Posts

Showing posts from February, 2012

Bukan Di Luar Kawasan

Image
Salam. Pernah rindukan somebody tak korang semua? Rindu yang boleh buatkan kita "weng", hati jadi ketat, lidah rasa kelat, even masa makan coklat. Pernah tak? Sangat tak best. Kan? Segalanya payau. Lemau. Ish.. Tak mau la!
Tapi itu la dia namanya rindu. Kita bukan boleh pilih pun nak ke tidak, sungguh berat sebelah perasaan itu. Dominant. Kuku Besi, mungkin? Owh, tidak... Rindu bukannya something yang kejam. Tapi org yg dalam kerinduan memang la terasa mcm dunia sangat kejam. Aduhai.. Hopeless. Helpless. Clueless. Sampai jadi Mindless? Ha.. Yang tu kita boleh pilih. Yang kita tak boleh pilih, kerinduan. Tapi bab-bab sejauh mana nak layan rasa rindu, kita boleh pilih. Susah, of kos, aku pun tak cakap senang. Tapi boleh pilih, at least. Itu dah cukup bagus, kan? Sebab kita ada kawalan, dalam bidangkuasa kita untuk mengawal.. Aku bahagia la, sebab ada jugak keadaan yang boleh aku kuasai perasaan itu.
Selalunya jenuh la kita fight tak mau rindukan somebody, kan? Aku pun tak terkec…

Sayang Disayang

Salam dari kejauhan. Ye lah, dah takde depan mata, kira jauh la jugak, tak gitu kawan-kawan? Aku sebenarnya dah penat sangat masa mula-mula tulis entry ni dua-tiga hari lepas, tapi awal bebenor nak tidur. Bukan apa, takut nanti pukul 4 pagi aku terkebil-kebil bangun. Kan dah susah nak tidur semula? Nak ajak saper la borak pagi-pagi buta, kan? Takkan la aku nak kacau orang-orang yang kerja shift malam kat KL ni pulak, kan? Tetiba tepon 999. tak pon, 994. Haaa... Tak pasal-pasal kena charge buat panggilan palsu! Kan? 
 Korang tau, anak aku baru-baru ni kan, 5 hari dia terlantar tak bermaya kat hospital. "Pakej Ibu-Anak" selama 5 hari 4 malam yang amat mencabar bagi aku. Nasib baik la aku dah selesai benda2 urgent yang perlukan kehadiran aku kat ofis masa dia terlantar sakit. Malam mula-mula tu mak aku insist nak teman sekali, jadi kami semua terpaksa bagi chance dia 'merasa' bermalam kat wad kanak-kanak tu, walaupun kami bimbang sangat dia tak tahan sejuk, tak cukup tid…

Baldu Biru

Image
Salam. Lamanya tak layari lembaran bisu seorang aku di arena ini. Sepi. Menyepi. Sendiri. Menyendiri. Walau bukan begitu niat di hati, apakan daya, kudrat membatasi. Ruang dan waktu juga tak menyebelahi. Lalu, hari ini dan saat ini, kukuak sekelumit rasa, secebis kerinduan, lalu kutitipkan bait-bait bicara dari sanubari yang paling dalam.. Hayati..

Hehehehe.

Korang, aku ni baru balik dari BBQ kat Port Dickson. Asyik berjemur aje semenjak dua menjak tiga menjak ni. Bermula dari awal Januari 2012 kat Pulau Pangkor, ada aktiviti percutian berdana ekonomi handalan antara adik-beradik yg tersayang. Mak aku jadi chettiah kutip 30 henggit sorang setiap bulan. Terbukti mak seorang Ah Long dalam hatinya, hehehe. Takut semer orang nak hutang dia lama2. Kalu tak, cair ler taik telinga dengar dia duk demand suh bayor, beb!

Lepas tu masa cuti panjang Gong Xi Fa Chai baru ni, aku secara quadruple pegi berkhemah kat Pantai Bagan Lalang, Sepang Gold Coast. Bayangkan la, 1st time ever aku pernah peg…