Nuffnangx

Friday, 31 March 2017

Lawatan Sambil Belajar ke Muzium ATM, Port Dickson

Assalamu'alaikum. Cuti kami minggu lepas bersambung di Muzium Angkatan Tentera Malaysia, Port Dickson. Kenapa, tak percaya? Percayalah.. sebab anak bertuah nan seorang tu macam yang aku bagitau, sangat suka akan muzium. Sabtu malam sesampainya di PD, cik abang ambik homestay kat Corus Paradise yang menempatkan kami semalaman. Apartment tu selesa, alhamdulillah, besar sampai boleh muat satu family besar, kalau nak. Cuma setback nya, ada sebuah je bilik air, kena kongsi dan ikut giliran la, kan. Tapi sebab kami berempat nak overnight semalaman je pun, apa ada hal sangat... Malam tu lepas semua dah mandi-manda, kami gunakan Waze untuk pergi menikmati ikan bakar di D'Terapung Ikan Bakar. Mungkin sebab masa tu lebih kurang jam 10 malam, ikan semua dah habis! Hujung-hujung cuti sekolah lagipun, apa nak buat, nasiblah late comers macam kami. Kami pun lepak makan kat salah satu gerai bahagian bawah D'Terapung tu, ok lah daripada takde langsung. Ikan stim dia alhamdulillah boleh tahan rasanya, segar pun segar. Sekarang ni cik abang pun dah terjangkit carb diet sekali macam aku, jadi kami berdua makan ikan je la, sementara anak dengan bibik makan nasi bersama lauk-pauk. Dah kenyang, maka berbondong-bondong la kami pulang ke sarang. Sebelum sampai ke apartment, kami singgah kat 7-Eleven, beli roti, air mineral dan 3-in-1 Nescafe untuk breakfast esok pagi.  


Elok je Muzium ATM bukak jam 10 pagi, kami dah terpacak kat situ. Bagus sangat-sangat konsep muzium ni korang, dengan aku sekali ikut teruja, walaupun tak minat langsung menda-menda gini. Anak bertuah tu tak payah tanya la kan, memang makanan dia la. Aku suka sebab seronok bergambar je la, yang sebenarnya.


Jenuh la posing kat tempat-tempat menarik.


Bahagian bawah dan atas bangunan sekeliling Pusat Latihan Asas tu, ada banyak segmen muzium: dari Zaman Kesultanan Melayu Melaka, Zaman Kolonial British, Zaman Jepun, Era Komunis, Pra dan Pasca Kemerdekaan, sampailah kepada zaman sekarang. Semuanya kami masuk, okay, jangan tak tau!


Kira berbaloi-baloi la kami singgah bermalam di PD semata-mata nak bawak budak bertuah ni jenguk tempat ni.


Aku kata, itulah hadiah untuk budak yang pandai belajar. Oh, termasuk kasut Nike baru yang dia pow mummy kat Dataran Pahlawan sekali, terlupa pulak! Merah mata mummy masa bayar, adeh.


Untunglah....


Aku tak tau la sampai mana minat dia terhadap dunia ketenteraan, seriously. Mungkin ini cuma satu fasa dalam kehidupannya, mungkin jugak memang destinasi utamanya, siapa tahu. Setakat ni, aku dan daddy dia galakkan apa adanya. Bukan mudah nak didik budak-budak zaman sekarang ni tentang patriotism, jadi bila ada kecenderungan terhadap dunia ketenteraan dan sejarah negara, aku dan suami macam terkebil-kebil tak percaya. Tinggal lagi, apa pun jua masa depan yang menunggunya, semoga anak bertuah ini membesar sebagai seorang pejuang agama, nusa dan bangsa hendaknya. Ameen.

Terima kasih sudi jenguk blog picisan seorang aku ni, sayang korang ketat-ketat. Sampai jumpa lagi, jaga diri dan hiasi peribadi. Assalamu'alaikum.

~ Nai at Tak Pe Je.











Tuesday, 28 March 2017

Seharian Di Bandar Hilir, Melaka

Assalamu'alaikum. Cuti sekolah kali ni aku duk sibuk je memanjang, kesian anak mereput kat rumah.  Petang Juma'at baru ni selamba badak je kensel satu appointment yang bagi aku membuang masa, kemas barang untuk dua hari dan berangkat ke Melaka dengan suami, anak dan bibik. Kenapa Melaka? Sebab anak yang pilih, antara Genting dan Melaka, dipilihnya Melaka, kat sana banyak muzium dan kesan tinggalan sejarah. Terlupa pulak dia ada sebut nak ke Melaka masa mula2 belajar Sejarah awal tahun aritu. Anak aku ni pelik sikit, minat betul sejarah, mungkin ikut arwah ayah aku, pakar sejarah dan tamaddun Islam. Takpe la, kita ikutkan aje, bukan benda tak elok pun, kan? Lagipun Melaka dekat je dengan KL, kira impromptu percutian bajet la jugak.

Jalan dah start sesak petang tu, ye lah, gerak pun lepas Asar, apa nak dikata lagi, kan? Nasib baik la ada drebar Golok dalam kereta, boleh gak cilok-cilok dan cari jalan rahsia bagai, berjaya la jimatkan masa sejam setengah daripada terperangkap dalam kepadatan kenderaan kat Kesas Highway. Sampai di Bandar Hilir malam tu, kami pusing-pusing kota, cari bilik nak bermalam. Biasalah, nak yang sesuai dengan bajet, kenalah merisik khabar kat banyak tempat. Akhirnya dapatlah suite kat Dreamz Hotel, yang selesa dan mesra kehendak kami berempat. Dah elok settled down semua, apa lagi, keluar cari asam pedaslah pulok! Berpandukan Abang Waze, kami menuju ke Asam Pedas Claypot, masing-masing order ikan tenggiri (aku la tu), kepala jenahak (kanda) dan kembung (bibik). Anak aku tak gemar sangat asam pedas, dia cubit-cubit sayang je sikit ikan tenggiri, selebihnya makan telur dadar dengan nasi. 



Malam  masih muda, katanya, maka apa aktiviti seterusnya? Tengok Power Rangers, hambek ko! Nama pun melayan anak, kenalah tanya preference dia, betul tak? Kebetulannya aku dan bibik memang suka Power Rangers masa dulu-dulu, takde la masalah pun nak teman. Yang naya tu, kekandaku, kira teman cari bantal je la, macam biasa. Dia bukan suka cerita-cerita macam nu, zaman kanak-kanak dia bukan mengadap TV macam aku. Dia bangsa yang masuk hutan melastik burung, memancing, mandi sungai dan yang sewaktu dengannya. Aku ni kayuh basikal naik Bukit Besar kat Kuala Terengganu, balik rumah mengadap TV tengok segala bagai kartun Jepun. Anak aku ikut siapa kalau bukan mak dia, nak marah macamana...


Dulu masa ambik gambar kat A Famosa ni, anak aku kecik sangat lagi... sekarang dah dekat nak sama tinggi dengan mummy daddy, betapa cepat waktu berlalu! 


Siap bawak duit poket sendiri pulak tu, beli alat memanah yang diperbuat daripada kayu, lepas mengepow daddy dia miniature pedang. 


Sebenarnya pagi tu aku kesiangan, ye lah, wayang habis kul 2 pagi kot! Dah pulak aku 1st day period, penat tak payah cerita la kan. Dah lambat macam tu, kacau mood sebenarnya, kalau tak kawal emosi, memang hancur keindahan waktu bersama family. Lama jugak la nak bagi ok balik, muncung jugak la sejam dua. Pandai-pandailah pujuk hati sendiri, kawal emosi sendiri, hormon orang perempuan bukan mudah pun nak dijelaskan. Cuaca panas kat Bandar Hilir tu sangat tak membantu, tinggal lagi seronok tengok anak bujang menghargai kesan tinggalan sejarah. Minum air mineral lima enam teguk, bolehlah hilang jugak rasa panas. Dah pulak dapat aiskrim potong, lagilah ok...!


Bandar Hilir kan terkenal dengan Istana Kesultanan Melayu Melaka, sejak dari pertama kali pergi masa zaman sekolah menengah dulu, tak pernahnya bosan aku tengok reka bentuk istananya. Bibik pun seronok, beriya dia posing sini dan sana, nak kirim gambar kat keluarga di kampung.


Lepas lunch, kami naik beca pulak, pusing-pusing kat area kapal je pun... saje nak lengkapkan rukun jalan-jalan di Melaka. Kira kalau tak naik beca ni, pincanglah irama dan lagu. Hello Kitty ke pun nya adoi? Apa ada hal, layankan aje... Anak aku dan bibik naik Pikachu punya, bedal aje la, labu! Seronok abang-abang beca tu dapat customers, kami tumpang happy.

.

Replika kapal ni memang gempak, tabik spring kat Melaka!


Kami pergi ke semua muzium yang ada kat Bandar Hilir tu, dah itu pun hajat dan permintaan Junior. Muzium dalam kapal, sebelah kapal, dan last sekali, Muzium TLDM, yang paling anak aku enjoy. 


Dah selesai sesi melawat muzium, kami menapak ke Dataran Pahlawan untuk semua orang kecuali aku, solat jamak qasar Asar dan Zuhur, sementara menunggu sesi menaiki kenderaan amfibia, Itik Besi yang diterajui oleh Melaka Duck Tour.




Seronok habis naik menda ni, tau.. tapi malang sungguh, enjinnya rosak lepas keluar dari air dan tak sempat sampai ke stesen. Nasib baik tak jadi masa kat laut, haiyya... tak dapat nak bayangkan! Ikut mana pun, aku puji la kecekapan pihak pengurusan, elok je dorang sediakan kereta untuk bawak semua penumpang ke stesen di Bandar Hilir. Biasalah, kenderaan tu depa beli dari USA yang dah digunakan untuk mengangkut ubat-ubatan oleh tentera US sejak tahun 1944, mau tak rosak enjin? Kalau manusia, dah lama arwah pun, kan? 

Di situlah berakhirnya aktiviti jalan-jalan kami sekitar Bandaraya Melaka, memang memanfaatkan setiap saat yang terluang. Pelan-pelan kami meninggalkan Melaka menuju hentian seterusnya: Port Dickson, sebab Junior nak pergi jenguk Muzium Angkatan Tentera Malaysia kat sana. Hurmm.. bersambunglah aktiviti lawatan ke muzium pada hari Ahad pulak, sila bersabar ya, tuan-tuan. Terima kasihlah sudi baca sampai habis entry kali ni, yang panjangnya tahap overrun kritikal punya. Jumpa lagi lain kali, Assalamu'alaikum.

~ Nai at Tak Pe Je.








Friday, 24 March 2017

Majlis Pertunangan Mok Su


Assalamu'alaikum. Minggu lepas ada majlis pertunangan adik ipar aku yang bongsu, adik perempuan sebapa kepada cik abang, yang anak-anak saudara panggil Mok Su. Aku dengan bibik in charge buat gulai kawah kambing. Malam sebelumnya, cik abang dan adik-adik ipar aku berganding bahu mengerjakan daging kambing itu apa yang patut supaya pagi-pagi nanti senanglah Gang Gulai Kawah meneruskan kerja. Bawang dan halia bagai pun dah siap dikupas, tinggal nak mayang je lagi. Masa tu la aku perasan, tahap kesyahduan saat mengadap bawang dah banyak berkurangan, tak macam dulu-dulu. Mungkin jugak sebab masa tu kat tempat terbuka, udara bergerak bebas dan tak mengepung segala deria. Selama ni kan aktiviti mayang-memayang ni dibuat dalam rumah, maka tak hairanlah kalau ada perbezaan yang ketara. Tapi teori tu takde la aku boleh sokong dengan bukti saintifik pulak, sekadar kemungkinan yang didasarkan oleh pemerhatian apa adanya.




Tiba bab menggunakan tenaga yang lebih kuat, muncullah para pembantu yang beriya mintak diambil gambar.. mentang-mentanglah dia dah mandi dan tukar pakai baju lawa (statement dengki). Aku takde maknanya nak masuk gambar, selebet dan berpeluh tak ingat punya. Tapi yang sebenarnya, kaum-kaum Adam kat rumah tu la yang banyak meringankan tugas dan beban kami kaum Hawa, terutamanya bila memerlukan kudrat empat kerat. Nama pun rewang, kan... bergotong-royong sesama kita la, makanya.  


Majlis bermula selepas zuhur, dipengerusikan oleh cik abang selaku MC Bidan Terjun, apa ada hal, dari zaman sekolah kot dia jadi MC. Takde pantun-pantun bagai, terus kepada tujuan dan maksud yang kedua-dua belah pihak keluarga dah sedia maklum. Kalau tak, takkan la bergulai kawah jemput orang kampung segala, kan? Ringkas-ringkas aje, cukuplah buat rumusan tak lebih daripada 80 patah perkataan gitu. Lagipun bapa mertua aku tak berapa sihat, emosi kacau-bilau dan bercampur baur di kalangan kami sebenarnya, biasalah musim demam ni memang selalu menyerang golongan warga emas dan kanak-kanak.



Sorry la ya, gambar gegar-gegar vaganza sikit, aku kena paksa rela jadi camerawoman lepas menggulai kambing. Bukan reti sangat ambik gambar guna kamera selain henfon, mulalah kualitinya jadi goyang gerudi. Dah pulak jenis senang nak rasa segan yang amat bila berdiri kat tengah-tengah orang ramai secara solo, sibuk ambik gambar... rasa self-conscious yang tak terbandingkan gitu. Pelik jugak, sebab kalau selfie takde nak rasa segan... mungkin sebab tak perlu melibatkan orang lain. 

Beriya jugak majlis Mok Su, ni baru bertunang, dah nikah esok tak tau la macamana. (Ketara sangat Mok Su ada keturunan Hindustan bila solek dan pakai macam tu, kan? Lawa adik ipar aku ni...) Jakun kejap aku tengok ada pelamin dan mak andam bagai, maklum la zaman aku dulu sempoi mempoi je, duduk bersila atas karpet pun dah rasa grand. Tapi bab kenduri memang tak dapat nak elak, kecik-kecik pun akan jadi besar jugak, sebab keluarga kan ramai nak kena panggil. Jadi, aku paham semua ni.. cuma masa aku dulu, orang-orang kampung penuh datang membantu, beban tu jauh lebih ringanlah. Kebetulan pulak masa majlis Mok Su, ramai tukang masak yang diserang demam, dah musim kan. Mak memang aku tak bagi buat kerja apa-apa, rehat sudah. Dia sihat nak ikut aku balik rumah mertua pun dah seribu rahmat, seronok sangat dia ada sama.


Ni gambar dah hujung-hujung rancangan, orang di belakang kamera pun dah bertukar. Cik abang macam biasa, hanya akan lalu makan bila tetamu dah beransur pulang, setiap kali buat jamuan macam tu la dia. Bapa mertua aku yang belum betul-betul sihat pun adalah jugak jamah nasi sikit, buah sikit, kambing sikit, ambik rasa, bak kata orang. Yang pasti, bila dia dah tak sihat macam tu, barulah mengalah nak ambik catering je nanti bila kenduri kahwin Mok Su. Semua yang kat meja masa tu seronok macam nak tepuk tangan, lega yang amat, sebab selama ni dia teguh dengan pendirian nak pakat masak ramai-ramai macam zaman sambut menantu (aku la tu, kan) 14 tahun yang lampau, dan majlis sambut menantu selepas aku, 5 tahun yang lepas. Betapa zaman dah berubah, keadaan dah tak berapa mengizinkan nak buat kaedah lama, terutamanya bila orang-orang tua dah banyak yang uzur dan tak segagah dulu. Orang-orang muda pulak berapa kerat je yang reti potong bawang, apatah lagi nak menggulai bagai panggil orang makan. 



Majlis ni nama je kecik, tapi sebenarnya kalau dah lebih 30 orang jemputan pun akan bertukar jadi besar. Kerja sebelum, semasa dan selepas kenduri memang sangat banyak lagi memenatkan. Dah pulak melibatkan krew yang sama, hatta bakal pengantin pun sebelum berhenti mandi, bersiap dan berdandan, sama-sama bersilat dengan krew belakang tabir ke hulu ke hilir. Dan krew yang samalah jugak jadi MC, jurukamera, penyambut tetamu, pelayan, eh segala macam tugas lagi la, kan. Belum lagi cerita bab yang krew tu bersilat kat tempat kerja masing-masing sebelum sama-sama berkumpul bersilat kat persediaan majlis pulak. Haaa... nampak tak keperluan catering kat situ? Sebab tu la orang bisnes catering boleh buat duit....



Apa-apa pun, selesai sudah majlis pertunangan Mok Su Ika, alhamdulillah. Semoga segala urusan makin dipermudahkan untuk kami semua, Insya Allah. Terima kasih sudi singgah dan baca kisah biasa-biasa seorang aku. Sehingga berjumpa lagi, jaga diri dan hiasi peribadi. Assalamu'alaikum.

~ Nai at Tak Pe Je.

Friday, 17 March 2017

Birthday Dinner @ Rakuzen

Assalamu'alaikum. Isnin minggu lepas birthday adik aku, si Ida. Aku siap2 dah bagitau awal kat dia yang aku nak bawak dia makan kat Rakuzen, G-Tower, sebab dah lama sangat dia ajak, tak pernah ada peluang nak tunaikan. Dari Cyberjaya sana dia turun Setiawangsa lepas kerja, melepek kat rumah aku, keletihan. Lepas Maghrib aku tengok dia duk tidur atas sofa, patut la wassap tak balas, call tak angkat. Bertuah betul! Kami panggil uber je pergi G-Tower, Jalan Tun Razak tu, senang kerja, tak payah susah-susah cari tempat parking bagai.


Adik-beradik aku yang lain tak suka Japanese food macam kami ni, jadinya aku memang khusus belanja Ida je la, kan.. lagipun, dah nama pun birthday girl. Ada jugak niat nak bawak adik2 lain datang satu hari nanti, biar depa belajar makan tempura dan mee udon dulu, kira intro kepada citarasa baru. Tinggal lagi, tunggu bajet mengizinkan je la, kan? Maklumlah zaman-zaman semuanya slow macam siput sedut ni, belanja wajib berhemah. Adik2 ipar aku yang dua orang (Nurul & Yana) tu aku ingat akan suka menda2 ni semua, sebab Japanese food banyak seafood. Nantilah, aku usahakan. Mesti syiok lepak ramai-ramai dan buat jakun kat tempat tu, hehehe. 


Aritu birthday girl super busy kat ofis, terkejar-kejar dari pagi, sampai tak sempat nak lunch. Katanya dia hanya makan kek birthday yang office mates dia bagi masa buat 'surprised party' dengan belon bagai. Takde la party sebenar2 party pun, itu yang lapar tu.. dah makan kek je sepanjang hari yang sibuk, of kos la lemah badan, kelaparan. Bila dah masuk makanan kat Rakuzen tu, memang confirm teori aku betul. "Betul kata kakak, Da lapar rupanya, sebab tu la letih sangat." Aku sengih je la, menda obvious kot..


Aku takde nak ambik gambar menu yang kami order malam tu, sebab biasalah, dapat je serving, makan tak ingat punya. Gambar-gambar mana yang ada ni pun adik aku yang ambik, dia sanggup tunggu tak makan mee Udon tu sehinggalah sushi dia sampai, tak kisahlah sejuk dah pun. Aku takde hal, gelak je ler, mana2 yang buat dia happy, ya silakan. Kalau aku tak sanggup la nak buat gitu, kan... 


Kata adik aku, sushi kat Tokyo lagi sedap daripada kat Rakuzen tu. Nyampah tak? Heheheh. Tapi aku paham, memang la sepatutnya macam tu pun, makan la apa sekalipun, mesti rasanya lebih authentic di tempat asalnya. Sama macam kita makan Thai food kat Thailand, alamak ai punyalah sedap... rasa tak ndak balik. Tinggal lagi, kalau tak reti nak masak sendiri menda2 alah tu, kita carilah tempat makan yang hampir menyamai rasa yang dirindui itu. Nak terbang ke tempat makanan ataupun masakan tu berasal, takkan mungkin sekelip mata boleh dilakukan, betul tak?  

Ok la, terima kasih sudi singgah. Jumpa lagi!

~ Nai at Tak Pe Je.








Wednesday, 15 March 2017

WW ~ A Group of Trones Shoe Cabinet, Look for Less

Salam.


~ Nai at Tak Pe Je.




J, mana K? Ada L.

Assalamu'alaikum. Korang dah tengok J Revolusi? Aku dah, dengan bangganya aku nak declare yang aku dah tonton cerita Melayu yang paling hebat abad ini. Anak aku la, satu hari tu dia kata, "Jom, mummy, kita tengok J Revolusi lepas habis test, nak?" Aku ON aje, ye lah nanti kita pergi, aku kata. Elok je sampai rumah petang Khamis yang dia habis periksa tu, aku bagitau Daddy dia, anak ajak tengok wayang. Maka demi buah hati pengarang jantung, mummy & daddy pun melapangkanlah diri, walaupun terpaksa ambik tayangan paling akhir, iaitu 11.30 malam. Nak ambik yang pukul 9.30 malam, cik abang tak sempat kejar kerja dia nak bagi settle, maka itu saja la pilihan yang kami ada. Nak ambik Jumaat malam, dia ada acara wajib kat Shah Alam pulak sampai Ahad. Begitulah...


Saje aku pilih KLCC, macam lama tak ke sana tengok wayang sama-sama. Jenuh duk bergambar bagai, rasa macam over excited pun ada. Bukan apa, happy tau bila ada peluang berjimba bertiga-tiga ni... Junior siap dah book masa kami berdua untuk temgok Power Rangers pulak next. Aku tak kisah, sebab masa kecik-kecik dulu aku pun minat Power Rangers, walaupun dulu badan the Rangers takde la sado bagai. Zaman dah berubah, kan... Cuma itulah, kesian kat cik abang, dia bukannya minat menda2 gitu. Kalau ikut gi tengok movie genre macam tu, dia macam pergi carik tilam la lebih kurang, siap berdengkur kat sebelah. Heheh. 


Takde pulak poster J Revolusi kat situ, tapi takpe lah, bergambar depan poster movie lain pun jadilah. Dah jenis gila berposing kan, apa nak dikata?


Ni gambar yang aku snap dari instagram Jay, si handsome nak mampus, Zul Arifin.


Aku ni bukannya suka sangat cerita tembak-menembak ni, tapi yang ini aku suka. Bangga weh, kita ada cerita macam ni. Polis Evo pun aku suka, jadi tak heran la kalau J Revolusi bagi aku best. Aku menyampah kat karakter Dian, kakak Jay  dalam cerita bu, lakonan Fazura. Aku memang tak berkenan orang berjiwa lemah macam dia, perabis harta negara dan nyawa orang2 tak berdosa aje. Ishh... tak pasal-pasal makwe cun jadi mangsa. 

Gitu je la, korang... yang belum tengok, cepat gi tengok. Memang berbaloi2. Kalau selama ni kita boleh je terima cerita Hong Kong genre macam ni tanpa banyak soal, kenapa nak perlekehkan cerita hasil garapan negara kita sendiri, kan? Dah pulak memang sangat membanggakan dari segenap segi, lagi kita kena sokong. Majulah Seni Untuk Negara! 

~ Nai at Tak Pe Je.



Sunday, 12 March 2017

Carbo Diet Seorang Nai at Tak Pe Je

Assalamu'alaikum. Macamana hujung minggu korang, ada baik? Aku rehat betul minggu ni, Alhamdulillah... ambik masa bertenang dan berehat secukupnya. Cuma pukul 6 petang semalam aku pergi jumpa sorang client kat Starbucks, Aeon Mall AU 2. Kebetulan dia free dan perlu update aku perkembangan terbaru yang sangat penting lagi mendebarkan. Ok lah, aku pun dah cukup rehat kan, maka takpe la, aku penuhi aje permintaan dia. Tapi kali ni aku nak cerita pasal makan, sebenarnya, sebab tu ada gambar makanan je dalam entry ni.


Dah sebulan lebih aku tukar cara makan, sebab rasa berat nak tarik body, udah la tak boleh bersenam macam dulu-dulu. Mak aku tak boleh terima keadaan aku yang sangat komited lagi istiqamah dalam ikhtiar menjaga pemakanan segala bagai tu, dia tak puas hati kenapa aku nekad sangat. Dia terlupa agaknya, anak dia ni kalau dah kata nak buat something, mana ada main-main dan suam-suam kuku. Lalu dia guna tektik kotor, iaitu memasak makanan favorite aku sepanjang zaman: dimulakan dengan laksam, dan selang seminggu selepas tu, diikuti dengan laksa Penang. Korang rasa? Hurmmm... memang aku takkan tolak punya! 


Takpe la, kira macam reward la tu kepada diri sendiri. Bukan senang nak makan sayur dan lauk semata-mata hari demi hari, purnama merindu siang, pungguk rindukan bulan bagai. Tinggal lagi, badan aku rasa ringan dan lebih mudah bergerak bila dah tukar menu sihat ni. Itupun aku tak buat cara yang sebetul-betulnya, masih lagi makan apa saja yang bibik masak kat rumah, walaupun sebenarnya kena elakkan makanan berminyak dan berkolesterol tinggi.


Laksa Penang aku masih boleh kawal daripada naik meroyan kat meja makan, takde la sekronik masa tengok laksam depan mata. Sampai sekarang pun aku masih pening-pening lalat teringat kat laksam, sebegitu cintaku padanya, kawan-kawan! 

Anyways, lunchtime tadi aku makan sikit nasi, tak sampai sesenduk pun dah kenyang gila. Agaknya sistem badan aku dah terbiasa dengan keperluan karbohidrat, bila masuk sikit pun dah rasa cukup untuk saat dan ketika itu. Nasi campur biasa boleh lah kot, cuba bagi nasi dagang ataupun nasi kerabu tengok, memang menggelupur la jiwa dan raga, takde maknanya aku nak makan tak sampai sesenduk! Sekarang ni aku duk teringin nak makan nasi kandar Line Clear, ajak cik abang pergi Kampung Baru, tapi sedar diri dah pukul 9 malam, baik tunggu siang hari. Lambat pulak nak hadam kalau makan berat-berat lepas Maghrib. 

Sampai bila aku akan bertahan, aku tak berani nak jamin. Cuma aku macam biasa, akan buat sesuatu dengan kehendak diri sendiri dan keperluan semasa, tak boleh ada sebarang paksaan daripada sesiapa. Selagi aku nak buat, maka akan aku teruskan. Selamat berjaya, untuk aku... 

~ Nai at Tak Pe Je.













Friday, 3 March 2017

Jubah Hitam dan Tudung Bawal Satin

Assalamu'alaikum. Sejak dua tiga menjak satin square hijab ataupun bawal satin kembali menjadi trend fesyen, akulah antara orang yang paling mengambil bahagian. Tinggal lagi, aku dah bosan nak pakai blouse dengan skirt labuh ataupun seluar panjang. Jadi, kenalah cari alternatif lain, iaitu jubah hitam. Jubah warna lain pun ada jugak, tapi memandangkan bibik dah berkurun duk gantung jubah-jubah hitam yang siap bergosok, maka aku manfaatkanlah sepenuhnya, kasi round seminggu tengok macamana. Lepas ni kita gayakan jubah warna lain pulak, Insya Allah.


Kenapa jubah, ada tak korang terlintas nak tanya? Sebab mudah dan bebas bergerak, selain praktikal dan cantik mata memandang. Lagipun, jubah kan polos, memang sesuai dipadankan dengan tudung bercorak... naik seri, gitiewwww! Macam hari ni, berduyun-duyunlah orang pulun pakai jubah, dah nama pun Jumaat, kan? Aku pun tak terkecuali, masih dengan imej jubah hitam dan bawal satin. Cuma kali ni aku pakai tudung tu jadi macam shawl, takde la susah dan ambik masa lama sangat pun. Aku sebelum ni ada jugak try eksperimen dulu, tapi rasa renyah dan merayap macam siput sedut pulak. Pagi ni elok pulak menjadi, dah fasih la gamaknya. Lepas ni seronoklah aku selang-seli gayakan bawal satin yang makin hari makin menakluki jiwa dan nurani seorang aku.


Bawal satin tengah berlambak-lambak dalam market sekarang, tinggal pilih dan sediakan duit je. Macam aku, takde hal nak pakai yang murah ataupun yang mahal, tengoklah selera dan bajet semasa. Murah pun aku takpe, janji material dan coraknya menepati selera, maka aku akan dengan senang hatinya menambah koleksi dan melaram dengan penuh rasa gumbira. Yang penting, kita tak kacau orang ataupun melanggar mana-mana peraturan, tak gitu? 

Apa-apapun, terima kasih sudi baca coretan picisan seorang aku. Selamat berhujung minggu dan hadapilah hidup dengan penuh tabah dan iman di dada. Assalamu'alaikum.

~ Nai at Tak Pe Je.


Thursday, 2 March 2017

Diari Seorang Mak Long

Assalamu'alaikum. Sejak ada budak kecik kat rumah ni, meriah betul keadaan kami semua, memanglah kehadiran bayi itu suatu anugerah yang tak terbandingkan. Itulah yang dinamakan 'Bundle of Joy'. Takat kena tukar baju dah elok-elok siap nak pergi kerja tu biasa, maklumlah bayi ni ada tendency nak muntah bila kita pakai lawa-lawa, barulah happening, kan? Semalam contohnya, dari baju warna hijau zamrud, Mak Long dah kena pergi salin baju warna biru lembut selepas baby M terkasih tergelak-gelak dan akhirnya muntah atas lengan baju, sungguh ohsem!


Elok je masuk kombinasi warna baju dan tudung pilihan pada separuh masa pertama. Permulaan hari la katakan, haruslah sememeh dan mekap masih rapi.


Balik kerja petang semalam, saje aku ambik gambar kat meja makan. Nak tunjuk kontras yang ketara keadaan pada permulaan hari dengan hala ke Maghrib. Muka dah kusam, mata dah penat, mekap tak payah cerita la kan? 


Terasa lapar sangat balik kerja semalam, aku terus ke dapur buat air teh O dan angkut balang berisi biskut crackers (orang kampung aku panggil biskut kering), lepak secara solo di meja makan, sebelum mak keluar temankan.


Aku bawak baby M keluar jalan-jalan kat kawasan sekitar rumah, memandangkan hari sebelumnya dia suka sangat dan balik tu jadi good mood, senang je minum susu dan tidur tanpa macam ragam. Sempat lagi dia muntah atas lengan baju biru aku tu jugak, tapi tak kisahlah, dah memang habis kerja pun, muntah la sebakul pun, tak payah sibuk nak salin baju dah.


Ni gambar hari sebelumnya, dengan keadaan muka takde mekap lepas balik kerja. Punyalah budak kecik tu happy, jelas tersengih-sengih macam budak dah besar sangat dah, ishh...!


Selamba je dia tertidur di pangkuan Mak Long selepas habis susu sebotol, takde meragam langsung. Bosan agaknya asyik terperap je kat rumah sepanjang hari, bila boleh sedut udara luar dan nampak dunia luar, balik rumah hati dah seronok.


Tapi hari ni Mak Long balik lambat, cuaca pun tak bagus nak bawak dia keluar. Lagipun, kalau hari-hari buat macam tu, karang susah kat semua orang, tak pasal-pasal jadi rutin. Dah berat budak bertuah ni, boleh cramp lengan dukung dia lama-lama. Tengok la nanti macamana, may be tolak dengan stroller, walaupun aku lagi seronok dukung je, lagi rapat dan puas hati boleh borak-borak manja dengan dia.

Tak lama dah pun dia nak duduk rumah aku, sementara dia ada ni apalah sangat nak dukung ke hulu ke hilir, apa ada hal?

~ Nai at Tak Pe Je.