Mee Ayam Singgang Terbang Tunduk

Assalamu'alaikum. Pelik benar bunyi menu kat atas, ya? Memang pun, aku baru 1st time dengar sebab aku baru je rekacipta ikut selera bedal aje (BEJE) sebelum bulan puasa aritu. Sedap sangat-sangat, tak percaya boleh cuba try test. 


Bahan-Bahannya:
1) Mee
2) Isi ayam - dipotong dadu
3) Halia - ukuran sebesar ibu jari, dipotong nipis-nipis;
4) 4 ulas bawang putih - dimayang;
5) 1 biji bawang besar - dipotong dadu;
6) 2 batang serai - dititik;
7) Asam jawa & asam keping - ikut keserasian rasa;
8) 1 biji tomato - dipotong empat;
9) 3 biji cili padi atau 1 biji lada besar; dan
10) 2 sudu makan minyak masak - untuk menumis.

Mee:
- Boleh guna bihun, mee kuning, spaghetti, kuey teow, apa-apa je la yang ada kat dapur. 
- Aritu semuanya takde kat dapur kecuali maggie, maka aku guna Mee Maggie, ambik mee nya aje dan rebus sekejap.

Cara-Caranya:

- Tumis bawang putih, halia dan serai sehingga kekuningan dan naik bau.
- Masukkan isi ayam. Kacau sekejap.
- Masukkan asam jawa & asam keping.
- Masukkan air. Bila mendidih masukkan garam gula secukup rasa.
- Dah hampir nak masak, akhir sekali masukkan cili padi atau lada besar dan tomato. 
- Hidangkan. Baca Bismillah, makan dengan sopan. 

Senang, kan? Kalau aku, kena taruk cili potong atau lada jeruk atau apa-apa la janji terkebil-kebil alis mata dek kerana pedas. Barulah da bomb! 

Sekian, kenangku di dalam doamu. Semoga Tuhan Memberkati. Ameen. Sampai jumpa, Assalamu'alaikum.

~ Nai at Tak Pe Je.




Comments

  1. Wahhh resepi mee hari tu.............bule lah try ni....tengkiuuu

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Orang Malaya di Osaka : Kansai Trip

Teaser : Jejak Kansai Junior

Jubah Hitam dan Tudung Bawal Satin