Posts

Showing posts from June, 2016

WW ~ Moment Frozen In Time

Image
~ Nai at Tak Pe Je.

Pergi Iftar Dapat Anak, What?!

Image
Assalamu'alaikum. Ramadan kali ni memang tak bukak puasa kat luar, simple macamana pun mesti mengadap meja kat rumah. Kecuali masa pergi jemputan iftar, of course, cuma tahun ni pun network sekitar aku tak buat majlis besar-besaran. Maklumlah, masing-masing kena tempias demam kura ekonomi dunia. Dalam keadaan macam ni, kita utamakan keluarga sendiri dulu, sesuai la unjuran agama kita, kan?
Dua minggu sudah, aku pergi la memenuhi jemputan Majlis Berbuka Puasa Bersama Anak-Anak Yatim kat Jalan Duta, anjuran Mahkamah Syariah Wilayah Persekutuan K.Lumpur. Bekas assistant aku, si Akma pun ada sama, dengan suami dan anak kecik dia, yang aku tak pernah jumpa sejak keluar dari perut. Kebetulan aku tak sihat dan tak stabil setahun lebih, maka tak sempat nak menjenguk baby masa Akma berpantang. Dulu anak sulung dia aku siap car pooled pergi ke Bandar Baru Rawang sana, melawat bagai. 
Kisahnya, masa Akma duk salam aku peluk cium, budak tecik tu pandang aku macam, "Eh, ni la makcik yang ak…

WW ~ Self-Reflect

Image
Epic!

*_^ 
~ Nai at Tak Pe Je

Coretan Sebelum Sahur dan Kurung Pahang Kuning Mustard

Image
Assalamu'alaikum. Dah setengah bulan kita berpuasa, kejap je kan? Tak lama lagi dah nak raya, pejam celik pejam celik je pun! Aku duk angan-angan nak buat kuih siput, entahlah jadi kenyataan ke tidak, macam tak je! Bukan tak boleh tunjuk-tunjuk kat kedai, tapi dah hampir pasti takkan menepati citarasa punya! Korang suka tak kuih siput? Eh, tu kuih raya favorite aku sejak pandai mengunyah kot!   Tart nenas pun aku suka jugak, waah... Telan air liur aku jap-jap ini!
Anyways, aku niat tadi nak cerita pasal iftar jama'ie yang aku hadiri malam semalam, tapi biarlah dulu, karang berjela-jela pulak jadinya. Maklumlah, aku kalau dah start tekan keyboard bukannya reti nak berhenti. Baik aku borak-borak kosong takde arah tujuan sementara bersahur lagi setengah jam. Gila, kan? Dari jam 1.02 tadi aku terkebil-kebil tak ngantuk dah. Jam 11.30 malam aku tak boleh nak bukak mata langsung, tengah-tengah borak dengan room-mate lepas terawih dan witir sekali dengan mak dan adik-beradik aku, en…

Selfie Subuh Hari

Image
Assalamu'alaikum. Jam 2 pagi sekarang dan aku masih berjaga, apa cerita ni? Biasalah, Ramadan sebenarnya mengajar aku erti 'shifts', yang mana kadang-kadang body clock dah kacau-bilau. Lalu aku jadi makin kagum pada manusia yang bekerja ikut shift, korang memang da bomb! 
Semalam pagi-pagi buta lepas Subuh aku dah siap-siap nak menghadirkan diri ke Jalan Duta, supaya aku sempat sampai sebelum client aku menunggu kat kaunter pendaftaran. (Read: Sebelum dia tembak aku dengan whatsapp dan call bertalu-talu). Sesetengah client kita kena layan macam tu, entahlah susah nak explain kehidupan seorang aku. 

Anyways, sebab aku rasa bangga kat diri sendiri boleh siap dari hijab ke stoking dalam jangkamasa setengah jam, maka gigih la aku snap gambar sendiri kat belakang almari. Bukan apa, segan jugak kat roommate aku tu, subuh-subuh dah selfie. Ngeee... Kira kena la nyorok belakang almari sket, cover line kennn? 

Hurmm.. Korang, aku kan, belum ada proper vanity dalam bilik, tunggulah dah…

Sehelai Tudung Hijau Nan Manis

Image
Assalamu'alaikum. Tahun lepas kan, Elly ada kasi aku hadiah tudung, aku rasa dia dah confirm tak ingat. Usahkan dia, aku pun termenung kejap bila terjumpa tudung ni masa kemas-kemas barang lepas pindah aritu. Akhirnya aku tanya Bibik, kot2 la tersalah letak tudung orang dalam kotak aku, tapi katanya kawan aku yang bagi dulu. Aku bawak bertenang dan cuba flashback pelan-pelan, siapa la yang baik hati sangat bagi hadiah tudung ni? 15 minit gak la aku menerawang ke ruang angkasa Gaban mencari sejalur cahaya. Oooo... Elly la bagi! 

Aku dah lupa sempena apa dia bagi, tapi kalau tak silapnya, sekali dengan hadiah menang teka gambar handbag dalam blog dia. Bukan apa, aku time tu banyak sangat masalah dunia sampai tak terkejar tak cukup kaki tangan dagu mulut mata segala. Kena pulak kemas barang-barang seisi rumah sebab nak pindah, maka duk selempang mana-mana shawl ataupun instant hijab kat depan mata. Ulang pakai yang sama selagi sesuai.  

Bila dah makin teratur keadaan rumah dan hidup te…

The Power of Love

Image
Assalamu'alaikum. Boys always seem not to crave for much attention as compared to girls, right? Wrong. Don't get fooled, you guys, because they might be crying inside, thinking they're no longer loved. The difference is that we have to make the first move, go and knock on their doors and well, be with them while they're watching indie animation channels or some you tubers playing minecrafts. At least that's how I approach my son, I wonder how tough it's gonna get soon when he's in secondary school! 

As much as I'm aching for another child, I can't even begin to imagine how lonely my son must have been all these years for not having any siblings to play with.  I guess I've come to terms with myself now and started to chill more around the only child that I have. 

He's such a good sport, and we share loads of mutual interests by far, taking selfies is one of them, much to his dad's 'delight'. I've been struggling, though, not to …

Self-Inflicted Irreparable Madness

Image
Is When You Can't Bring Yourself  To Move On From A Pain You Didn't See Coming.

And You Knew It From The First Hello.
~ Nai at Tak Pe Je.

An Open Vow To Dearest You

Image
My love,
More than a decade ago, I agreed to sail a ship with you. Nobody said it was going to be easy, neither did we promise not to stumble and fall. As I stood there not knowing what future held for us, I never failed to entrust my faith in our Creator. That He would lead us the way. That we would do just fine, come rain come shine. 
Looking back, boy, I've had my share of losings! But yeah, life has made us humanely sane, right to the very core. I'm still a bride at heart, just twice as much a little scarred and wiser, as much as you otherwise are a nurtured groom.

We've had our ups and downs, countless  joys and sorrows. As much as we're sometimes afraid of tomorrow, we've got each other and that has helped a lot, really. In this yet another turbulent year of challenges, let's not forget God's promise, "With Every Difficulty, There's A Relief". See, even He never promised life would be easy, when instead He soothed us with an assurance that …

WW ~ When You're Getting 2 Items But The Q Is Too Long

Image
See Caption.
^_^
~ Nai at Tak Pe Je.

Raya Saree Sedunia

Image
Assalamu'alaikum. Okay, kali ni aku borak dalam bahasa pasar kita, ya? Sebab nak kata Bahasa Melayu karang, tersangatlah rojak gaya penulisan orang kita dalam internet ni. Kalau orang guna google translate pun takkan paham punya. Dah namapun bahasa pasar, gitulah kekdahnya pun kannya adoi? Gitu. 

Aku ni kan banyak betul kain ela yang belum bertempah, ada dekat 2 tahun kot aku perap. Kira kalau buat jeruk tu dah terlebih reput gamaknya. Dulu adik ipar aku jual kain saree, aku borong barang 4,5 pasang. Tiapkali ada stok baru, mesti aku beli, ye la dah nama pun menyokong industri kroni, paham-paham aje ler..! Sudahnya, bersusun dalam almari tunha, siapa nak jawab? Ahkak ko jugak! 
SINI korang boleh tengok raya 2 tahun lepas, aku buat raya dah sepasang. Tahun tu pun kebanyakan baju aku pun daripada kain saree. Penyakit apalah aku ni asal raya je pakai saree. Sepasang lagi tahun yang sama aku ada buat kebarung tapi tak pernah pakai, boleh? Kainnya aku baru je pakai masa kenduri sambut me…

Nai's Lamb Chop Recipe

Image
Assalamu'alaikum. How's your Ramadan so far, you guys? Hope everyone is doing great, Insya Allah. Before I start thinking to put things together for today's iftar menu, I'd like to rant about yesterday's menu, now let's go straight into it, shall we? 
I had written down a recipe from the internet to marinate lamb chops Arab style, but somehow or rather I turned out adding the quantity of the original ingredients due to much, much larger portion of my chops at hand. Understandably, I just had to double everything up, sometimes tripple, so as to adjust to the current situations in the kitchen. And oh yes, I went an extra mile further by adding some red grape juice to the marinade, making it somewhat fusion la konon..!

And having said that, I have to admit that I didn't like the outcome of it, unfortunately. Thank God I had asked Bibik not to grill all the marinated chops, just enough to cater a few people at home yesterday. Then, immediately after nibbling some…

Welcoming Ramadan With Arms Wide Open

Image
Assalamu'alaikum. Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadan. May this Ramadan increases our faith and patience and perseverance. 
Ameen. 
~ Nai at Tak Pe Je.