Garisan Penamat

Merdeka! Merdeka! Mahathir kaa? Hehehe... 

TQ, my stationeries...

Hari ni genaplah 3 semester aku berhempas dan berpulas sambil makan buah pulasan sambung belajar. Lama dah aku pospon niat sambung belajar nih. Dari anak umur 3 bulan sampai la dia 7 tujuh tahun. Dari yuran RM2k sampai la RM7k. Hari ni baru la selesai dengan jayanya.... Itu la namanya Diploma in Syariah Legal Practice (DSLP). Gamaknya  3 & 7 kena jadi nombor-nombor bertuah aku nih!  Dengar cerita tahun depan Pak Aji nak naikkan yuran DSLP jadi RM15k... Fuyyyo! Magik lagi Tragik nombor itu. Konpem 15 bukan nombor bertuah aku.

Terlaksana la salah satu janjiku kepada arwah ayah. Macamana la agaknya nak tunaikan janji belajar sampai dapat Doktor nih? Sampai je kat rumah tadi mak cakap udah2 la tu belajar, bukan nak jadi lecturer pon. Owh.. Belajar ni kalau nak jadi lecturer je rupanya, baru ku tau.... Abis aritu apasal la dia suruh aku jadi loyar? Ish, ish ish.. Mak tak paham isi hatiku, tak pe la. May be dia kesian tengok aku terkejar sana terkejar sini, semata-mata nak jadi bijaksana dan bijaksini. Macamana la nak tambah anak? Eh, relevan kaa? Lain kali kalau mak larang belajar lagi, aku kena kasi analogi dia suka sangat pi semayang kat masjid 5 kali sehari semalam. Bukan wajib pon panjat tangga masjid, redah hujan ribut segala. Tapi mak tetap usaha. Kenapa? Sebab mak suka, kan? Tak ada orang paksa pon.. Sama la dengan anakmu ini, bonda.. Chewah.

Cuma itu la, kan? Aku tak pernah harap menda ni semua senang, memang dah konpem susah. Dulu masa degree, buat full time. Bila dah keja, ada rumah-tangga segala, siapa pon tau akan jadi beban bab2 belajar ni. Menda yang susah, kalau ada kemahuan, mesti akan ada jalannya. Tuhan tu kan ada.. Dia Maha Penyayang Lagi Maha Pemurah. Masa yang Dia kasi sebenarnya cukup untuk semua tu, kena ada perancangan dan pelan tindakan yang berkesan la. Yang penting, usaha. Itukan namanya tangga kejayaan. Kenapa frasa yang digunakan tu tangga? Baik guna lif ataupun eskalator, cepat sket sampai. Sebabnya memang kena ada penat dan lelah, ada keja lebih kasi berpeluh sket. 

Apa-apa pun, syukur Alhamdulillah aku lepas jugak ke garisan penamat. Jalan aku ditakdirkan Allah lebih berliku daripada orang lain. Tapi takpe, aku ok je jadi arnab yang lembab. Akhirnya sampai jugak. Buat masa ni aku isytiharkan waktu beriddah daripada istilah sambung belajar. Nabi kita kan pernah pesan suruh umatnya menuntut ilmu hingga ke liang lahad? Jadi, takpe la aku rehat kejap.. Panjang umur, murah rezeki, belajar lagi.

Sementara tu, boleh la aku start baca 2 biji buku yang dah sebulan lebih aku beli kat MPH Mid Valley aritu. Duk pandang-pandang jeling-jeling je kelibat depa selama hari ni. Saje biarkan kat seat belakang keta kecikku. Ke mana-mana pun ikut aku, setia menemani. Kalau simpan karang sampai tahun depan belum tentu boleh baca! Owh... sungguh bahagia orang merdeka. Better jangan pegi window shopping, karang tak pasal-pasal ceria jadi gundah gulana pulak. Puasa dah tak lama, banyak nak guna duit, weh... Kempen berjimat-cermat la nih kononnya kat diri sendiri...

Sekian la dulu, ya..





Comments

  1. sungguh nikmat bila dh habis study kan...semoga menuju ke peringkat seterusnya...hingga PHD yeahh!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye la deq.. Cuma nak sampai phd tu x tau la bila.. Huhuhu. Amik diploma lanjutan pon byk kacau program husband & anak... :(

      Delete
    2. InsyaAllah....sis nak mntk tips camne nak excellent n fluent dlm writing n comm. in English...sy suka bca blog sis coz bleh dapat perkataan baru yg sy tak tau..teringin sgt nk pandai mcm sis....sekarang B.I sangat lah penting kan...my confident level sgt teruk! T___T

      Delete
    3. Bagus la ada keinginan, kesungguhan dan impian.. Bahasa mana2 pun mmg kena byk membaca, mendengar dan mempraktik. Akak masa skolah rendah dulu ngadap TV hari2 tgk sitkom omputih.. Pastu belasah je ckp sorang2 dpn cermin. Duk Terengganu kalu ckp omputih kena kutuk (masa dulu), so bila turun KL jumpa mat salleh jenuh la menegur, salah ke apa ke belasah je deq.. Heheh. Lps SPM masuk UIA dan duk KL, tak toleh belakang dah.. Ke depan terus. Mimpi pon kena kut bahasa inggeris, kata org. Heheh. Try la, deq..

      Delete
    4. ;) TQ sis saya akan cuba! saya akan terus pandang ke depan...coz sy slalu gak kna gelakkan dgn org2 yg pandai cakap omputeh nie....

      Delete
    5. Pedulik je deq org nak gelak.. Org yg gelak tu tak pnh keluar dari Malaysia kot, tak pnh jumpa org ckp omputih kat Beijing, Abu Dhabi, Paris, Spain, Thailand, Indonesia, bla bla bla.. Omputih tak pnh sekali2 gelak kat org lain yg ckp bahasa depa. Good Luck! Yg penting, ngadap la TV @ internet layan movie ke sitcom ke, jgn tgk translation.. ^_^

      Delete
    6. hahahaa...tapi macam betul la sis cakap tu...org yg suka kutuk tu mmng tak pernah kuar oversea pung....sy akn cuba nk gak pandai speaking omputeh bravo cam mat salleh tu..hehhee...

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Orang Malaya di Osaka : Kansai Trip

Teaser : Jejak Kansai Junior

Jubah Hitam dan Tudung Bawal Satin