Nuffnangx

Friday, 31 July 2015

My Lady In Red : Darling Icona (Diary of A Coffeeholic)

Assalamu'alaikum. Juma'ah Barakah! Kejap je dah nak habis minggu ni, pejam celik pejam celik dah pun Jumaat. Itu la dia, anyways kali ni aku nak cerita pasal me lady in red, Miss Icona Espresso Maker keluaran De Longhi.  Pencinta kopi macam aku harus la teruja dengan mesin-mesin espresso ni kan, tinggal lagi sejauh mana sanggup nak mengumpulnya. Eh, idok ler ada niat nak kumpul mesin kopi macam kumpul setem pun, ish korang ni agak-agak la kan? Cuma ada la pasang angan-angan nak letak 1 kat Temerloh dan 1 kat Kuantan. Bukan apa, senang nak minum kopi setiapkali balik kampung sebenarnya. Tak payah susah-susah nak keluar ke bandar bagai carik kopi, kecuali la memang nak ngedet lepak-lepak sambil carik kawasan 3G kennn? Kalau nak tambah koleksi mesin kopi lebih-lebih karang, tak pasal-pasal kena bukak kedai kopi pulak, habis siapa pulak nak jaga bisnes kecik aku sekarang ni? Heheheh. Okay, itu dah masuk bab lain, kita tinggalkan dulu kat situ.


Dah lama darling Icona kaler merah ni tersengih kat ofis takde sesiapa usik, ye la aku lebih banyak keja kat luar bukan masuk ofis sangat. Aku pesan kat Sue N suruh beli Miss Icona ni sebelum dia habis belajar kat Melbourne sana, sebab of kos la jauh lebih murah beli kat sana daripada beli kat sini menda-menda letrik ni. Bak kata Sue, orang lain pergi Melbourne sibuk nak beli Correlle bagai, aku je sibuk nak beli mesin kopi. Heheheh apa nak buat, Sue... Correlle kat Langkawi boleh beli, takpun kat Singapore.. Masih tak sakit hati ingatkan perbezaan harga.

 Semalam lepas selesai keja kat Shah Alam aku masuk ofis sebab ada dua dokumen urgent nak disiapkan, bukan tak boleh selia dari jauh tapi tak nak ambik risiko salah sana silap sini yang aku terlepas pandang. Mata budak-budak manakan sama dengan mata remaja purba, haruslah lebih bersifat helang yang zoom in zoom out gitu... Hehehe.


Senang je nak operate pump espresso ni, tak payah tengok manual pun takpe. Orang lembab macam aku ni baik jeling-jeling pandang-pandang get into it sendiri daripada tertunduk-tunduk baca manual tak paham-paham jugak, buat sakit jiwa ada la. Hidupkan suis je pun, tengok ada 3 butang bergambar style emoticon. Takkan la tak bleh nak pikir, ikut logik akal je masa tu. Tekan butang pertama keluar kaler kuning maknanya dah ready untuk mulakan servis la kan? Tapi jangan la pulak lupa letakkan dulu kopi dah nak proses amenda nya nanti, kot ya pun coffeeholic, jangan la gelojoh sangat... 

Sebenarnya boleh je nak tengok you.tube cara-cara operate menda ni tapi ye la, hidup cara lama pun apa salahnya. Korang kalau berminat nak tau lebih lanjut, pandai-pandai la buat research sendiri, ok? Aku ni malas nak beriya buat How To Operate De Longhi Pump Espresso bagai. Takat letak gambar apa yang patut je la pun, maklum la pemalas sikit. Hehehe. Meh aku melanja gambar selfie meh. 


Tengok tu muka berlagak: Hey, what's up? Aku dah ada mesin kopi kat ofis, jom la lepak sini. Buat tatapan Sue, kalau kau membaca saat ini, ingatlah betapa jasamu kukenang sampai ke titisan kopi terakhir setiapkali mesin ini beroperasi. Pesanan penaja: Mentang-mentang la Subang tu dekat daripada Melbourne, makin susah nak jumpa kau, ya? Nyampah! 

~ Nai at Tak Pe Je


3 comments: