Nuffnangx

Saturday, 26 August 2017

Pajeri Nenas MD2 Dari Dapur Nai @ TPJ

Assalamu'alaikum. Hari ni hujan lebat betul dari sebelum subuh sampailah awal pagi, best nya kalau boleh menyambung tidur tak ingat dunia. Tapi dah nama pun bukan lagi bujang, maka bawak-bawaklah ke pasar tani bila hujan dah sidang, kan? Masih renyai-renyai, berpayunglah aku ke gerai ayam, daging dan ikan. Lalu depan gerai nenas MD2, baka Hawaii katanya, aku terpanggil untuk mengambil tester dan jatuh cinta rasa pertama. Mak ai.... manisnya nenas itiewww! Cuma takde rasa lemak macam nenas Thailand, takat manis tu dah boleh kira satu level dah... Aku beli 1 bekas yang isinya 700 gram untuk dimakan begitu saja dan sebiji yang harganya RM19 untuk dibuat pajeri. Tauke gerai nenas tu siap kupas dan potong lawa-lawa nenas tu, balik rumah tinggal masukkan je dalam bumbu pajeri. Menurut kata abang tu, nenas MD2 ni banyak khasiatnya, bagus untuk pecahkan kolestrol, sesuai untuk orang ada gout, hatta orang mengandung sekali pun boleh makan sebab tak tajam. Makan sebelum breakfast pun takde hal, sebab tak tajam tadi tu la. Maka, beriya la aku duk makan share dengan bibik bahagian paling bawah yang dia potong untuk aku balik masak.


Tak zzzzabar punya pasal, balik rumah tu cepat-cepat masak dan pukul 12.30 tengahari dah panggil pakwe turun makan. Pajeri ni aku tak letak santan, sebab resipinya dah menggunakan banyak kerisik. Aku dah suka gila kuah macam tu, tapi pakwe aku prefer pekat lagi sikit. Hurmm... noted, love, kata aku selamba.. tapi dalam hati, 'ala.... kita suka macam ni..' Hehehhe. Takpe la, tadi pun aku tak ikut sukatan sebenar resipi, patutnya guna 4 sudu besar kerisik, aku letak tak sampai pun 3 sudu. Next time aku ikut sukatan asal, tengok samada dah sesuai belum dengan selera cik abang. Selama ni ikut resipi bonda, ada letak santan macam masak kari biasa. Lepas ni nak jadikan resipi ni sebagai signature dish pajeri dari sudut dapur Nai at Tak Pe Je... padu, gitiewww...!


Yummmeh...! Aku tak sentuh pun ikan goreng tu, sama dengan cik abang jugak... pakat duk makan pajeri, daging goreng dan ikan masin je. Seronok dapat makan apa yang menjadi idaman kalbu, kan?Lama dah tak makan pajeri nenas, masak apatah lagi. Bukan apa, kalau tak kena cara masak, pelik karang rasanya... terlebih itu ini, begitu begini. Dah cerewet naw2, sendiri bikin ler, apa lagi, kenn?


Buat pajeri guna nenas MD2 ni ternyata berbaloi-baloi, kena la dengan harganya, kot ye pun, Puan Nai oi..! Aku guna pressure cooker, lepas tumis dan kasi mesra kari dengan nenas, 4 minit diletakkan pada fungsi tekanan, dah elok empuk. Itu yang cepat boleh duduk berdua makan sambil tersengih-sengih. Hahhah bahagia sangat dapat pajeri gamaknya. Mak pergi kenduri rumah kawan, takde kat rumah. Anakanda ulang makan pizza yang dia order malam tadi, kenyang lagi katanya. Bibik sibuk kulu-kilir antara porch dengan dapur, ada la tu kerja dia. Jadi, kami je la berdua tadi. Malam ni Insya Allah ramai, semua adik-beradik akan datang bertandang. Mak nak buat sambutan birthday aku, tapi nak aku yang masak mee kari, hurmm... takpe la, layankan aje.

Gitu la cerita hari Sabtu aku buat kali ni, terima kasih sudi singgah dan baca sampai habis. Selamat berhujung minggu dan segala yang terindah semoga menjadi milik kalian. Assalamu'alaikum.

~ Nai at Tak Pe Je.

Friday, 25 August 2017

Seteguk Kasih Nan Biru: Bisik Pada Semilir, Aku Rindu

Assalamu'alaikum. Dalam hati ini, hampir tiada ruang untuk membenci, kerana aku adalah seorang yang gigih dalam menyayangi. Bagiku, kita takkan mampu untuk membenci orang yang kita sayangi sepenuh hati. Ya, kita mungkin ada diserang rasa marah, sakit hati dan rindu dendam dua tiga purnama, mungkin tiga, empat tahun, ataupun berabad-abad lamanya, tapi itu tak bermakna kita sedang membenci. Sekurang-kurangnya itulah keadaannya bagi hati dan diri ini, orang lain mungkin berbeza. Lagi teruk ditimpa perasaan, lagi dahsyat perasaan yang selalu disalahertikan sebagai benci itu tadi, sehingga ada kalanya membawa kepada perlakuan-perlakuan yang tergolong sebagai "crime of passion". Sebab itulah kita harus menjadi tuan kepada emosi, selayaknya sebagai khalifah di muka bumi. Tapi seringkali kita gagal memahami diri sendiri, terbabas menterjemah perasaan jauh di lubuk hati yang paling dalam. Lalu kita pun menjadi hamba kepada emosi, memberi laluan kepada bisikan iblis yang senantiasa mencari ruang dan peluang untuk menyesatkan.


Dua tiga hari ini aku kembali menyingkap perasaan marah, kecewa dan rindu dendam yang sekian lama dipendam. Lalu aku tersedar dari lamunan yang panjang, untuk apa aku teruskan perasaan ini, apa untung nya bagi diriku? Masih marahkan aku? Sudah pasti. Masih kecewakah hatiku? Ya, sangat. Masih rindu, masih dendamkah aku? Ya, masih. Bencikah aku? Tidak. Tidak pernah sesekali aku membenci, walaupun sesungguhnya aku berhak jika aku mahu. Mahu apa aku, jika begitu? Aku mahu berdamai. Aku mahu ketemu. Aku mahu sama-sama tersenyum dan mentertawakan kedunguan sekeping hati yang selalu mengasihi, senantiasa menyanyangi tanpa syarat. 

Adakah itu mungkin? Hampir pasti tidak, jujur aku katakan, kerana bukan semua orang berfikiran dan berperasaan sepertiku. Tapi aku tetap akan mencuba, kerana aku percaya bahawa akhirnya cinta, kasih dan sayang pasti akan menang. Berilah peluang kepada orang yang kita sayang, sebutlah dia dalam setiap doa, semoga dilorongkan jalan penyelesaian yang baik untuk kasih kembali bertaut. Jika tiada jodoh sekalipun di sini, biarlah berakhir dengan penuh keindahan. Kita bermula dengan kasih, sayang, cinta dan kemesraan yang bersimpul padu. Eloklah kita akhiri dengan segala keindahan yang sama, sekurang-kurangnya kita masih punya sebab untuk tetap tersenyum setiapkali merindu...

Untuk itu, aku hulurkan kemaafan bagimu, dan sambutlah kasihku di angin lalu. Tidak pernah aku membenci dirimu, damailah dikau dengan duniamu. Ingatlah, kau tak pernah dan takkan pernah lupus dari hatiku, akan selalu mekar dalam doa-doaku. Selamat tinggal.. semoga Allah menjagamu di setiap langkahmu. Sungguh aku sayang kamu. 

~ Nai at Tak Pe Je.

Tuesday, 22 August 2017

Projek Nerfgun Display Anakanda Tercinta

Assalamu'alaikum. Dah lama terbengkalai projek ni, padahal pegboard tu aku beli dari awal tahun lagi, betapa banyak halangan nak menjadikannya suatu kenyataan. Minggu lepas akhirnya berjaya jugak direalisasikan impian aku nak tengok koleksi nerfgun anak aku tersusun indah, tergantung di dinding seperti selayaknya. Kebetulan ada orang datang pasang penarik asap kat dapur, aku mintak dorang pasangkan sekali 3 buah pegboards yang selama ni menyakitkan mata je tersandar kat dinding, menunggu masa disempurnakan kejadian. Balik je dari sekolah, aku mulakan aktiviti menyusun senapang-senapang dalam koleksi Junior, ikut kreativiti dirinya sendiri. Aku cuma bantu lekatkan S hooks kat pegboards tu, selebihnya dia sendiri yang tentukan. 


Nak pasang menda ni kita kena ada alat-alat kat bawah ni, berserta drill dan screw driver, of course. Serba 4 ni hanya untuk sekeping pegboard tau, jadi sila darab sendiri mengikut jumlah pegboard yang korang nak gunakan, hokey? Jangan kata akak tak payung pulak, tau! Washers tu korang lapik banyak-banyak pun takpe, biar lega ruang antara permukaan dinding dengan pegboard yang nak digantung. Cara ni lebih mudah berbanding guna kayu sebagai platform, pada pendapat aku la, kan? Sebabnya nak dapatkan kayu tu tak semudah dapatkan washers.


Sekarang ni masuk je bilik anakanda, yang mula-mula menyambut pandangan kita adalah koleksi nerfgun yang kemas dan teratur. Hampir sempurna dah kehendak mummy dia, tinggal nak elokkan sikit je lagi, tunggu bajet kukuh dulu. Setakat ni, dah lebih daripada memadai, alhamdulillah... yang sedikit kita syukuri, mudah-mudahan dikurniakan yang banyak pula nanti, Insya Allah. Kalau korang terasa nak buat display macam ni, rajin-rajin la jenguk instagram yang ada menjual pegboard. Aku ingat nak beli lagi nanti, buat letak stationeries budak bertuah tu pulak, tapi bukanlah pada waktu terdekat ni. Perancangan suam-suam kuku je dulu, takde la serius sangat pun lagi.

Itu je la nak cerita kali ni, terima kasih sudi jenguk dan baca sampai habis. Jumpa lagi lain kali, Assalamu'alaikum.

~ Nai at Tak Pe Je.

Monday, 21 August 2017

Jumaat & Asam Boi

Assalamu'alaikum. Apa khabar semua, sihat? Aku ok la, ada masa mencelah kejap ni sebelum turun ke Gombak. Nak cerita sikit ni.. pasal angin teringin nak makan buah jambu diperap dengan asam boi datang melanda hari Jumaat lepas. Kecur je tetiba air liur teringat kat asam boi, tak pasal-pasal, nasib baik la masa kejadian tu aku tengah berada di Wangsa Walk. Agaknya mandrem kedai buah kat eskalator duk memanggil-manggil pelanggan, dah tersampuk kat aku. Hehehh alasan, tapi takpe, aku dengan senang hatinya memilih serba sedikit kombinasi buah: nenas, jambu (guava), mempelam, aprikot dan kurma. Padahal masa tu aku belum lunch tau, dah sibuk makan masam dan pedas. Bukan apa, janji nak teman sorang kawan tu makan lepas ambik anak balik sekolah pukul 2pm. Selesai kerja di Wangsa Walk dalam pukul 1.15pm lebih kurang, aku pelan-pelan bawak kereta keluar dari kawasan parking sambil makan buah-buahan yang sangat ohsem dikahwinkan dengan asam boi.


Sementara menunggu anak sudah solat Jumaat, aku sambung makan dengan penuh semangat waja. Sedar tak sedar, perut dah rasa pedih, padan muka aku. Bukannya boleh sangat makan asam orang kuat gastrik macam aku ni, tapi ye la, dah teringin, tak payah banyak fikir. Susah nak datang keinginan macam tu, kes terpencil la boleh dikatakan...  biasanya kalau masa period, tastebuds jadi pelik bin ajaib sikit.


Yummeh...! Sorry not sorry...! 


Dah rencana asalnya nak temankan kawan makan, alih-alih dia takde selera pulak, boleh? Aku akhirnya makan mini sausages kat Starbucks dan minum Mocha Frappucino. Lamanya lahai tak minum kopi, rasa sangat divine. Ye la, aku dah dekat setahun kot tak minum kopi secara aktif, gila tak best bila dapat?



Lepas tu aku pergi jalan-jalan kejap sebelum balik rumah, saje meninjau kawasan-kawasan tertentu, seperti Daiso, Ti:zed dan jugak Mr. DIY. Rasa merdeka lain macam sebab anak dah selesai test 2 selepas Mid-Term. Punyalah penat aku balik tu, may be sebab urat terkejut kena minuman sejuk, teruk betul tertidur dari lepas Maghrib sampai pukul 10.30 malam. Haish... tak senonoh betul! Tapi takpe la, dah penat sangat, apa nak dikata?

Tinggal lagi, aku tak menyesal pun makan asam dan minum mocha frap, I deserved to treat myself well.. lagipun bukannya aku lupakan rutin minum air masak 3 liter sehari. Kira balanced la tu, kan? Itulah, takde menda pun... terima kasih banyaklah sudi singgah dan baca sampai habis. Hingga jumpa lagi, Assalamu'alaikum.

~ Nai at Tak Pe Je.





Sunday, 20 August 2017

Biryani 20 Ogos Nama Diberi

Assalamu'alaikum. Hari ni birthday aku, takde menda yang special pun, just another normal Sunday. Bezanya, perasaan aku lebih sensitif daripada biasa, cuma alah... malas nak layan blues. Jadi, aku buat orang-orang yang aku sayang happy dengan turun ke dapur  awal pagi, dalam pukul 10 dah tercegat kat sinki memotong ayam. Arini mood untuk menyerikan cinta kasih mesra kepada semua sangat tinggi, maka kita masak biryani ayam, yeay....! Perap ayam hari ni dekat sejam la jugak, nak bagi mesra dan kebaboom gitu, dah nama pun biryani 20 Ogos, mestilah extra special, air tangan birthday girl yang kertu, kan?


Aku masak skema, beb... jangan tak cukup bahan-bahan yang sepatutnya ada, kalau terlebih depan mata takpe, asal jangan terkurang walaupun seketul, hokeh? Dasar perfectionist tak bertempat, apa nak buat? Kot la sesiapa nak resipi, jangan segan-segan pm tepi. Beratur elok je rempah ratus aku dalam bekas kaca bertudung kuning tu, i loike..! Semua ada label masing-masing, memudahkan kerja aku setiapkali nak memasak. Kalau yang bibik simpan, memang bercinta ler nak belek satu-satu, dia pergi letak dalam semua bekas kaca yang serupa dan satu haram pun tak bertanda, suka benar bersenang2 dahulu bersusah2 kemudian. 


Akhirnya menyusahkan aku jugak, hahahah padan muka aku! Ish, biar je la, fokus kepada yang indah-indah je, tak payah nak senakkan sangat kepala yang memang dah sedia semak tu..! 

video

Lepas ni dah terer buat biryani ayam, kena praktis buat biryani kambing pulak. Remeh dan  banyak kerja sket yang itu, kena betul2 fokus belajar sebelum beraksi di dapur, bukan apa, dikhuatiri akan mengalami kemurungan je kalau tak jadi. Hehehe.


Elok sangat tau hasilnya, memang berbaloi-baloi beli pressure cooker E-Want kat Lazada, lepas ni jom pakat beli 3 biji sorang, buat pakai buang. Seriously, aku rekemen 100%.. cuma kena rajin tengok kat you.tube cara orang masak guna electric pressure cooker dan mencubanya sendiri tanpa berlengah. 


Aku ingat nanti kalau pergi travel, nak angkut je menda alah ni sekali, tapi macam berat je nanti. Takpun, cari yang 4L je, kecik sket kot? Tengok la macamana, lambatnya pun lagi nak ada duit pergi travel, duk menyelesaikan hutang-piutang ni ha dulu... anyways, terima kasih banyak sudi singgah dan baca sampai habis, tau. Jumpa lagi lain kali, Assalamu'alaikum.

~ Nai at Tak Pe Je.




Sunday, 13 August 2017

Roti Kukus Cicah Kari Kambing


Assalamu'alaikum. Hari ni kita cerita pasal breakfast sekejap, ok? 


Pernah nampak menu breakfast macam ni? Kalau tak pernah nampak dan tak pernah tau, inilah dia roti kukus cicah kari kambing namanya. Alang-alang ada leftover kari kambing, apa kata kita jodohkan dengan roti kukus? 


Orang Melayu ni, terutamanya yang berasal dari Pantai Timur, memang tak boleh lari daripada aktiviti mencicah, tak kisahlah makan roti ke, makan biskut ke, hatta makan keropok sekalipun! Jadi, tak hairanlah kalau korang pernah nampak kerabat yang sewaktu dengannya makan style aku tunjuk ni, yakni makan roti cicah dengan kari kambing. Tapi tak semua orang beriya sampai pergi kukus roti 
bagai semata-mata nak cicah dengan kari, betul tak? Bukan apa, sebab kalau hari-hari duk mengadap
roti toast, mau ketumbit mata kita, weh! Makanya, aku tukar menu pulak.. kukus roti wholemeal dengan pressure cooker.


Senang je, letak dulu rak kecik melepasi level (secawan) air masak kat dalam inner pot. Kemudian, letakkan rak steamer dan roti kat atasnya. Kukuslah selama 4 minit kalau ada masa, tapi 2 minit pun dah cukup gebu lagi empuk roti tu.


Kalau pakwe aku, dia suka sapu peanut butter kat roti kukus tu kebiasannya. Aku makan begitu saje, takde sapu apa-apa, cuma ada masanya aku cicah jugak dengan air milo. Ha, nampak? Cicah lagi.. 

Mana-mana je ler, ikut selera tekak masing-masing, kan? Cubalah sekali, tengok kot korang boleh terima style makan macam ni, untung-untung boleh tukar selera sket masa breakfast ataupun dinner. Terima kasih tau sudi baca, lain kali kita jumpa lagi. Assalamu'alaikum.

~ Nai at Tak Pe Je.





Thursday, 10 August 2017

BFF's Belated Birthday Treat @ Chilli's, KLCC

Assalamu'alaikum. Dua hari lepas aku beriya pakai batik bagai nak pergi jumpa orang kat Subang Jaya, tapi berangan apa ntah, dah tersilap tarikh, awal sehari. Buang duit je weh naik grab, aishh...! Akhirnya aku suruh driver tu hantar aku kat Mydin, alang-alang dah sampai Subang. Jakun gila lama tak jejak Mydin Subang, terasa macam rusa masuk kampung. Dalam keadaan yang takde plan nak membeli-belah, aku terus menuju ke tingkat 1, kawasan keperluan umrah dan haji. Bukan apa, aku suka sangat tengok barang2 tu, sambil memanjatkan doa dan harapan yang tak pernah kunjung padam. Aku sempat la jugak beli dua pasang stokin, dua pasang stokin tangan, sehelai telekung mini dan sepasang oven gloves, yang kebetulan ada dekat dengan kawasan sama. 


Masa tu kawan aku, si Za dah blast dalam wassap group nak ajak celebrate belated birthday Jdah kat KLCC kul 3.30pm. Jdah pulak memang tengah jaga kedai nasi kukus dia kat Subang Jaya, sibuk offer nak ambik aku pergi sekali dengan dia. Tapi aku memilih untuk panggil grab car dan balik rumah dulu, makan nasi sebab aku dah menggigil kelaparan bila masuk je pukul 12.30 tengahari, duk bertahan je sepanjang berada di Mydin. Perjalanan menuju ke Setiawangsa terasa macam lama sangat-sangat, kalah pergi KLIA pulak. Dah makan sesenduk setengah nasi, aku baru rasa lega dan selesa nak solat zuhur. Siap-siap, masih berpakaian batik sutera Terengganu berona biru dan bertudung kelabu perak, aku sekali lagi panggil grab car, ke KLCC pulak kali ni. Ingatkan aku dah lambat, rupa-rupanya aku yang paling awal sampai, lepak tunggu dorang kat depan Melur & Thyme.


Za nak belanja Jdah kat Chilli's, takpe la, aku insist nak tong-tong sekali, baru best. Gila lama tak jenguk tempat ni, last sekali masa Junior umur 5 ke 6 tahun entah. Tapi dah kawan-kawan suka kat situ, aku ikut je la.. kalau aku, lagi berkenan lepak kat Aseana makan pisang goreng. Heheh depa gelak je bila aku bagitahu preference itu, ye lah, aku memang selamanya team tradisional, dari pakaian sampailah kepada pemakanan.


Kenyang lagi wen, nak makan macamana? Dorang pelik kenapa aku dah makan dulu kat rumah, kan janji nak lepak makan-makan? Tapi aku tak tahan, aku cakap, lapar sangat... orang diet memang cepat lapar weh.. pagi kul 8 aku makan sekeping roti wholemeal, by 12.30pm perut dah mintak diisi. Lagipun, lunch aku makan nasi tak lebih daripada sesenduk setengah, nanti petang aku makan ringan-ringan pulak. Logik la tu... diet aku bukan berlapar, itu crash diet, dan memang tak sesuailah cara memaksa diri dengan aku.


Lalu, aku biarkan kawan-kawan memilih makanan depa... Jdah pilih steak, Za pilih kombo ayam, salmon dan rib eye. Silalah, aku tumpang happy. Bak kata Jdah, apa nak heran.. aku dah selalu BBQ kambing kat rumah. Hehhe betul la tu, aku dah terlampau biasa, jadi tak sibuk nak cari kat luar.


Tapi takkanlah aku tengok terkelip-kelip je, kan? Maka, aku pesanlah chicken salad, yang sudahnya pinggan paling besar antara kami bertiga! Aduhai... bercinta aku pusing-pusing, kais-kais garfu.. nasib baik Jdah tolong makan sekali. Orang lain dah licin, aku tak luak pun lagi, tau tak? Dekat dua jam kemudian, barulah habis... itu pun dengan bantuan Jdah.


Za pesan depan-depan Jdah masa mula-mula ambik order, suruh bawak secawan birthday cake lepas habis makan. Memang la tak saspen, tapi dah nama pun belated birthday dari awal, apa ada hal? Heheh. Terserlah kegembiraan di wajahnya yang ayu.


Semoga Jdah sentiasa dirahmati, diberkati dan dilindungi Allah sehingga akhir hayat. Ameen...


Dan semoga persahabatan kami berkekalan hingga ke taman firdausi nanti, Insya Allah...


Kami berpisah lepas solat Maghrib, bukannya reti sekejap kalau berjumpa. Nak dapat kesempatan macam ni pun tak mudah sebenarnya, jadi, impromptu plan sebegini amatlah dihargai dan dialu-alukan.


Itu je la buat kali ni, terima kasih sudi baca. Jumpa lagi lain kali, Assalamu'alaikum.

~ Nai at Tak Pe Je.













Sunday, 6 August 2017

Dilema Lepak Kat Lazada

Assalamu'alaikum. Dah lambat ni aku tau, tapi ye lah, tertidur pulak petang tadi, mulalah jenuh nak pejamkan mata sebelah malamnya. Lagi bahaya kalau lepak kat Lazada waktu-waktu sunyi sepi semua orang diulit mimpi macam ni, ngeri sangat tau..! Contohnya, aku dah berkira-kira nak beli mesin jahit pulak, apa kena entah dengan aku ni semua nak buat sendiri, hatta menjahit baju. Bukan apa, kan ke senang kalau ada mesin jahit yang sesuai untuk amatur tahap tadika macam aku ni, barulah tak gugup nak guna macam mesin old school bonda jenama Singer tu. Kalau model Singer yang baru pun ada jugak untuk beginner tapi harga mahal la, nak expect apa lagi, dah memang branding depa kukuh dan utuh.


Takde la nak beli sekarang pun, saje berkira-kira dan buat survey sikit-sikit. Aritu masa nak beli pressure cooker pun macam tu jugak, jenuh ulang membaca review sana sini. Tunggu bajet mengizinkan la, takkan lari Lazada dikejar, yang selalu merempit adalah bajet sebenarnya. Tak terkejar mak, nyah! Aku ingat nak kena belajar buat pelan dulu.. bukak baju yang dah tak pakai, tekap atas kertas minyak dan buat pelan. Senang nanti nak jadikan model untuk menggunting kain dan menjahit ikut ukuran, takde la macam ular kena palu, kan?


Mana satu eh nak pilih, perawan atau janda? Hehehe tetiba. Hati aku berat kepada mesin yang nombor dua tu, review pun lebih baik yang itu. Tak rugi pun beli mesin yang elok dan semenggah sikit, nanti bukan aku je yang pakai, tak percaya tengok la... bibik dah sah-sah akan menyambil, bukannya tak kenal dia. Bila ada slack kat mana-mana, pandai je buat tak tau. Heheh. Tapi takpe la, sama2 la kita pakat jaga barang-barang tu nanti, pesan aku kat dia. Dah melompat-lompat dia bila aku tunjuk gambar calon-calon mesin jahit yang mungkin akan aku beli sedikit waktu lagi. Tak sabar la tu nak menjahit... 

Anyways, lepas Isyak tadi aku terasa nak buat kek marble, sebab dah takde menda menarik nak dihidangkan kepada raja rumahtangga masa breakfast. Dia bukan macam aku boleh makan roti hari-hari tanpa jemu, jadi eloklah kiranya aku buat kek marble, lagipun minggu lepas bibik dah buat kek mentega guna resipi turun-temurun bonda, yang ditulisnya dengan gigih dalam buku latihan. Kali ni aku pulak buat, terkial-kial betul dari awal sampai akhir, maklumlah dah sedekad aku tak menceburi bidang pembikinan kek ni, banyak yang dah lupa. 




Aritu punya:


Masih banyak yang perlu diperbaiki dan diperhalusi, takpe.. kira boleh tahanlah ni, sekurang-kurangnya adalah jugak nampak rupa. Cuma tadi serbuk koko takde, aku gantikan dengan coklat masakan dan milo. Manisnya lahai... lekat lagi kat tekak ni, tapi bibik kata okay, memang patutnya manis sebegitu. Dalam hati aku kata, of kos la, dah nama pun letak coklat masakan dengan milo, maunya tak manis? Orang yang suka makan kek takde nya akan rasa manis, aku ni kan dah dekat 5 bulan minum air masak je siang-malam, mestilah terasa obvious sangat kemanisan kek itu. Next time buat, memang kena pastikan serbuk koko ada dalam simpanan, tak payah nak ganti dengan bahan-bahan lain pulak. 

Okay la, jom kita tidur, karang esok tak bangun subuh. Jumpa lagi lain kali, terima kasih sudi baca. Assalamu'alaikum.

~ Nai at Tak Pe Je.



Thursday, 3 August 2017

Batwing-Caftan Tunic, Projek Jahitan Tangan

Assalamu'alaikum. Tengahari tadi aku tetiba rasa nak try buat caftan/batwing tunic/blouse, kebetulan terpandang kain cotton lebih yang aku tempah buat instant syria dua tahun lepas. Dah lama duk pikir nak buat apa dengan kain lebih tu, kalau tudung dah berlambak-lambak, tak kuasa nak tambah dah. Alang-alang dah datang seru, aku takde nak tangguh lagi, terus bawak masuk bilik dan kerjakan kain itu dwngan penuh semangat waja. Manalah aku pernah buat baju bagai, jadi aku ambik caftan yang adik aku beli kat Bangkok beberapa tahun dulu, bagi hadiah kat kakak dia, jarang bebenor kainnya, aku duk buat baju tidur je selama ni. Dengan berpandukan caftan itulah aku potong sana, potong sini, jahit sana, jahit sini, zasss siap! Hek eleh, senang jer...! Hahah takat buat caftan boleh la nak berlagak, kan? Cuba suruh buat baju kurung tengok, mau menyorok dalam almari! 


Ingat nak potong kasi pendek sket tunic ni, tapi mak kata tak payah, dah elok labuh bawah lutut, hurmm.. aku akur aje ler, boleh jugak aku pakai jadikan dress santai kat rumah. Pakai dengan jeans pun elok jugak, cuma nanti aku nak trim jugak sket, at least jahit kasi proper kat bahagian hujung kain. 



Bagus sebenarnya pandai menjahit ni, cuma aku tak mahir menggunakan mesin jahit. Kalau takat jahit jelujur macam caftan dalam gambar ni, boleh ler jahit tangan, tapi kalau nak buat baju kurung, masak ranum ler jawabnya. Aritu aku jahit sampul bantal boleh je guna mesin, entahlah kenapa takde keberanian mahupun keyakinan nak jahit baju. Tak tau la kot tetiba datang seru esok lusa, dah tertunduk2 buat eksperimen menjahit baju kurung pulak, perghh... that would be the day la, kan? Eh, ada tak tutorial jahit baju kurung dalam you.tube? Try carik la kejap lagi, manja-manjakan mata dulu sedetik dua detik lebih, ambik mood dulu.. hahahha entah apa-apa entah Puan Nai ni sekarang! 

Okay la, terima kasih sudi baca. Jumpa lagi lain kali, Assalamu'alaikum.

~ Nai at Tak Pe Je.





Demi Bonda & Hajatnya, White Garden Wedding

Assalamu'alaikum. Bulan lepas mak kena buat CT Scan nak tengok tahap mana dah kerosakan paru-parunya. Bila dapat result, doktor pakar sahkan bahawa sebelah paru-paru mak dah kronik betul, dan mak akan menderita batuk berpanjangan sehingga akhir hayat. Tiga hari lepas makan ubat yang doktor pakar kasi untuk radang, mak batuk keluar darah berhari-hari lamanya, tapi nasib baik dia tak penat dan tetap berselera makan. Sejak itu, aku ambik alih dapur daripada jajahan takluk bibik, cuma tak buat press conference je kat rumah tu. Orang tak perasan pun tindakan aku tu disebabkan keadaan sakit mak, masing-masing ingat aku diserang angin rajin memasak pelbagai jenis hidangan baru. Matlamat jangka pendek aku adalah untuk memastikan mak sihat untuk attend majlis sambut menantu kawan baik dia dengan arwah ayah masa belajar kat UK dulu. Dalam batuk yang beriya, mak bagitau aku hasratnya nak pergi jugak walau macamana keadaan sekalipun. Aku angguk dan senyum je, sambil teruskan misi penting sebagai penyelia makan-minum kat dapur.


Rebus-kukus-panggang-ulang. Itulah menu yang aku buat sendiri hari-hari demi memastikan matlamat jangka pendek itu tercapai. Man Jadda Wa Jada, maka alhamdulillah dengan izin-Nya, berangkatlah kami ke majlis resepsi yang diadakan di K'Seena House, Kuang. Masa majlis tu la aku dedahkan pelan dan tindakan aku di sebalik menjadi chef yang selalu tampil dengan resipi baru semenjak dua tiga menjak ni. Seronok tengok mak senyum, gelak dan ketawa sepanjang majlis berlangsung. Dalam hati, Tuhan aje yang tau macamana aku rasa, tak terucap dah kesyukuran pada rahmat Yang Esa.


Kami berjiran di negara orang, menjadi saudara sesama Islam dan kekal saling menyayangi di bumi Malaysia. Indahnya suatu silaturrahim dan kasih-sayang kerana Allah.


Anyways, aku memang jatuh chenta tergolek-golek kat tempat ni, walaupun jauhnya yaamat dari rumah. Kalaulah aku ni duit tak habis dan tak tau nak letak mana, nak je aku beli rumah dan tanah tu buat hak milik tetap. Bosan-bosan duk KL, lari kejap bertapa kat situ. Oh, bertuahnya generasi Old Money macam pemilik rumah K'Seena ini... aku tumpang happy.


Kebetulan masuk pulak OOTD aku dengan rumah dan tema majlis resepsi anak kawan mak, haruslah ambik gambar sampai lebam, kan? Baju Kurung Pahang tu tetiba nampak sangat ohsem pulak berlatarbelakangkan pemandangan yang terlalu indah pada pandangan mataku.


Dah pulak pelaminnya mak ai... tak nak balik, boleh? Tumpang bergambar je ler... masuk elok je dengan segala backdrop, hurmmm... huntung laaa...!


Misi jangka masa pendek aku dah berjaya dilaksanakan. Mak pun dah happy sungguh-sungguh nampak gayanya. Dan misi jangka masa panjang aku, adalah untuk menjaga dan menyelia pemakanan mak selagi hayatnya dikandung badan. Doakanlah aku ni panjang umur, nanti siapa pulak nak jaga mak, kan? Kalau aku sebut pasal pergi dulu depan mak, dia tak kuat nak dengar. Tapi kadang-kadang terpaksa jugak aku guna ayat tu, especially bila nak hentikan drama mak duk sebut pasal dia dah tak lama hidup di dunia ni.


Setakat minggu ni, batuk mak makin elok nampaknya, alhamdulillah... darah pun dah berhenti. Dia masih akur dan patuh dengan menu sihat yang aku pantau, mudah2an berkekalan. Agaknya dia dah nampak hasil daripada penjagaan pemakanan, jangan duk ikut sedap tekak je, kan? Gitulah jaga orang tua ni, sabar mesti mau lebih, dorang dah jadi budak-budak balik. Kita esok tak tau lagi keadaan macamana masa tua, kan? Sama-samalah kita berbakti kepada orang tua kita selagi terdaya dan diizinkan Allah. Hidup biarlah berjasa, jangan duk sibuk menyesakkan jiwa orang lain, takde pekdahnya. Okay la korang, terima kasih sudi baca. Jumpa lagi lain kali, Assalamu'alaikum.

~ Nai at Tak Pe Je.







Wednesday, 2 August 2017

White, Blue & Lamb Curry

Assalamu'alaikum. Biasanya hari Rabu aku akan post entry tanpa bicara, ala2 Wordless Wednesday gitu. Hari ni aku rajin sikit, jadi ada la menda nak diborakkan sekali, takde la letak gambo aje, kan? Dulu2 masa zaman anak dara, dari sekolah menengah sampailah ke Matrikulasi Lembah Pantai, aku punyalah gemar pakai serba putih, dah macam langsir bergerak. Ye ler, sheer kaler putih tu pun kalau boleh aku memang geram je nak pakai, jangan tak tau! Makanya, banyak betul koleksi aku blouse dan skirt putih, yang ada warna lain kalau bukan handbag, adalah file yang aku kelek ke hulu ke hilir. Masa tu, sampaikan tudung pun aku pakai bawal kaler putih, mau terkejut kalau terserempak malam-malam buta kat koridor asrama! Tema serba putih kemudiannya bertukar kepada serba hitam bila aku masuk Main Campus kat Gombak, hati menjadi sedikit berbeza, walaupun pertukaran warna itu sebenarnya bagaikan langit dengan bumi. Tapi kena ingat, aku jenis extreme, biasalah tu kalau macam takde pertengahan.


Sejak minggu lepas, aku teringin pakai serba putih semula, entahlah kenapa. Mungkin aku dah bertukar kembali menjadi diri masa zaman muda remaja? Mungkin tidak. Mungkin jugak aku memang tak pernah berubah pun sejak dulu, dalam hati yang paling dalam, aku sentiasa orang yang sama. Keadaan je yang mengubah penampilan dalam kebanyakan masa. Cuma kali ni takde la aku pakai macam langsir bergerak, putih atas sampai bawah, buang tebiat ke apa? Macam dalam gambar2 ni, aku pakai tudung satin biru... nampak berseri sikit, kan? Heheh karang dah macam berkabung pulak, tak pasal-pasal orang salah paham.


Tudung ni dah lama aku beli kat Ariani aritu, tapi tak sempat2 nak pakai, kira ni kemunculan sulung la gitu, lawa kan kaler dia? Tudung satin empat segi ni leceh sikit nak pakai, dah pulak kalau lama bergantung kat hanger lepas gosok, ada tendency nak berkedut kat bahagian kepala tu. Tapi apa ada hal, belasah je ler... janji boleh jalan. Usaha aku ambik selfie, maklum ler teruja pakai baju dan skirt putih macam zaman muda-mudi. Bajet muda lettew! 



Anyways, hari nan putih aku turut disulami dengan cerita kari kambing. Aku ketepikan masa untuk mencuba resipi baru yang aku belajar kat you.tube, masak kari tanpa menggunakan serbuk kari, tapi mengahwinkan beberapa rempah ratus untuk menggantikannya. Kira macam rempah buatan sendiri la lebih kurang, teringat sangat macamana arwah nenek aku dulu menggiling kesemua rempah ratus secara manual setiapkali nak masak. Mana ada tandingan masakan dia, hatta mak dan mak saudara aku sekali pun, yang belajar direct dengannya. Kalau dia masih hidup, mesti aku terhegeh2 nak belajar jugak, tapi apakan daya, yang tinggal hanyalah kenangan indah bersamanya.


Korang tau, kenapa aku buang tebiat nak masak hari2 sekarang? Sebabnya, aku nak tinggalkan legasi dan memori indah kepada anak cucu dan orang-orang tersayang di sekeliling aku, macam yang nenek aku buat. Nanti satu hari, anak cucu akan terasa seronok tiapkali nak datang jenguk aku, nak rasa signature dish yang Tok Mami buat. Hahahah berangan pulak nama jadi Tok Mami. Apa2 je ler, labu!  Ni aku nak kena berenti, gi tengok roast chicken aku kat dapur, ntah apa2 jadi belum masak kat bahagian dalam. Catch you later, Assalamu'alaikum.

~ Nai at Tak Pe Je. 


N/B: Update sket.. hasil roast chicken aku arini, bekas comot-comot lagi lepas tuangkan jus daripada rempah-ratus dalam oven...