Posts

Showing posts from May, 2016

Sunday Fish Fiesta With A Lazy Mom

Assalamu'alaikum. It's Monday and who cares about the blues? Let's just update our blogs with what really matters, shall we? Only this time please bear with my amateur home videos of food fiesta, short ones, though. Yesterday I felt like playing with fish, but being lazy as usual, I only made two dishes: Ikan Kari (fish curry) and Ikan Panggang Daun Pisang (Grilled fish wrapped in banana leaves). 

There, you can hear quite a stir in the background, right? That was the other dish on the making simultaneously, my ikan panggang daun pisang. If only I could upload here its smell, it would be so nice!

The secret recipe marinate from my own good self, finger licking good! Yeah, berlagak mesti mau lebih, kan? It's been ages since I last prepared my own marinating sauce I almost forgot how good it was to actually get my face burnt with the aroma and spices. The exotic smell of banana leaves only added to the dreamy world, really. Never got tired of authentic Malay recipe, now yo…

Lazy Mom Goes To Kitchen

Image
Assalamu'alaikum. So, by right it's officially Sunday now that the time has passed midnight. And here I am writing about luncheon that occurred much, much earlier on. 
Junior has been requesting for clear tomyam soup for quite some time but I haven't got the time to search for a decent recipe online and take a shot or two. Oh, well.. Just another lame excuse of a lazy mom, what's new? Anyways, Bibik had already taken out of the freezer some prawns and chicken when she asked me what to cook around 10.30am. Right there and then I knew I would have to bring some clear tomyam soup on the table, no excuse anymore! 
The chicken I decided to try a recipe in my recent steal from Wangsa Walk's Popular Bookstore, which I let Bibik handle. But when she didn't seem to get hold of the actual feeds to the eyes to begin with, I had to eventually take over and add some soy sauce. 

The Chicken Kung Pao turned out okay, Alhamdulillah. Should have been much better looking and delici…

Aku Orang Kampung

Image
Assalamu'alaikum. Ye, aku orang kampung. Lama-lama akan terasa rindu nak kembali menikmati hidangan kampung, bezanya tak mengadap sawah bendang je. Hari ni awal pagi aku dah ke pasar tani, cari lauk basah buat stok dua minggu. Lepas tu dah kena sediakan stok untuk awal Ramadan la pulak. Tak lama dah, kan?

Petola sayur air, ikan kembung bakar, daging goreng kari berhalia, kerabu kaki ayam dan air asam. Jam 12 tengahari aku dah makan dgn encik suami, walaupun macam biasalah tak selera makan masakan sendiri. Teman je la, yang penting. Lepas tu teman anak teruna pulak, tersengih je suka hati mummy masak. Kesian dia dapat mak susah masuk dapur macam aku. 

Itu ha muka orang balik pasar.. Jenuh mengenangkan harga semua mahal. Adeh.. Takpe la, rezeki untuk dikongsi, kita ukur baju di badan sendiri. 

Aku belum naik basikal hari ni, petang ni la kalau tak terlampau malas. Ok, have a nice weekend, guys! Assalamu'alaikum.
~ Nai at Tak Pe Je.

To Be Or Not To Be Happy, That Is The Question.

Image
Assalamu'alaikum. Meet Ida, my lifetime companion and partner in crime. She's grown up to be a very contemporary intelligent lady whose passion for reading and teaching has moulded her into somewhat unparalleled to most local guys. Well, not that she seems to mind, though. Not that much, probably, which I'm sure she sometimes is concerned, one way or another. But yeah, she's chosen to be happy and asserted positive vibes in her being. That has worked out well evidently. And for that, I'm forever grateful.

We're the only sisters in our nuclear family of 5 and have become much closer each decade comes by, now that she's an adult 8 years behind my age. Sometimes I have to pinch myself to remind me of our age difference, for in many sense I tend to act either way too old or mostly too young when we're together. Heck, I am OLD! 

It's a treasure to spend some quality time just the two of us, celebrating our independence. (Yeah, right!) But on a more serious…

Ada Apa Dengan Cintaku Terhadapmu?

Image
Assalamu'alaikum. Petang semalam aku buat kerja gila, dah lama tak spontaneous macam tu. Lepas solat zuhur aku lari kejap gi walk-in beli tiket wayang, masa tu dalam jam 2pm. Tayangannya jam 2.30, aku ada masa setengah jam nak dimanfaatkan. Apa nak buat, eh? Duduk je la, browsing random instagram posts... 

Kali terakhir aku buat kerja gila macam ni masa zaman belajar dulu, bapak lama dah! Kalau dah extreme pergi tengok wayang sorang-sorang tu memang sedang stressed tahap gaban, dan carik platform nak menangis puas-puas. Mana boleh ajak orang kalau nak menangis, kan? Haruslah sendirian tanpa teman, barulah lepas bebas jiwa merdeka gitu...!
Ok, aku masuk panggung memang nak menangis, tapi aku tak sangka aku akan ketawa sambil menangis. Evolusi karakter Rangga sangat menawan kalbu. Kalau dulu AADC aku takde la minat tahap meroyan, tapi sequel nya dah buatkan aku begitu terpana dan dihimpit realiti sebuah kehidupan. 
Isi dan penceritaannya begitu dekat dengan dunia nyata dan 'believa…

Majlis Bertandang Afif & Yana: Jangan Kata Ahkak Tak Payung...!

Image
Assalamu'alaikum. Hujung minggu aritu, 24hb April 2016 kami adakan Majlis Menyambut Menantu secara kecil-kecilan di Setiawangsa. Terasa macam majlis kenduri kat kampung walaupun buat kat kawasan bandar, ye la sewa khemah dan katering aje.. takde dewan-dewan, sanding-bersanding dan potong kek bagai. Simple aje, ikut skala kewangan kami apa adanya. Itupun bercinta la bonda dan kekanda pengantin lelaki nak menjadikannya satu realiti. Bukan senang nak galas tanggungjawab jadi orang tua... Tapi itulah gunanya keluarga, kan? Susah senang pasti bersama. 

Takde jurumekap untuk majlis bertandang ni, aku touch up sikit-sikit muka adik ipar macam nak pergi kerja, tak nak kasi nampak pucat dalam gambar. Aku siap mintak depa laki bini standby tidur kat rumah je, tak payah nak ikut adat sangat la turun ke Setiawangsa dengan rombongan pihak perempuan. Sebab bagi aku semua tu macam redundant, lagipun depa memang dah tinggal serumah sejak nikah bulan Februari aritu. Bila tiba waktu rombongan keluar…

Friendship Never Ends

Image
Assalamu'alaikum. Minggu lepas aku ada kerja kat Jalan Duta, menguruskan harta pusaka arwah ayah kawan sekolah aku, si Nilam. Beriya dia nak ambik gambar kat depan pintu masuk mahkamah, tak pernah sampai katanya, buat kenang-kenangan. Layankan aje, aku takde hal punya..! 

Dengan selamba badaknya aku mintak tolong sorang lawyer perempuan yang tengah duduk kat bangku, kelihatannya sedang menunggu seseorang. Ok, enough with the description. Pendek cerita, aku mintak tolong dia snap gambar kami berdua. There, I've said it. Tapi still jugak nak explain, "tolong ya dik, kawan akak ni dia nak amik gambar, tak pernah datang court katanya", you know, that kind of explanation. Lebih kepada justification sebenarnya, macam la orang tu heran pun. 

Lepas tu kami jumpa sorang lagi kawan sekolah, kawan sekelas dari aku Form 1 sampai Form 5, si Liza. Sebelum dia pindah ke Terengganu cuti sekolah tak lama lagi, aku bersyukur sangat dapat jumpa dan lepak dengan dia. Dah pindah sana nanti…

Minggu Berbaju Kurung

Image
Assalamu'alaikum. Hari ni Selasa, hari kedua minggu baru dan aku masih berbaju kurung. Kalau semalam aku berkurung Pahang warna hitam putih polka dot, hari ni aku pakai yang bercorak pulak, warna pastel macam puding sekali imbas. Selain mood berbaju kurung melanda diri, aku terasa nak highlight kening semenjak dua tiga menjak ni. Pelik jugak sebenarnya tapi biar je lah, janji tak melanggar peraturan lalu-lintas.

Hari ni aku seharian kat ofis, menyudahkan segala bagai perkara dan kerja. Makan pun tak lalu, macam biasalah kalau dah terlalu sibuk. Berhenti pun untuk solat zuhur dan asar. Balik rumah pukul 6 barulah paksa diri untuk makan, walaupun payau dan kelat tak menjemput rasa. 

Ok, semalam aku tak highlight kening.. Lipstik pun tak sempat pakai, nak cepat berkejar ke Shah Alam. Beza memang berbeza, kan? Alah, bukan aci sangat aku ni.. Ntah berapa hari je nak beriya conteng kening. 

Ikut mana pun, bersiap nak ke tempat kerja ni biarlah ikut keselesaan dan keserasian kita sendiri. K…

New Clerk In The Block

Image
Assalamu'alaikum. My clerk of more than 6 years has called it a quit, well sorry I'm not sorry. I'm a firm believer that everything happens for a reason and that Allah wouldn't take away anything from us without having a replacement of similar standing, if not better. As of now, I'll take it one step at a time and struggle to make ends met. Like there was one day within last week I even became a clerk myself when everyone else went to court. I happily picked the calls up and took messages, opened the door to accept dispatched letters, while juggling with administration papers and urgent documentations. I mean, I was once one lady show some time back in the year 2005 when I first set up my own practice with dear husband. Been there done that. You can't break me for leaving, girl! 

And when one of the assistants came back to office, I asked him to help me to repair the long since broken bookshelf, which he was so damn sure it couldn't be fixed. Little that he …

Juma'ah Barakah : Kurung Pahang dan Kebetulan Yang Mendamaikan

Image
Assalamu'alaikum. Dah tak lama nak puasa, kan? Kalaulah aku pakai baju kurung macam ni lepas raya, mesti orang tanya soalan cepumas: "Baju raya ke?". Iya, huntung la... Baju zaman Bani Umaiyyah pun orang ingat baju raya. Kalau pakai waktu malam, orang tanya: "Baru balik kerja ke?". Hurmmm... Dan yang paling best, kalau pakai masa weekend, soalannya jadi : "Ada kenduri kawen ke?". Begitulah kekdahnya dilema berbaju kurung kat Lembah Kelang ni. Walau apapun, aku tersangat selesa berbaju kurung tak kira bila masa sekalipun, kecuali masa nak tidur la. 
Semalam kan Juma'at, aku beriya pakai baju kurung Pahang yang dah lama tak teralih dari bangku simpanan. Dulu aku buat pergi court walaupun warnanya blue black dan bukannya betul2 hitam. Lepas tu entahlah aku dah terlampau banyak baju hitam putih sampai takde kesempatan nak menggayakannya. Masa duk update koleksi dan mengosongkan almari, barulah aku tergerak nak pakai semula.. Kali ni aku suaipadankan de…