Nuffnangx

Wednesday, 21 September 2016

Sotong Warisan Pantai Timur

Assalamu'alaikum. Korang suka sotong? Aku takde la suka sangat, tengok mood dan jenis masakan. Encik Suamiku Suka Sotong, bukan tajuk novel ataupun cerekarama terkini, bahkan cuma satu kenyataan terbuka dalam blog ni jurr. Maka bila wujud stok haiwan itu dalam freezer, aku akan luangkan masa masak apa-apa juadah yang disukai orang tu. Malam tadi aku buat Singgang Sotong style orang Terengganu, simple yang amat, boleh bikin hashtag "Everyone Can Cook" gitu! 


Tak banyak beza pun dengan resipi yang korang mungkin boleh dapat kat google search, cuma aku tokok tambah ikut selera tekak manusia kat rumah ni. Meh aku share, meh.

Bahan-bahannya:
1- Sotong;
2- Lada hitam (sesudu camca) - tumbuk, jangan lempang;
3- Bawang kecik (6 ulas) tapi kalau bawang besar, setengah labu dah cukup dah - mayang;
4- Bawang putih (4 ulas) - mayang jugak;
5- Halia (setengah ibu jari) - hiris;
6- Cili padi (3 tangkai) - dibuang bijik;
7- Asam keping (2 keping);
8- Serai (2 batang) - titik;
9- Asam limau nipis (setengah bijik) - perah airnya; 
10- Sos ikan (3 sudu makan);
11- Garam & gula secukup rasa.

Cara-caranya:

1- Rebus semua bahan kecuali sotong, asam keping, sos ikan, garam dan gula sampai mendidih.
2- Kemudian, masukkan bahan2 yang ditinggalkan tadi.
3- Akhir sekali, letak la garam gula secukup rasa. 

Senang, kan? Bagus menda-menda bersup macam ni, cuma yang parahnya, makan nasi bertambah-tambah la pulok! Ok, try masak nasi buang kanji, baru susah sikit nak naik badan. Heheh.

Sekian, selamat mencuba! 

~ Nai at Tak Pe Je.





No comments:

Post a Comment