Posts

Showing posts from March, 2015

Black & White Monday, Cuppa Cappuccino and Ex-Parte Hijab Pins

Image
Assalamu'alaikum. How are you guys doing? It's Monday afternoon and I'm sleepy like an owl should be. What's better than having a cuppa of hot coffee (read: Grande Cappuccino) besides stealing a sleep, of course(?).
Anyways, I have been requested by a junior friend to snap pictures of me wearing hijab pins from her jewel collections. This style of wearing two pins at one side I fondly call "Ex-Parte", which literally means single side. So, here goes:

Lazy smiles nonetheless...

Not that I was forced to smile, it's just the music of birds chirping in my head that made my eyes droop every now and then. Ngantuknya lahai...! Bantal oooo bantal...!

Whatsapped a client who has apparently become a friend asking if he was free to join me for a coffee, and surprisingly he said yes and yeah, could brief him about his case earlier today in Shah Alam. Killing two birds with a stone, sort of. After this at least he couldn't say I don't have time to see him in perso…

Berpanas-Panas Di Muzium Negeri Terengganu

Image
Assalamu'alaikum. Esok pagi nak bangun awal tapi petang tadi tertidur pulak, mata belum mahu berkompromi dengan waktu. Dah jadi burung hantu sudahnya aku! Jom la kita berblog, Cik Puan Tak Pe Je... Ok, kita cerita pasal day trip Ke Terengganu Darul Iman masa cuti sekolah dua minggu lepas. Pergi semata-mata nak bawak bibik jumpa pakar tulang tradisional, sedara-mara aku jugak bukan orang lain pon. Sebabnya x-ray Fomema aritu kesan ada dua tulang rusuk bibik patah, dah kena buat rayuan dan x-ray ulangan dalam masa 3 - 4 minggu. Nak letak video rawatan tu kat sini tak boleh la sebab takkan nak dedahkan aurat bibik pulak, kan? Jadi, cukup la aku bagitau kat sini yang rawatan tu Alhamdulillah berjaya dilakukan dengan izin Allah. Mudah-mudahan lepas la x-ray ulangan tu nanti, Ameen. 
Lepas makan tengahari, anak aku ajak pergi Muzium Negeri. Ikutkan la aje, dah nak bawak pergi main pasir kat pantai lagi tak logik dengan cuaca 37 darjah Celcius. Lagipun flight balik KL lambat lagi, malam l…

It's Striped Alright

Image
Assalamu'alaikum. It's 2 o'clock in the morning and here I am still wondering why I haven't fallen asleep just yet. Too much rest today, perhaps. And heck, I suddenly got this cough attacks out of nowhere after lying on the carpet for quite some time browsing the internet. Yeah, must be the dust I reckon. Should've known better, Nai! 
Anyways, for the sake of killing time, let's talk about nothing at all, shall we? Have you ever had a striped hijab before? I haven't actually, until recently but of course. It matches with most of plain clothes in my wardrobe and I've been having a blast dressing it up and down. Quite something, don't you think?

Dressed it up with a suit.

Dressed it down with a cotton blouse just twice as nice.

How do you like it better? 
~ Nai at Tak Pe Je.






Banyak Makan Semut Barangkali

Image
Assalamu'alaikum. Tajuk tak sememeh betul, malas nak fikir macam tu la gayanya. Selamat hari Juma'at kawan-kawan, penghulu segala hari. Aku cuti hari ni, tak keluar ke mana-mana pon dan tak kuasa nak keluar, sebenarnya. Panas sepanas-panasnya cuaca kat luar, bahang terasa sampai ke dalam rumah. Memandangkan aku dah solat Asar dan takde nak check apa2 kerja langsung, moleklah aku update blog sementara mood berblog tengah ada. Aku gunakan gambar2 yang aku ambik dalam masa dua hari lepas, yakni hari Rabu dan Khamis. 

Hari Rabu aku ada appointment kat area Setiawangsa sampai lunchtime. Elok je sampai ofis, kawan aku si Adah ajak makan kat Wangsa Walk. Berangkut la dengan jaket segala pergi sana sebab ada nak jumpa orang dalam pukul 3.00 petang. Aku takde selera nak makan tapi takpe la, cream puff kat Pastryville cafe agak menarik untuk dijamah, peneman cappuccino yang menepati etika kopi bagi aku. Itu pon aku berjaya habiskan 2 ketul je, setelah dipaksa dengan susah payahnya.

Seming…

Buletin Seminggu : Kaca & Permata.

Image
Assalamu'alaikum. Random je aku ambik gambar letak kat sini, apa nak heran dah blog sendiri. Heheheh. Teramat havoc lagi busy Cik Puan Tak Pe Je semenjak dua tiga menjak ni, maka berhabuk dan berdebu dah blog dia, kesian... Tapi demi tidak memburukkan keadaan, moleklah dikumpulkan bahan-bahan mentah untuk dimasak sesedap rasa. Bedal aje kekdahnya... 

Kita mulakan dengan gambar ni. Hari Jumaat yang sangat mencabar kesabaran sampai terpaksa mencarut secara terbuka walaupun masih menggunakan nada bass no treble. Seriously aku menyampah dengan perangai sesetengah manusia yang terlebih sudu daripada kuah, terlebih masin daripada garam. Aku dah la under pressing situation nak siapkan macam2 benda secepat mungkin, dah kena pressure lagi nak melayan sentap dia. Ingat aku tak boleh nak sentap? Tinggal lagi aku tak layan sentap dengan sentap, aku either tak layan langsung ataupun bagi 360 darjah punya reaksi.  That day aku bagi 1 surat baekk punya, puas hati aku. Bahasa yang makan dalam. Cub…

WW ~ I Don't Know Why Either

Label: Wordless Wednesday

~ Nai at Tak Pe Je.

WW ~ Bahu Menampung Dagu

Image
Bliss...

~ Nai at Tak Pe Je

Chuck & Wilson versi Nai at TPJ

Image
Assalamu'alaikum. Ini kisah sebuah pom-pom kaler merah dan riwayat hidupnya yang singkat. Baru je ni aku beli, kat Miss Teen Pavilion KL 2 minggu lepas hari Ahad. Lagi berapa sen nak 50 henggit. Eh, mahal la bagi aku takat pom-pom berbulu kaler merah! Tapi beli jugak tu, sanggup sebab memang minat menda-menda comel dah pulak kaler merah angpau gitu..! Sayang sangat tau kat pom-pom merah ni.. Hari-hari aku sangkut kat handbag, ikutkan hati nak sangkut kat leher (ok, tipu). Dah la comel, lembut dan ohsem, baik hati pulak tu dia.. Tak pernah memberontak walaupun aku selalu heret dia gi semua tempat. Bila aku tinggalkan dia, mana ada selingkuh bagai. Yang penting, aku tak sakit hati walaupun dia tak pernah call, viber, whatsapp, telegram, facetime, skype hatta sms aku langsung. Never. Presenting ladies and gents, Miss Red Pom-Pom:- lepas ni adalah luahan hati aku kepadanya yang jauh di mata.

(Sibbaik la ada gak gambar closeup Miss Red Pom-Pom ni. Boleh gak ditandakan sebagai Ekshibit &…

WW ~ Memang Epik!

Image
#latepost

~ Nai at Tak Pe Je.

Saturday & Sunday : Fun Days

Image
Assalamu'alaikum. It's been extremely hot lately in Klang Valley and please drink loads of plain water, ya..! I don't normally take ice but to my own detriment, I can't beat the humid weather nor the cravings for iced drinks. Hence, sore throat and headaches came along my way. Padan muka aku! 
Anyways, Saturday evening my sister was an angel to treat my hubby and I for a great teatime at her favorite hangout, Miss Ellie Teahouse, Jalan H3 Taman Melawati. Not exactly my cuppa tea, to be frank but then again, nothing compares to those loved ones' company. 

I heard they have this prestige of the best scones in town and that you would have to preorder on weekend to secure your portions intact. And since we just ambushed without calling at 5pm, we didn't get to lay our nose on any scones of theirs, damn! 😜💥

I really loved their Irish Breakfast tea, can't shake the taste off me tounge just yet. Sedapnya lahai..! Gotta repeat for another pot, not to mention the all…