Nuffnangx

Friday, 9 September 2016

Romantika Merdeka 2016

Assalamu'alaikum. Wake me up when September ends, will ya? (Tetiba). Lama dah nak update blog dengan cerita ni, sekarang je yang baru sempat. Gambar kat lokasi kejadian banyak, tapi gelap sebab tinggal satu je lampu yang nyala kat tempat tu; yang lain semua dah terbakar secara berjema'ah. Lagipun, sensored atas sebab aurat dan yang sewaktu dengannya. 

Ceritanya takde apa sangatnya pun, berkumpul mana yang ada dengan impromptu plan BBQ atas atap malam 30hb Ogos, dengan hashtag Di Ambang Merdeka, haaaa gitieww...! Menda-menda macam ni kalau rancang sangat pun bukan semestinya menjadi, bila tak rancang elok pulak itik pulang pagi. (Apa entah kaitan dengan itik?) Sosej & Oblong beef patties ada ler atas portable BBQ, macam dalam gambar kat bawah. 


Pukul 4.30 petang 30hb Ogos tu aku gi ambik Junior balik sekolah dengan adik ipar dan anak sedara tersayang. Bibik ada bagitau sebelum tu yang depa nak tidur rumah aku malam Merdeka, tengok bunga api atas bumbung. So, aku suggest la buat simple BBQ session, lepak mana yang ada. Sekali Apih turun dari Dengkil sana dan Ida pun join, dengan baju kerja masing-masing.


Ida sekarang duk self-teach main gitar, tersangat la hipster bunyinya belajar gitar melalui you.tube! Turned out malam tu Ida bagi gitar kat Apih dan kitorang fe-feeling buskers ramai-ramai. Mak sporting habis, tak tarik muncung pun macam dulu-dulu. Uish... Dia pantang betul muzik2 ni, jenuh aku dapat silent treatment bila beli gitar kat Apih masa dia Form 3. Aku rasa mak jaga hati kitorang je tu.. Hehehe. 


Dan macam biasalah, chef-in-charge malam tu, Salami adikku yang sangat boleh diharap dalam segala apa keadaan sekalipun, terutamanya bab masak-memasak. Berpeluh-peluh dalam gelap, ditemani cahaya yang sedikit. Kalau dia pindah balik kampung nanti tak taulah apa nak jadi kat kami semua. Mudah-mudahan rezeki dia dipermudahkan kat KL ni, Insya Allah. 

Dah tu mana gambar bunga apinya, kan? Aishh... Tak sempat nak ambik, percaya tak? Sebab aku turun mandi dan tukar baju, tak kuasa dah berpeluh dan berbau asap segala bagai. Bila naik tu, percikan-percikan bunga api merdeka dah tak semeriah peringkat permulaan. Ada anak aku ambik, tapi malas pulak nak mintak daripada dia jap-jap ini. Alah, korang bukannya tak pernah tengok bunga api, kan? Ngee...

Okay lah, terima kasih sudi baca entry yang entah apa-apa ni. Sampai jumpa lain kali, nah video penutup bicara.

Assalamu'alaikum.

~ Nai at Tak Pe Je.








No comments:

Post a Comment