Posts

Showing posts from August, 2017

Pajeri Nenas MD2 Dari Dapur Nai @ TPJ

Image
Assalamu'alaikum. Hari ni hujan lebat betul dari sebelum subuh sampailah awal pagi, best nya kalau boleh menyambung tidur tak ingat dunia. Tapi dah nama pun bukan lagi bujang, maka bawak-bawaklah ke pasar tani bila hujan dah sidang, kan? Masih renyai-renyai, berpayunglah aku ke gerai ayam, daging dan ikan. Lalu depan gerai nenas MD2, baka Hawaii katanya, aku terpanggil untuk mengambil tester dan jatuh cinta rasa pertama. Mak ai.... manisnya nenas itiewww! Cuma takde rasa lemak macam nenas Thailand, takat manis tu dah boleh kira satu level dah... Aku beli 1 bekas yang isinya 700 gram untuk dimakan begitu saja dan sebiji yang harganya RM19 untuk dibuat pajeri. Tauke gerai nenas tu siap kupas dan potong lawa-lawa nenas tu, balik rumah tinggal masukkan je dalam bumbu pajeri. Menurut kata abang tu, nenas MD2 ni banyak khasiatnya, bagus untuk pecahkan kolestrol, sesuai untuk orang ada gout, hatta orang mengandung sekali pun boleh makan sebab tak tajam. Makan sebelum breakfast pun takde …

Seteguk Kasih Nan Biru: Bisik Pada Semilir, Aku Rindu

Image
Assalamu'alaikum. Dalam hati ini, hampir tiada ruang untuk membenci, kerana aku adalah seorang yang gigih dalam menyayangi. Bagiku, kita takkan mampu untuk membenci orang yang kita sayangi sepenuh hati. Ya, kita mungkin ada diserang rasa marah, sakit hati dan rindu dendam dua tiga purnama, mungkin tiga, empat tahun, ataupun berabad-abad lamanya, tapi itu tak bermakna kita sedang membenci. Sekurang-kurangnya itulah keadaannya bagi hati dan diri ini, orang lain mungkin berbeza. Lagi teruk ditimpa perasaan, lagi dahsyat perasaan yang selalu disalahertikan sebagai benci itu tadi, sehingga ada kalanya membawa kepada perlakuan-perlakuan yang tergolong sebagai "crime of passion". Sebab itulah kita harus menjadi tuan kepada emosi, selayaknya sebagai khalifah di muka bumi. Tapi seringkali kita gagal memahami diri sendiri, terbabas menterjemah perasaan jauh di lubuk hati yang paling dalam. Lalu kita pun menjadi hamba kepada emosi, memberi laluan kepada bisikan iblis yang senantias…

Projek Nerfgun Display Anakanda Tercinta

Image
Assalamu'alaikum. Dah lama terbengkalai projek ni, padahal pegboard tu aku beli dari awal tahun lagi, betapa banyak halangan nak menjadikannya suatu kenyataan. Minggu lepas akhirnya berjaya jugak direalisasikan impian aku nak tengok koleksi nerfgun anak aku tersusun indah, tergantung di dinding seperti selayaknya. Kebetulan ada orang datang pasang penarik asap kat dapur, aku mintak dorang pasangkan sekali 3 buah pegboards yang selama ni menyakitkan mata je tersandar kat dinding, menunggu masa disempurnakan kejadian. Balik je dari sekolah, aku mulakan aktiviti menyusun senapang-senapang dalam koleksi Junior, ikut kreativiti dirinya sendiri. Aku cuma bantu lekatkan S hooks kat pegboards tu, selebihnya dia sendiri yang tentukan. 

Nak pasang menda ni kita kena ada alat-alat kat bawah ni, berserta drill dan screw driver, of course. Serba 4 ni hanya untuk sekeping pegboard tau, jadi sila darab sendiri mengikut jumlah pegboard yang korang nak gunakan, hokey? Jangan kata akak tak payung pu…

Jumaat & Asam Boi

Image
Assalamu'alaikum. Apa khabar semua, sihat? Aku ok la, ada masa mencelah kejap ni sebelum turun ke Gombak. Nak cerita sikit ni.. pasal angin teringin nak makan buah jambu diperap dengan asam boi datang melanda hari Jumaat lepas. Kecur je tetiba air liur teringat kat asam boi, tak pasal-pasal, nasib baik la masa kejadian tu aku tengah berada di Wangsa Walk. Agaknya mandrem kedai buah kat eskalator duk memanggil-manggil pelanggan, dah tersampuk kat aku. Hehehh alasan, tapi takpe, aku dengan senang hatinya memilih serba sedikit kombinasi buah: nenas, jambu (guava), mempelam, aprikot dan kurma. Padahal masa tu aku belum lunch tau, dah sibuk makan masam dan pedas. Bukan apa, janji nak teman sorang kawan tu makan lepas ambik anak balik sekolah pukul 2pm. Selesai kerja di Wangsa Walk dalam pukul 1.15pm lebih kurang, aku pelan-pelan bawak kereta keluar dari kawasan parking sambil makan buah-buahan yang sangat ohsem dikahwinkan dengan asam boi.

Sementara menunggu anak sudah solat Jumaat, aku…

Biryani 20 Ogos Nama Diberi

Image
Assalamu'alaikum. Hari ni birthday aku, takde menda yang special pun, just another normal Sunday. Bezanya, perasaan aku lebih sensitif daripada biasa, cuma alah... malas nak layan blues. Jadi, aku buat orang-orang yang aku sayang happy dengan turun ke dapur  awal pagi, dalam pukul 10 dah tercegat kat sinki memotong ayam. Arini mood untuk menyerikan cinta kasih mesra kepada semua sangat tinggi, maka kita masak biryani ayam, yeay....! Perap ayam hari ni dekat sejam la jugak, nak bagi mesra dan kebaboom gitu, dah nama pun biryani 20 Ogos, mestilah extra special, air tangan birthday girl yang kertu, kan?

Aku masak skema, beb... jangan tak cukup bahan-bahan yang sepatutnya ada, kalau terlebih depan mata takpe, asal jangan terkurang walaupun seketul, hokeh? Dasar perfectionist tak bertempat, apa nak buat? Kot la sesiapa nak resipi, jangan segan-segan pm tepi. Beratur elok je rempah ratus aku dalam bekas kaca bertudung kuning tu, i loike..! Semua ada label masing-masing, memudahkan kerja …

WW ~ The Chronicles of Nai's Marble Cake

Image
~ Nai at Tak Pe Je.


Roti Kukus Cicah Kari Kambing

Image
Assalamu'alaikum. Hari ni kita cerita pasal breakfast sekejap, ok? 

Pernah nampak menu breakfast macam ni? Kalau tak pernah nampak dan tak pernah tau, inilah dia roti kukus cicah kari kambing namanya. Alang-alang ada leftover kari kambing, apa kata kita jodohkan dengan roti kukus? 

Orang Melayu ni, terutamanya yang berasal dari Pantai Timur, memang tak boleh lari daripada aktiviti mencicah, tak kisahlah makan roti ke, makan biskut ke, hatta makan keropok sekalipun! Jadi, tak hairanlah kalau korang pernah nampak kerabat yang sewaktu dengannya makan style aku tunjuk ni, yakni makan roti cicah dengan kari kambing. Tapi tak semua orang beriya sampai pergi kukus roti  bagai semata-mata nak cicah dengan kari, betul tak? Bukan apa, sebab kalau hari-hari duk mengadap roti toast, mau ketumbit mata kita, weh! Makanya, aku tukar menu pulak.. kukus roti wholemeal dengan pressure cooker.

Senang je, letak dulu rak kecik melepasi level (secawan) air masak kat dalam inner pot. Kemudian, letakkan…

BFF's Belated Birthday Treat @ Chilli's, KLCC

Image
Assalamu'alaikum. Dua hari lepas aku beriya pakai batik bagai nak pergi jumpa orang kat Subang Jaya, tapi berangan apa ntah, dah tersilap tarikh, awal sehari. Buang duit je weh naik grab, aishh...! Akhirnya aku suruh driver tu hantar aku kat Mydin, alang-alang dah sampai Subang. Jakun gila lama tak jejak Mydin Subang, terasa macam rusa masuk kampung. Dalam keadaan yang takde plan nak membeli-belah, aku terus menuju ke tingkat 1, kawasan keperluan umrah dan haji. Bukan apa, aku suka sangat tengok barang2 tu, sambil memanjatkan doa dan harapan yang tak pernah kunjung padam. Aku sempat la jugak beli dua pasang stokin, dua pasang stokin tangan, sehelai telekung mini dan sepasang oven gloves, yang kebetulan ada dekat dengan kawasan sama. 

Masa tu kawan aku, si Za dah blast dalam wassap group nak ajak celebrate belated birthday Jdah kat KLCC kul 3.30pm. Jdah pulak memang tengah jaga kedai nasi kukus dia kat Subang Jaya, sibuk offer nak ambik aku pergi sekali dengan dia. Tapi aku memilih…

WW ~ Lebam La Dulu Sebelum Lawa

Image
~  Nai at Tak Pe Je.

Dilema Lepak Kat Lazada

Image
Assalamu'alaikum. Dah lambat ni aku tau, tapi ye lah, tertidur pulak petang tadi, mulalah jenuh nak pejamkan mata sebelah malamnya. Lagi bahaya kalau lepak kat Lazada waktu-waktu sunyi sepi semua orang diulit mimpi macam ni, ngeri sangat tau..! Contohnya, aku dah berkira-kira nak beli mesin jahit pulak, apa kena entah dengan aku ni semua nak buat sendiri, hatta menjahit baju. Bukan apa, kan ke senang kalau ada mesin jahit yang sesuai untuk amatur tahap tadika macam aku ni, barulah tak gugup nak guna macam mesin old school bonda jenama Singer tu. Kalau model Singer yang baru pun ada jugak untuk beginner tapi harga mahal la, nak expect apa lagi, dah memang branding depa kukuh dan utuh.

Takde la nak beli sekarang pun, saje berkira-kira dan buat survey sikit-sikit. Aritu masa nak beli pressure cooker pun macam tu jugak, jenuh ulang membaca review sana sini. Tunggu bajet mengizinkan la, takkan lari Lazada dikejar, yang selalu merempit adalah bajet sebenarnya. Tak terkejar mak, nyah! Aku…

Batwing-Caftan Tunic, Projek Jahitan Tangan

Image
Assalamu'alaikum. Tengahari tadi aku tetiba rasa nak try buat caftan/batwing tunic/blouse, kebetulan terpandang kain cotton lebih yang aku tempah buat instant syria dua tahun lepas. Dah lama duk pikir nak buat apa dengan kain lebih tu, kalau tudung dah berlambak-lambak, tak kuasa nak tambah dah. Alang-alang dah datang seru, aku takde nak tangguh lagi, terus bawak masuk bilik dan kerjakan kain itu dwngan penuh semangat waja. Manalah aku pernah buat baju bagai, jadi aku ambik caftan yang adik aku beli kat Bangkok beberapa tahun dulu, bagi hadiah kat kakak dia, jarang bebenor kainnya, aku duk buat baju tidur je selama ni. Dengan berpandukan caftan itulah aku potong sana, potong sini, jahit sana, jahit sini, zasss siap! Hek eleh, senang jer...! Hahah takat buat caftan boleh la nak berlagak, kan? Cuba suruh buat baju kurung tengok, mau menyorok dalam almari! 

Ingat nak potong kasi pendek sket tunic ni, tapi mak kata tak payah, dah elok labuh bawah lutut, hurmm.. aku akur aje ler, boleh …

Demi Bonda & Hajatnya, White Garden Wedding

Image
Assalamu'alaikum. Bulan lepas mak kena buat CT Scan nak tengok tahap mana dah kerosakan paru-parunya. Bila dapat result, doktor pakar sahkan bahawa sebelah paru-paru mak dah kronik betul, dan mak akan menderita batuk berpanjangan sehingga akhir hayat. Tiga hari lepas makan ubat yang doktor pakar kasi untuk radang, mak batuk keluar darah berhari-hari lamanya, tapi nasib baik dia tak penat dan tetap berselera makan. Sejak itu, aku ambik alih dapur daripada jajahan takluk bibik, cuma tak buat press conference je kat rumah tu. Orang tak perasan pun tindakan aku tu disebabkan keadaan sakit mak, masing-masing ingat aku diserang angin rajin memasak pelbagai jenis hidangan baru. Matlamat jangka pendek aku adalah untuk memastikan mak sihat untuk attend majlis sambut menantu kawan baik dia dengan arwah ayah masa belajar kat UK dulu. Dalam batuk yang beriya, mak bagitau aku hasratnya nak pergi jugak walau macamana keadaan sekalipun. Aku angguk dan senyum je, sambil teruskan misi penting seba…

White, Blue & Lamb Curry

Image
Assalamu'alaikum. Biasanya hari Rabu aku akan post entry tanpa bicara, ala2 Wordless Wednesday gitu. Hari ni aku rajin sikit, jadi ada la menda nak diborakkan sekali, takde la letak gambo aje, kan? Dulu2 masa zaman anak dara, dari sekolah menengah sampailah ke Matrikulasi Lembah Pantai, aku punyalah gemar pakai serba putih, dah macam langsir bergerak. Ye ler, sheer kaler putih tu pun kalau boleh aku memang geram je nak pakai, jangan tak tau! Makanya, banyak betul koleksi aku blouse dan skirt putih, yang ada warna lain kalau bukan handbag, adalah file yang aku kelek ke hulu ke hilir. Masa tu, sampaikan tudung pun aku pakai bawal kaler putih, mau terkejut kalau terserempak malam-malam buta kat koridor asrama! Tema serba putih kemudiannya bertukar kepada serba hitam bila aku masuk Main Campus kat Gombak, hati menjadi sedikit berbeza, walaupun pertukaran warna itu sebenarnya bagaikan langit dengan bumi. Tapi kena ingat, aku jenis extreme, biasalah tu kalau macam takde pertengahan.

Se…