Blues Tandas Kita

Assalamu'alaikum & Selamat sejahtera. Auwh, formalnya blog ini...? Hari ni kita sentuh bab Bersuci pulak, ya tuan-tuan. Dah lama nak tulis pasal nih, tapi asyik tergendala je rencana. May be sebab dah lama tak masuk tandas awam dua tiga menjak nih. Cumanya dah lama sangat gambar2 yang relevan pasal entry nih terperap dlm henfon, maka tibalah saatnya utk teruskan jugak niat yang terpendam sekian lama...

Tandas kat Malaysia nih bagus. Tandas bermangkuk, ya puan-puan. Sebabnya, ada paip air. Ada gak yang tak de paip, kira sama style dgn oversea la. Especially kat tempat2 yang high end gitu, baik restoren maupun hotel, selalunya kena kreatif gunakan tisu je la.. Tapi mostly nya, memang ada paip. Tak kira la yang old school jenis paip tu ataupun yang modern jenis built in tu, janji ada.

Yang tu bagus. Yang tak bagusnya, orang2 kita ni dah terlebih kreatif. Terlebih agresif. Terlebih aktif. Terlebih akai. Sampai nak panjat mangkuk tu, kasi pengguna2 seterusnya berbahagia dgn tinggalan tapak kasut masing2. Dah tu memang sangat bermurah hati la, dengan senang hatinya tak usaha nak lap balik hitam gelap kelabu asap kesan tapak kasut yang bercampur dgn air paip. Terbaekk.. Bukan kita pun nak duduk atas mangkuk tu nanti. Nasib la, saper suruh duduk?

Orang guna tisu, kita guna tisu. Orang buang elok2 dalam tong sampah, kita elok2 buang merata luar tong sampah. Paling baik hatipun, kita buang dalam mangkuk tandas atapun sumbat dalam tong tuala wanita. Siap pampers budak pon kita sumbat gak dalam tuh. Padahal dah sah2 tempat tu tertulis penggunaan khususnya, yakni utk buang tuala wanita semata-mata. Tapi pedulik apa, kan? Bukan kita pon keja cuci tandas tu..



Arahan dah jelas. 

 

Buat tetap buat.

Dah terbiasa guna tandas old school yang bukan style mangkuk, selalunya orang akan pilih cara yang depa selesa, iaitu tandas cangkung, ya tuan-tuan. Pernah tak terbaca notis-notis rayuan yang ditampal kat tandas-tandas awam? Dalam bahasa kasarnya: "Hey, mangkuk! Kalau tak reti guna tandas mangkuk, sila gunakan tandas cangkung!" Tapi of course la notis-notis rayuan tu berbentuk memujuk rayu, bukan guna bahasa kasar cam gitu.. Meh kita upload contoh-contoh rayuan tersebut, ya puan-puan?


 

No Squatting...


Sila carik tandas lain...



Teringat lak tetiba kat Prof. Dr. Aziz Bari. Dia pun pernah gelakkan perangai orang2 kita pasal tandas awam ni. Sebab dia terjumpa 1 notis rayuan, "Sila flush DENGAN TANGAN!" Aku belum la terserempak dengan reminder macam tu. Tapi ada la terjumpa dengan reminder tak kasi orang buang air kecik maupun besar kat tempat ambik wudhu'. Yang tu selalu. Kat surau stesen minyak ada. Kat R&R Lebuhraya ada. Kat pusat beli-belah ada. Maknanya, memang dah jadi budaya la gamaknya depa nih wee wee kat tempat ambik wudhu'.

Itu la kita dan keperdulian kita....










Comments

Popular posts from this blog

Orang Malaya di Osaka : Kansai Trip

Teaser : Jejak Kansai Junior

Jubah Hitam dan Tudung Bawal Satin