Ikan Siakap Stim Ma'al Hijrah

Assalamu'alaikum. Hari ni cuti sempena Ma'al Hijrah, aku tak gi mana-mana pun, duk rumah je. Bangun seawal 5 pagi, mulakan hari dengan produktif, sesuai dengan permulaan Tahun Baru Hijrah. Ambik segala supplement, makan nasi impit sambal ikan yang mak buat malam tadi, minum kopi sambil lepak borak-borak kosong dengan mak. Ni ha semuanya aku letakkan atas Lazy Susan yang aku buat sendiri dengan menggunakan barang-barang dari Mr. DIY. 


Duk pelan-pelan update blog sambil teman mak tengok siaran langsung Majlis Sambutan Ma'al Hijrah dalam TV, habis jugak 1 mug kopi yang sangat best dan dalam masa yang sama, rendam kaki dengan air garam laut mati. Divine...! Sekali mak sound, dah dekat pukul 11 awak nak masak apa hari ni? Terbantut segala rasa divine tadi, tetiba kembali ke alam realiti. Ha'ah kan? Nanti cik abang balik beriadah aku nak hidang apa? 

Bibik duk bercinta lagi kulu kilir buat keja sana sikit, tinggal... Buat keja sini sikit, tinggal. Bila aku jenguk dapur, rasa nak menyumpah pun ada. Adoi amenda jenis sistem dia guna pun aku tak paham. Malas nak pening kepala, aku masak nasi cepat-cepat, keluarkan ikan dari freezer, cuci cawan, pinggan mangkuk dan fikirkan yang indah-indah aje.


Apa lagi yang ringkas, sedap dan mudah disediakan selain daripada ikan stim? Maka itulah yang aku buat hari ni, bijak lagi praktikal gitu, guna ayat Go-Shop sikit. Panaskan air, bila mendidih letakkan ikan, biarkannya dikukus kejap. Sementara tu, sediakan bahan-bahan yang nak dituang ke atas ikan dan sambung kukus kejap jugak.


Kejap je, dah masak dan bleh makan dengan selambanya. Demikianlah cara aku berfikir dan melaksanakan pelan dan tindakan di dapur. Orang pemalas la katakan... Semua nak mudah.


Alang-alang ambik gambar, baik buat entry kat blog. Tajuk sengaja je aku buat bombastik gitu, haruslah kenn? Okay, terima kasih sudi baca. Jaga diri hiasi peribadi. Assalamu'alaikum.


~ Nai at Tak Pe Je.





Comments

  1. hhhh..bibik mmg suka perangai.. geram.. now no more bibik.. m bit happy but bit tired lah.. memacam nak urus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ikut sistem yg teratur, ok je kakak... Tapi dah nak buat kepala sendiri, huru-hara la makanya...

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Orang Malaya di Osaka : Kansai Trip

Teaser : Jejak Kansai Junior

Jubah Hitam dan Tudung Bawal Satin