Disampuk Hantu Kak Limah

Tak pernah la aku ni jemu tengok komedi2 karya Allahyarham P.Ramlee. Entah berapa kali ulang tayang pun, duk ngadap la kalau ada peluang. Kadang-kadang saja tunggu sesetengah babak yang memang dah jadi wayang pun dalam otak. Lepas tu, gelak la jugak macam tak pernah nye tengok sebelum-sebelum tu. Naik hairan la kadang-kadang kat diri sendiri. Banyak dialog yang melekat sampai sekarang, contohnya "Entah la, labu", "Aku mati dalam iman, daa..", "Tu orang sebelah, hari-hari makan tulang, buat sup" dan macam-macam lagi. Dah namanya legend, macam tu la...


Komedi-komedi pasca zaman P.Ramlee tak de yang boleh bikin fenomena kat Malaysia ni. Kebanyakannya memang dah sebati dan terbawa-bawa dengan gaya lawak Seniman Agung kita tu. Sehinggalah (bagi aku) hadirnya pujaan hatiku, brader Afdlin Shauki. Itu pun awal kemunculannya bersama Harith Iskandar diminati golongan-golongan minoriti saja. Lebih diterima adalah kumpulan Senario (dan kemudiannya Saiful Apek + Yasin). Tapi lama-kelamaan, brader Afdlin makin melebarkan sayap dan mengukuhkan tapaknya dengan filem-filem komedi yang pecah panggung. Hingga Awie pun naik balik (sekali lagi bagi aku la) lepas filem 'Baik Punya Cilok'. 


Yang membawa aku kepada pujaan hatiku yang seterusnya, brader Mamat Khalid. Filem mula-mula yang aku terpanggil ke panggung adalah 'Lang Buana'. Aku nak pegi tengok tu pun sebab filem 'Man Laksa' yang banyak kali disiarkan kat Astro.Tak tau la macamana nak cakap, tapi aku tergolek-golek la gelak walaupun orang lain ada yang selamba aje diam kat bangku. Keluar panggung pun aku masih tergelak duk ingat dialog2 yang menggeletek tangkai hati. Brader yang teman aku pun sama, walaupun julung-julung kalinya dia tengok cerita Melayu.


Lepas Baik Punya Cilok, Awie disambar Abang Mat berlakon dalam 'Zombie Kampung Pisang'. Diikuti tak lama kemudian dengan sambungannya, 'Hantu Kak Limah Balik Kampung', yang mencetuskan fenomena baru dalam industri filem komedi tanahair. Mengekalkan kebanyakan watak penting dalam Zombie Kampung Pisang, yang paling menyerlah adalah Hussin (Awie), Usop Wilcha (Shy8) dan Abi Hurairah (Johan). Sehari semalam ibaratnya, Malaysia dah disampuk Hantu Kak Limah. Meniti dari bibir ke bibir dialog-dialog berhantu filem tu antara lainnya: "Cer citer, Cer citer"; "Kita bakor"; "Itulah pentingnya English Education". 


Aku memang tak sempat sangat nak masuk panggung tengok filem tu, konon-konon sibuk la, kan? Tapi satu hari tu aku ambik time-off tak masuk ofis, sambung tidur lepas Subuh sampai pukul 1 petang baru bangun. Adeh, leganya ya Allah...! Lepas Zuhur, makan pun tak lalu, terus je tengok cerita tu yang memang dah lama ada kat desktop pun, menunggu untuk ditonton. Tergolek-golek aku ketawa sorang-sorang macam orang gila. Abis segala tekanan keluar tingkap rasanya. Semangat pun datang menyerbu dan menyelinap ke seluruh ruang jiwa. Boleh? Itulah kuasa ketawa. Laughter Is The Best Medicine, kata bijak-pandai.


Sekarang tengah sibuk dengan program Maharaja Lawak. Kalau dulu Nabil, Johan, Zizan dan Kumpulan Sepah mencipta nama dari Raja Lawak, sekarang mereka berentap pula dalam gelanggang Maharaja Lawak. Dah pulak Abang Mat Khalid, Saiful Apek dan Ahmad Idham jadi juri. Gila best! Kali ni aku dah jatuh hati pula kat kumpulan Jambu yang menggandingkan Yus & Tauke walaupun Nabil tetap lepak kat special place dalam sanubari, chewah! Serius, tengok muka Yus je aku dah nak tergelak, belum dia cakap apa-apa pun. "Yang Penting Kita Enjoy...." Adeh... Tak larat dah nak gelak.


Kira sekarang bahana Hantu Kak Limah dan Yang Penting Kita Enjoy memang makin panas hari ke hari. Bagi aku itu semua perkembangan yang sihat la dalam industri hiburan tanahair, especially bab-bab komedi yang mencabar minda. Takde la naik malu tengok manusia-manusia yang kononnya buat lawak kat depan khalayak. Sekurang-kurangnya itu la yang aku rasa. Pada pendapatan aku la, kan?


Sekian, terima kasih.
















Comments

  1. salam kak...
    bila nak update blog?dah balik qatar ni nak kena membaca blog balik;-p

    ReplyDelete
  2. Owh.. Bz la kunun skrg... Tu yg diam jek.. Ada masa bln poser byk sket update kot... Tq..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Orang Malaya di Osaka : Kansai Trip

Teaser : Jejak Kansai Junior

Jubah Hitam dan Tudung Bawal Satin