang, letak gambar-gambar kenangan budak bertuah si Junior ni haa, layankan aje.
Banyak jugak tempat yang kami pergi, tapi memandangkan musim winter siangnya pendek, banyak jugak yang kami skip.


Gambar-gambar ni pun aku tak perincikan nama tempat, sebab nanti akan ada cerita susulan, tak payah nak ulang-tayang bagai, kan?


Berjalan musim-musim berbungkus nangka sangatlah mencabar, lebih-lebih lagi di Jepun, sebab pergerakan segala menda haruslah tangkas dan separa berlari. Bagi orang-orang yang kurang biasa mengukur jalan dengan kaki, nescaya akan merasa amat membebankan kalau aktiviti-aktiviti itu dilakukan setiap hari dan pulang hanya untuk melelapkan mata.


Naik basikal pun boleh, takde hal. Lagi kena guna banyak tenaga, hokeh? Pesanan penaja, sila banyakkan berjalan sebelum bercuti ke Jepun, kecualilah korang bajet besar dan boleh naik teksi ke sana ke mari, tak pun pergi dengan travel agency dan kulu kilir naik bas persiaran. Macam kami, menapak je ler dari satu stesen ke stesen yang lain. Dah pulak pergi sana dengan bajet yang ciput, siap naik local train lagi, tau... takde ambik pakej-pakej untuk pelancong tu semua. Memang betul-betul mandiri, hehehhe.

Okay la, bila ada masa yang terluang, aku buat entry khas cerita pasal apa-apa yang patut. Permisi dulu, Assalamu'alaikum.

~ Nai at Tak Pe Je.





Friday, 16 December 2016

Dia Di Mataku, Belahan Jiwa..

Assalamu'alaikum. Last week, masa aku gigih mencari travel adapters yang hilang bersimpan, aku terbelek album mini lama, gambar zaman Junior kecik lagi. Tersengih aku sorang-sorang, bila teringat saat-saat indah kami di Bukit Tinggi. Chubby je dia masa kecik, bam-bam bersemangat waja punya, sampailah dia kena tukar minum susu formula berasaskan soya. 


Dulu aku tak pernah rasa dia ikut muka aku, kecuali kening dan bibir, sebab feature muka dia lebih mirip daddy dia, mungkin sebab dahi yang agak luas. Tapi bila aku tengok gambar kat atas ni, betapa masa tu aku tak perasan, ada je iras mummy! 


Dah besar anak mummy, suara pun dah nak pecah, tak lama lagi dah sibuk nak bermakwe bagai, habislah mummy! 

Always be my baby, though! 

~ Nai at Tak Pe Je.

Thursday, 8 December 2016

Deep Conversation



Andai hatimu terkesan dengan apa yang kutulis, itu hatiku yang berkata-kata. 
Getar yang kau rasa, adalah jiwaku yang merintih. 
Andai bagimu aku kau kenali, fikir sekali lagi.
 Itu cuma yang aku izinkan sirna. 

Hakikatnya, aku juga masih mencari siapa diri ini. 
Di sisimu, di sisi dunia, dan yang paling rumit, di sisi-Nya, Tuhan Yang Esa. 

Aku adalah insan tersisih, dalam zaman yang perih.
 Saat fitnah menjajar menjadi koran buruk, yang didendangkan dengan nada sumbang, aku bungkam.
 Benarlah kalam Allah, berbondong-bondong manusia sepelosok alam, persimpangannya nanti cuma ada dua. 
Mahu ke kiri atau ke kanan, pilihannya di tangan kita.
Terpulanglah...

Namun, andai kanan destinasi pilihan, ikhtiarnya bermula kini. 
Di sini, hari ini, tika dan saat ini. 
Masa mengejar dan takkan pernah menunggu sesiapa.
Aku, kamu, dia dan mereka, kita di hujung waktu.

Ayuh, bangkitlah dari lena yang panjang! 

~ Nai at Tak Pe Je. 

Tuesday, 6 December 2016

Demi Kasih

Assalamu'alaikum. Sayang selasih dilurutkan, sayang kekasih diturutkan. Aku kalau dengan orang-orang yang aku sayang, apa je yang tak sanggup aku buat? Dah pulak takat cari ganti penutup lensa kamera untuk pakwe, kecik punya hal. Cuma itulah dia, tak semudah yang disangka rupa-rupanya. Kamera pakwe aku tu banyak bertukar tangan tahun lepas, kejap ada program persatuan kat sini, kejap kat sana, kejap adik aku pinjam, kejap ke hulu, kejap pulak ke hilir. Sekali bila sampai masa nak guna, baru perasan penutup lensanya dah takde, dan semua pun tak mengaku, semua pun jawab tak tahu. Aku pulak baru selesai masalah dunia yang berlipat kali ganda lebih berat daripada kehilangan penutup lensa kamera, maka setelah lebih 12 purnama lamanya, aku pun mengalihkan perhatian kepada isu kasih-sayang terhadap kamera. Baca betul-betul, jangan tersilap buat rumusan tanpa usul-periksa, ye kawan-kawan! Heheh.

Aku keluar je dari pagar rumah, belum sempat menekan minyak, mata kanan aku ternampak kereta Ida kat tepi rumah neighbour aku, dari dalam kereta jelas aku nampak dia tengah leka dengan telefon. Kalau tak buat story kat instagram, mesti tengah borak dengan whatsapp group ofis dia, teka aku dalam hati. Malas nak bunyikan hon segala, aku call dan nak tergelak tengok reaksi dia. "Jom ikut kakak, turn around!" Berhambur gelak aku dalam kereta, cute gila tengok kejadian live macam tu. Dan buat pertama kalinya dalam jangkamasa yang terlalu lama, aku bawak kereta dan Ida duduk kat sebelah, kami pun menuju ke Wangsa Walk. Disebabkan dah dekat jam 7pm masa sampai sana, aku ke surau dulu sementara Ida lepak kat Teh Tarik Place, memandangkan dia tengah bendera merah. Hujung minggu bagai selalu, padat lain macam surau kat Wangsa Walk, pening kepala aku tengok.


Lepas habiskan segelas teh tarik, kami meneruskan misi utama, iaitu mencari galang ganti kepada penutup lensa kamera kat Photo Digital. Malangnya, takde stok kat kedai tu, tapi at least aku ikut cadangan salesman kedai kamera tu dan pasang filter, yang jauh lebih crucial demi memastikan keselamatan kamera pada tahap optimum. Aku kemudian disuruh pergi ke Sony Service Centre di KLCC pagi-pagi Isnin. Ikutkan hati, nak je aku meluru ke KLCC malam itu jugak, tapi Ida nak cari baju untuk pergi kenduri kahwin kawan-kawan dia, jadi aku tangguhkan dulu niat suci merempit ke sana.


Lama dah tak teman Ida beli baju, masing-masing sibuk dengan dunia dan kerjaya sendiri. Dia ada dua kenduri nak attend, dan takde baju yang sesuai dengan majlis. Ikutkan bajet, dia nak beli sepasang je dulu tapi aku suruh ambik dua-dua, biar aku belanja sepasang. Terharu aku tengok dia terkedu, eh, lupa ke aku ni kan generous dengan insan-insan yang aku sayang?


Dua-dua pasang baju tu lawa, boleh dibawa masuk ke majlis-majlis rasmi mahupun tak rasmi. Nak bawak pergi ofis memang tak boleh, sebab tempat dia mengajar wajib pakai serba hitam sepanjang masa! Lagipun, aku over-excited dengan perkembangan taste Ida terhadap fesyen, sesuai dengan selera dan usia aku jugak sekarang. Dulu dia jauh sangat kecenderungan dari segi berfesyen ni berbanding kakak dia.


Kan ke sejuk mata memandang, sistah! Barulah bonda tak urut dada dan istighfar panjang, bisik aku dalam hati.


Keesokannya, aku terpacak kat KLCC sebelum 11.30 pagi, frust bukan kepalang bila apa yang dicari takde stok kat Sony Service Centre, dan 3rd party brand pun takde stok jugak kat Photo Flash berhampiran dengan Starbucks, Ramlee Mall, Tingkat 3. Demi menenangkan hati, aku menapak ke Tingkat 4, mencari novel Habiburrahman El-Shirazy kat Kinokuniya. Pun takde. Tapi takpe, ada 2 buah buku lain yang memikat hati sanubari, karya Bung Hamka, "Falsafah Hidup" dan novel fiksyen karya Puteri Nor, "Neredesin?" (Awak Di Mana maksudnya dalam bahasa Turki). 


Sementara tu, aku duk tunggu kawan lama yang kerja kat Shangrila Photo bagi feedback pasal penutup lensa kamera yang aku cari, sebab tak kuasa nak berkejar ke service centre yang lain, kalau sampai-sampai sana nanti baru tau takde stok. Dalam masa tak sampai 10 minit, dia dah tolong mintak kawan dia kat Mid Valley Sony Service Centre untuk simpankan sebiji. Dia nak tolong ambikkan lagi dua hari, bila dia balik daripada bercuti di kampung isterinya. Eh, takpe, tak payah susah-susah, aku kata, aku boleh je pergi sendiri.


Dari KLCC aku menaiki lrt ke KL Sentral dan menunggu komuter ke Mid Valley, benci betul bab-bab menunggu komuter ni, lembab, macam tak zzzzabar bila internet connection merayap bak siput sedut ler, kan? Tapi it was all worth it, bila aku dapat jugak benda yang dicari dan diingini. Sebenarnya aku ada appointment jam 2.30pm, nak attend orang sign Borang Pindahmilik. Nasib sangat menyebelahi aku, dia call masa aku tengah menapak masuk ke Mid Valley Mega Mall, bagitau dia akan lambat sikit, dalam jam 3pm lebih baru boleh sampai.


Dah dapat penutup lensa kamera untuk membahagiakan pakwe, aku menyandar lega dalam kereta Nissan Almera seorang pakcik berbangsa Teong-Hua, yang aku panggil guna Grab Car service. Sedang elok aku sampai, orang yang nak jumpa aku pun sampai sekali, sungguh indah perancangan Ilahi. Aku mintak izin solat Zuhur dulu dan selesaikan tugas seperti selayaknya. Dekat jam 6pm barulah aku ada peluang untuk melepaskan lelah dan bersantai-santai dengan novel indah yang aku beli kat KLCC tu. 


Hidup membahagiakan insan-insan tersayang bagi aku sangat 'fulfilling'. Demi kasih, tiada alasan yang patut kita jadikan halangan untuk berbakti. Itulah tandanya menyayangi, bukan cuma menanam tebu di pinggir bibir, tindakan tidak melambangkan rasa. 

~ Nai at Tak Pe Je. 

















Sunday, 4 December 2016

NU Sentral Sekali Lagi, Lembaran Yang Berbeza

Assalamu'alaikum. Seronok berhujung minggu, kawan-kawan? Masa ni la nak kemas apa yang patut kat rumah tu, kan? Yang paling tak best, bila sampai bab gosok baju kerja ataupun lipat kain baju dan masukkan dalam almari, setuju tak? Kalau aku macam tu la, rasa azab betul kadang-kadang. Anyways, sebelum aku merapu lebih panjang, baik kita teruskan dengan entry hari ni, iaitu sambungan kisah aku pergi KL Sentral minggu lepas (SINI). Hari Khamis tu aku turun lepas Zohor jugak, kali ni pakai boots hitam yang zaman dulu kala selalu aku bawak pergi kerja. Mengambil pengajaran daripada pesanan kawan-kawan senior, kasut kulit tak boleh dibiarkan tak bersentuh, maka mulai minggu lepas aku pelan-pelan pakai, ikut giliran. Sesampainya aku kat kiosk Malaysia Airlines, pegawai Customer Service membalas senyuman aku penuh mesra. Tak ramai orang masa tu, jadi aku tak payah tunggu lama-lama pun nak sampai nombor giliranku dipanggil.


Aku tampil santai jugak, macam sehari sebelumnya, masih memilih jeans, cuma blouse kali ni lebih labuh dan fabriknya daripada denim, kira fesyen hari tu 'Denim on Denim' la, memang confirm 90's lady. Satu tabiat aku dari kecik, kalau pakai baju berlengan panjang, mesti sibuk nak singsing lengan dekat-dekat dengan siku, jadi aku banyak koleksi hand socks kat rumah. Lately aku suka sangat pakai yang jenis masukkan antara telunjuk dengan ibu jari, daripada kain cotton, sangat sejuk dan selesa. Fellow blogger yang dah jadi kawan Instagram, Kak Saniah kita ingatkan tangan aku berbalut dan tengah tunggu giliran kat hospital bila aku upload gambar kat bawah ni dalam akaun instagram aku. Dah nampak macam tercedera gamaknya tangan, bila tengok sepintas lalu. Ye lah, mata kita ni kan melihat dari dimensi yang berbeza, jadi aku tak salahkan dia pun. Rasa disayangi ada la, bila orang ambik perhatian. Alhamdulillah.


Selesai urusan di kaunter MAS, aku menapak ke NU Sentral, sambung aktiviti yang tergendala. Demi memastikan aku tak terpisat-pisat mencari jalan keluar dari situ, mula-mula sekali aku buat adalah ambik gambar 'landmark' sebelum melilau ke mana-mana. Dah jenis sesat barat dan kurang upaya menakkul pelan dan dongakan mahupun peta, maka terpaksa la mengambil langkah-langkah yang patut dan perlu. Kelemahan diri ni kan kita kena akui, jangan malu-malu, tau.. nanti sesat jalan. Ye lah, boleh je buat selamba tanya orang yang bersepah kat situ, cuma tak best la setiapkali sesat nak buat gitu, bukan kita takde mekanisma pun nak membantu diri sendiri. 


Lepas ni aku dah tau dah mana nak tuju, dah tak payah ambik gambar 'landmark' bagai. Heheh. Tempat tu besar gedabak, hokeh, satu hari suntuk pun tak habis nak ukur jalan dan masuk dari satu kedai ke kedai yang lain. Tapi memandangkan aku memang dah tau mana nak pergi, maka takde melilau ke tempat lain langsung, terus je menuju ke destinasi sebenar. Tawaf la aku kat tempat tu, masuk fitting room dan bayar kat kaunter. Aku takde ambik gambar pun sepanjang kat situ, tapi takpe la, aku tetap boleh kongsikan dengan korang namanya: UNIQLO (je pun). Macam kat mana je, eh? Aku beli dua helai cardingan labuh kat situ, satu warna cokelat dan satu lagi warna hitam. Bila aku pakai esok-esok, aku ambik gambar dan try buat entry kat blog picisan aku ni.


Sweater anak aku pun ada jugak aku beli, dia suka sangat-sangat, siap nak buat tidur malam tu jugak, tapi agak-agak la kan, aku mintak dia bersabar, kita basuh dulu, nanti dah sampai waktu, pakai la sampai lebam pun takpe. Baju anak sedara belum jugak beli, tapi takpe, bila dia dah selalu jenguk rumah aku besok, senang bawak je dia shopping suruh dia pilih sendiri. Heheh, boleh kan, Muhammad? 


Aku sekarang ni agak disiplin bila sampai waktu jalan-jalan cari pasal, kagum pulak dengan diri sendiri. Selesai je kat UNIQLO, aku terus keluar dari NU Sentral dan berjalan ke stesen tren Rapid KL. Apa taknya, tengok video kat atas, masa tu 'peak hour' orang sibuk balik kerja, yang sempat aku rakam bulan lepas, kan ke jenuh nak mengulangi keadaan yang sama? Masa tu aku balik jumpa client kat KFC, dah namanya kerja, terpaksa la diharungi juga. Tapi kalau dah takde kerja, tak payah la kita sibuk-sibuk carik masalah, elakkan selagi boleh, selagi ada kesempatan dan ruang untuk membuat pilihan lain. 

Karang-karang sikit aku nak kena gi cari barang sikit, tapi dekat-dekat sini je, takde sampai ke KL Sentral dah. Itu pun kalau keadaan mengizinkan. Apa-apa pun, terima kasih sudi baca sampai habis, sayang korang! Jaga diri dan hiasi peribadi, sampai kita jumpa lagi! Assalamu'alaikum.

~ Nai at Tak Pe Je.

Friday, 2 December 2016

Dasar Kaki Mulut Buaya

Assalamu'alaikum. Salam Juma'at semua, semoga penghulu segala hari ini membuatkan korang tersenyum, maklumlah dah nak weekend. Aku tengah berkira-kira nak pergi satu tempat, tapi memandangkan hari ni confirm akan terlebih padat jalanraya seluruh Lembah Kelang, maka besarlah kemungkinannya terpaksa tangguhkan dulu pelan dan tindakan. Jadi, meh la pakat baca cerita pasal pelapik kaki yang suka nau buat unpleasant surprise kat aku, meh. Hari Rabu (2 hari lepas) aku ada jumpa orang kat Restoran Asam Pedas lepas solat Zuhur. Dalam banyak-banyak kasut, aku terasa nak pakai sepasang ankle boots yang dah berzaman aku tak pakai, selalunya terperap tak bersentuh dalam almari. Dah park kereta dekat dengan stesen LRT, aku jalan tak sampai 2 minit menuju ke Restoran Asam Pedas yang sungguh nostalgik itu. Sebelum tu, selfie dulu seketika sambil betulkan tudung, manalah tau kot senget-benget nak cepat tadi, lagipun cuaca yang cantik dan cahaya yang bagus, memang elok untuk aktiviti selfie-melfie ni. Ehemm.


Sejam setengah jugaklah aku dengan client tu, dah jadi kawan pun sejak kenal 5 tahun lepas. Bangun je dari kerusi dan nak gerak ke LRT, sedar-sedar boots aku dah terngaga macam mulut buaya yang nak ngap kambing kat tepi sungai. Allahu! Tergelak aku sorang-sorang, sambil pelan-pelan mengheret kaki kembali ke kereta. Nak balik rumah semula, rasa sayangkan tempat parking (oh, orang Lembah Kelang memang poyo sikit bab-bab sayangkan tempat parking). Maka terpaksalah mintak tolong insan-insan terkasih kat rumah dan ofis, bekerjasama datang hantarkan pelapik kaki lain, iaitu wedges yang buat hal dua bulan sudah. 


Asalnya tak nak pakai wedges ni sebab nak bagi lega sikit berlari-lari anak masa turun eskalator, memandangkan lepas jumpa orang aku nak pergi ke KL Sentral. Boots kan lagi selesa sebenarnya berbanding wedges, tapi dah nak buat macamana, tak sempat nak fikir suruh bawak kasut mana, sebut je la wedges senang, penat nanti nak describe kat bibik, karang suruh ambik yang lain, diberinya yang lain, aku jugak yang hangin. Itu pun nasib baik dia jenis tak berkira dan mudah nak disuruh itu ini, seribu rahmat dah untuk disyukuri. Hasil kerjasama yang mantap antara bibik dan P.A aku si Tikah, maka boleh la aku kekalkan tempat parking kereta dan bergerak menuju ke KL Sentral dengan pelapik kaki yang sudahpun dibaiki setelah bermulut buaya sedikit masa yang lalu. Boots tu pun aku mintak tolong hantar untuk diperlakukan sedemikian rupa juga, menda elok sangat lagi, sayang nak dibuang. Macam Dr. Jehinger Khan dalam filem Dear Zindagi kata, "I believe that all broken things can be fixed." Aduh, hensem nya la Dr. Jug Khan itu, terigau-igau daku hingga kini!


Anyways, selesai urusan separa rasmiku, aku melilau seketika di NU Sentral, masuk H&M je pun bukan gi mana-mana pun, cari sweater untuk anak teruna terkasih dan baju untuk anak sedara baru, si Muhammad. Mak Long belum beli apa-apa lagi kat dia, tak senonoh betul mak sedara ni, tau! Nampak cermin gedabak besar, apa lagi, selfie ler...!


Aku tak berapa nak ada mood sangat kot, takde pun yang berkenan, takpe masih banyak masa, takde nak kejar apa pun. Lagipun aku tak kuasa nak tempuh 'peak hour' masa orang sibuk balik kerja, jadi aku lebih sibuk mengejar masa sebelum waktu itu tiba. Sebenarnya kerja aku hari tu belum betul-betul selesai, dan aku kena ulang semula keesokan harinya, jadi tak perlu beriya nak mengukur inci dan centimeter sepanjang NU Sentral, faham kan? Heheh.


Simple je aku pakai, mentang-mentang la takde urusan rasmi. Bila berjalan-jalan di tempat kenangan dengan berpakaian macam tu, hatiku ini merasa redah, tapi takde la sampai gundah, alhamdulillah. Kadang-kadang, seksa itu masih hadir singgah, cuma demi masa yang menyembuhkan luka, aku pasrah. Okay la korang, bebaik kerja, tau.. tak mau tuang-tuang, esok kan dah hujung minggu. Terima kasih sudi baca sampai habis, jumpa lagi lain kali. Assalamu'alaikum.

~ Nai at Tak Pe Je.